עגבנייה שמגנה על עצמה
חוקרים באוניברסיטת מערב וירג'יניה (WVU) בארצות הברית מצויים בעיצומו של מחקר של זן עגבנייה חדש ומהפכני. העגבנייה תמיד נמצאה גבוה ברשימת הגידולים, עם הכי הרבה שאריות של חומרי הדברה. עם זה תמיד ישנם מזיקים בשדה העלולים לפגוע בה. החוקרים שוקדים על פיתוח עגבנייה שצריכה כמות קטנה ואף אפסית של חומרי הדברה.
ווגנר בנדיטו (Vagner Benedito), עוזר מרצה בתחום הגנטיקה הביוכימית, חוקר את הגנטיקה של העגבנייה. הוא אומר שלזנים מסוימים של עגבניות בר יש עמידות גבוהה מאוד לחרקים. תכונה זו קשורה לשערות מזעריות המצויות על העלווה של העגבנייה, שמספקות הגנה כימית בפני טווח רחב מאוד של חרקים.
תצלום: WVU Photo/Brian Persinger
במחקר נכללות הכלאות בין זנים עמידים למדי לזנים עמידים פחות כדי לייצר בסופו של דבר עגבנייה אולטימטיבית. לאחר שיבינו את הגנטיקה של המנגנון העומד מאחורי תהליך זה, החוקרים יוכלו להחילו גם על גידולים אחרים כגון תפוחי אדמה. הצפי לסיום המחקר על העגבנייה הוא ארבע שנים.
לדברי החוקרים, היבט חשוב ביותר של המחקר הוא להפוך את גידולי העגבנייה לידידותיים יותר לסביבה, ואת העגבנייה לבריאה יותר הודות להפחתת חומרי ההדברה. החוקרים מתכוונים להכין ערכות של הצלבת זנים לחקלאים, כך שכל חקלאי יוכל לייצר עגבנייה עמידה משלו. החקלאים יוכלו לזהות סמנים גנטיים של עמידות בכל זן של עגבנייה ללא בדיקות מסובכות, והדבר יאפשר להם להצליב זנים באופן נכון ולהפוך את העגבנייה שלהם לעמידה בפני מזיקים.
מקור: wvutoday.wvu.edu