מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

דוח שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות

04/08/2025
זמן קריאה: 4 דק'

על פי דוח שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות מקומיים לשנת 2024, 92.3% מהדגימות עמדו בתקן הישראלי.

מנהלת השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, שלומית ציוני: "שמירה על ביטחון המזון של מדינת ישראל היא משימה לאומית, והיא מתחילה כבר בשלב הייצור החקלאי. אחד המרכיבים המרכזיים בביטחון מזון הוא פיקוח קפדני על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות. בעידן שבו צרכנים מודעים יותר מאי פעם לאיכות ובריאות של המזון, אנו פועלים לוודא שהתוצרת החקלאית שמגיעה לשוק עומדת בסטנדרטים המחמירים ביותר.

"הפיקוח מאפשר שמירה על ייצור מקומי איכותי, מגביר את האמון בתוצרת הישראלית ותורם לחיזוק החוסן של מערכת המזון המקומית, בפרט לנוכח השפעות שינויי האקלים והתלות ביבוא. זו חוליה חיונית בתפיסה הרחבה של ביטחון מזון - תוצרת זמינה, נגישה, בריאה ובטוחה."

ביטחון מזון כחול־לבן

אחד היסודות המרכזיים בביטחון המזון של מדינת ישראל הוא הבטחת האיכות והבטיחות של התוצרת החקלאית המקומית. הפיקוח על שאריות חומרי הדברה בפירות ובירקות הוא רכיב קריטי בשמירה על בריאות הציבור, אך לא פחות מכך, הוא מאפשר לתמוך בחקלאות ישראלית מתקדמת, אחראית ובטוחה. באמצעות מערך בדיקות מקצועי ומדעי, משרד החקלאות וביטחון המזון מבטיח שהתוצרת שמגיעה לצלחת של כל אחת ואחד מאתנו תהיה לא רק טרייה ואיכותית אלא גם נקייה מחומרים מסוכנים וראויה לאמון הצרכנים. לפיכך גם בימים שבהם ישראל מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים, שינויי אקלים ומשברים עולמיים בשרשרת האספקה, מדינת ישראל תמשיך לייצר מזון איכותי, בטוח ובר־קיימה.

ממצאים מהשדה: רוב הדגימות נקיות

כדי לשמור על שקיפות מול הציבור, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד. לפי הממצאים, מתוך 1,003 דגימות של 76 גידולים, כ־55% נמצאו נקיות מכל שאריות חומרי הדברה(!), קרי אפס חומרי הדברה. 92.3% מכל הדגימות נמצאו תקינות, ורק ב־7.7% נמצאו חריגות. מתוך כל הדגימות שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה (45.5% מהדגימות), 96.1% מחומרי ההדברה שנמצאו הם בטווח התקין.

במשרד מדגישים, כי מתוך 7.7% הדגימות שנמצאו חריגות, ב־0.9% נמצאו חריגות קלות ברמות נמוכות מאוד, שנבעו ככל הנראה מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד.

עוד עולה, כי כמחצית מהחריגות (3.7%) נבעה משימוש בתכשירים המאושרים בארץ, אך אינם מורשים לסוג הגידול שנדגם, בעיקר בגידולים כגון מנטה, דובדבן, חסה, כוסברה, פטרוזיליה, ריחן וכרפס (סלרי), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים של שאריות חומרי הדברה. כשליש של אותם ממצאים התגלה בריכוזים נמוכים מאוד (כל שארית של החומר ככל שאינו מאושר לשימוש אפילו בשיעורים אפסיים נחשבת כחריגה).

אכיפה, ענישה וירידה בחריגות

בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים, כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך לנטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו. כל מקרה שבו נמצאות חריגות מועבר לטיפול היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח), לבירור נסיבות האירוע, ורוב המקרים מסתיימים בקנסות. יתרה מזו, במשרד מדגישים כי בישראל חסרה תקינה בנוגע לגידולים שהיקפם בישראל קטן יחסית לאירופה, ארה"ב ומדינות מפותחות אחרות.

מתוך 1,003 הדגימות בסקר, 416, כ־41.5%, הן דגימות של ירקות וגידולי שדה; כ־43.1%, 432 דגימות, הם דגימות של פירות (כולל הדרים), וכ־15.4%, 155, הם תבלינים.

הרוב המוחלט של הדגימות, כ־92.3%, נמצא ללא כל שאריות של חומרי הדברה או בטווח התקין שלהן: אבוקדו, אבטיח, אגס, אננס, אפרסמון, אפרסק, בטטה, בננה, בצל, בצל ירוק, ברוקולי, גויאבה, גזר, דלעת, טרגון, כרוב, כרובית, לפת, מלון, מנגו, מרווה, משמש, נקטרינה, עגבנייה, ענבים, עשב לימון, פיטאיה, פסיפלורה, פפאיה, צנון, צנונית, קולרבי, קינרס (ארטישוק), קישוא, רימון, שום, שזיף, שסק, שקד, תירס, תמר, תפוח אדמה, תפוח עץ ותרד.

בגידול העגבנייה הישראלי, שבלט מאוד על המדפים השנה בעקבות המלחמה ועצירת היבוא מטורקיה, וכן בגידולי הענבים, לא נמצאו השנה חריגות כלל. נוסף על כך נרשמה ירידה באחוז החריגות בהשוואה לשנת 2023 בחלק מהגידולים.

דוגמאות לירידות מהותיות באחוז החריגים בכמה גידולים
גידול אחוז הדגימות החריגות בשנת 2024 אחוז הדגימות החריגות בשנת 2023
ענבים 0% 5.1%
עגבנייה 0% 5%
אפרסק 0% 5.9%
מלון 0% 5.2%
פלפל 0.7% 5%
רימון 0% 5%
שום 0% 8.3%

המגמה של אפס חריגות בהשוואה לשנה הקודמת ממשיכה בהרבה גידולים, בהם אבוקדו, אבטיח, אגס, אפרסמון, בטטה, בננה, בצל, גזר, כרוב, כרובית, שסק, שקד, תירס, תמר, תפו"א ותפוח עץ. הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 180 דגימות מאזור הדרום, 373 מאזור המרכז, 171 דגימות מאזור הערבה ו־279 דגימות מאזור הצפון.

שנת 2024 התאפיינה בהגברת הפיקוח והאכיפה בשימוש בחומרי הדברה בתבלינים הטריים המיועדים הן לשווקים המקומיים והן ליצוא. לשם כך הוכפל אחוז דוגמאות התבלינים מהסך הכול של הסקר. חלק רב מהדגימות התבלינים היו, ריחן (בזיל), קורנית, מנטה, כוסברה, רוקט, פטרוזיליה ורוזמרין.

שנה אחוז דוגמאות התבלינים מכלל הסקר
2024 15.4%
2023 7.9%
2022 8.3%
2021 6.2%
2020 8.0%

גם השנה המשיכו השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות וביטחון המזון לתמוך במיזמי הדברה אזוריים וארציים ולנהלם. אחת הדרישות לתמיכה במיזמים היא עמידת התוצרת בתקני שאריות של חומרי הדברה. במשך השנה נטלו מפקחי הגנת הצומח דגימות מחלקות של מיזמי ההדברה הארצי והובאו לבדיקה כחלק מסקר שאריות חומרי הדברה.

עיקר הגידולים שנדגמו במיזמי ההדברה: אגס, משמש, נקטרינה, אפרסק, שזיף, דובדבן ורימון. בשנת 2024 ובמסגרת מיזמי ההדברה נדגמו 113 דוגמאות, 110 דוגמאות נמצאו תקינות ורק 3 דוגמאות יצאו חריגות.

 

לפרטים נוספים

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן