כל מה שרציתם לדעת על אספרטיים
לאחר הודעת ארגון הבריאות העולמי שיצאה לאחרונה ולפיה אספרטיים יוכנס לרשימת החומרים המזיקים, תמר ידין, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת הרבלייף, מסבירה כל מה שצריך לדעת על אספרטיים וכיצד כדאי לנהוג עימו.
אספרטיים הוא הממתיק המלאכותי הנפוץ ביותר בעולם ומצוי באלפי מוצרי מזון ומשקה, בהם משקאות דיאט (דיאט קולה, דיאט ספרייט), מוצרי חלב דיאטטיים, עוגיות ומאפים דלי קלוריות ואפילו תרופות. ארגון הבריאות העולמי הודיע לאחרונה, כי הוא עתיד להכריז שאספרטיים עלול לסרטן. ההודעה שעתידה לטלטל את שוק המשקאות והמזון הדיאטטי שנאמד במיליארדי דולרים בשנה.
ב-1981 הכריז ארגון הבריאות העולמי כי האספרטיים בטוח לשימוש, בצריכה סבירה. לשם המחשה נקבע, כי יש לצרוך כמויות גדולות מאוד של משקה דיאטטי (36-12 פחיות משקה דיאטטי ביום) כדי להגיע לסיכון בריאותי ממשי לאדם במשקל של 60 ק"ג. כן קבע ה-FDA, כי הצריכה המרבית של אספרטיים בקרב בני אדם צריכה להיות נמוכה מ-40 מ"ג לק"ג משקל גוף באירופה ו-50 מ"ג לקילו בארה"ב.
בהודעה העדכנית שפרסם ארגון הבריאות ושנקבעה לאחר פרסום של הוועדה לחקר הסרטן, אין התייחסות למינונים. נקבע כי ועדה נפרדת תקבע את המינונים הבטוחים לשימוש באספרטיים. הודעה זו התקבלה לאחר שארגון הבריאות העולמי פרסם המלצה נוספת, שממתיקים מלאכותיים אינם יעילים לצרכי ירידה במשקל.
מבולבלים? נבחן את ההיסטוריה של הממתיקים המלאכותיים ואת הרכבם כדי לקבוע כיצד לנהוג.
ההיסטוריה של האספרטיים
הממתיק המלאכותי הראשון שנתגלה במקרה היה סכרין, עוד בסוף המאה ה-19, ונעשה בו שימוש כתחליף לסוכרוז. בשל טעם לוואי מריר, הפסיקו להשתמש בו. אחריו פיתחו ממציאים את הסינלאמאייט Cynlamate, שהיה טעים בהרבה וללא טעם הלוואי מריר, אולם הוא נאסר לשימוש בארה"ב בשנות ה-70 של המאה העשרים על ידי ה-FDA בשל החשש כי הוא מגדיל את הסיכוי ללקות בסרטן.
על רקע זה החלו להשתמש בממתיק האספרטיים משנת 1981 ועד היום. הוא נחשב לפריצת דרך, ושווק תחילה בשם Nutra sweet, ורק בהמשך קיבל את שמו הנפוץ - אספרטיים. ככל הממתיקים המלאכותיים, אספרטיים נועד לשמש תחליף דל קלוריות למולקולת הסוכר. המתיקות שלו גבוהה פי 200-180 מסוכרוז - סוכר טבעי, ותוספת הקלוריות אפסית. אם כך לא פלא שהוא נעשה נפוץ ביותר ונמצא במוצרי מזון ומשקאות רבים כל כך.
צילום: יח"צ
אספרטיים מורכב משלושה רכיבים: פנילאלנין, חומצה אספרטית ומתנול.
שני הראשונים הם חומצות אמינו (אבני הבניין של החלבון) שנמצאות במזון באופן טבעי. הן אינן מזיקות כאשר צורכים אותן בדרך הטבע - דרך מזונות, אך עלולות להזיק למערכת העצבים כאשר נצרכות לבדן. אספרטיים מתפרק מייד לשלושת רכיביו, עוד לפני שהגיע למערכת העיכול, ולכן קיים חשש שצריכה מוגברת שלו תפגע במערכת העצבים.
הרכיב השלישי באספרטיים הוא מתנול. הוא מתפרק לרעלן בשם פורמלהייד, הידוע כרעיל ביותר. במחקרים רבים שבדקו את בטיחותו נקבע, כי פורמלהייד עלול לשנות את מבנה ה-DNA וכך לגרום סרטן.
יתרה מזו, נמצא כי משקאות דיאט מועדים במיוחד להוות סכנה לא רק בגלל הכמויות הגדולות של אספרטיים שבהם, ומשום שקל יותר לצרוך משקה בכמויות גדולות ממזון ובכך להגדיל את כמות האספרטיים הנצרכת, אלא משום שבמהלך ההובלה לחנויות, הבקבוקים מאופסנים בתנאי מזג אוויר משתנים - חום או קור, תלוי בעונה. נמצא כי חשיפה ממושכת לחום, גורמת למרכיב הפנילאלין להתפרק לחומר מסרטן ידוע ומוכר, ואילו טמפרטורה נמוכה גורמת למתנול להתפרק לרעלן פורמלהייד. מכאן שהובלת הבקבוקים חושפת את המשקאות לטמפרטורות שעלולות לעודד שחרור רעלים מסוכן.
ממסמך שפרסם לאחרונה ארגון הבריאות העולמי עולה, כי שימוש בתחליפי סוכר אינו מביא להרזיה ואינו מסייע בשליטה על המשקל בטווח הארוך, והוא עלול להגביר את הסיכון ללקות בסוכרת סוג 2. זאת מאחר שתחליפי סוכר אינם תרכובת טבעית. הגוף ומנגנון הפרשת האינסולין אינם יודעים כיצד להגיב, ולכן יוצרים בלבול במנגנון הפרשת האינסולין וגורמים בכך לעמידות לאינסולין, לסוכרת ולהשמנה.
כמו כן מצאו החוקרים קשר בין כמה תופעות בריאותיות לבין שימוש בממתיקים מלאכותיים, בכלל זה דיכאון, מיגרנות, תפרחות עור, בעיות נוירולוגיות, אפילפסיה וסכנה מוגברת ללקות בסרטן, הגבוהה יותר בקרב אנשים עם בעיות בריאותיות אחרות. מחקר שנעשה בנשים בהריון קבע, כי צריכה מוגברת של אספרטיים אצל נשים בהריון עלולה להגדיל את הסיכוי של הצאצא לחלות בסרטן.
בשורה התחתונה: מאחר שהתפרסמה אזהרה חלקית, ללא התייחסות למינונים מומלצים, אין חדש תחת השמש. ידוע לכולם שכמויות גבוהות של אספרטיים, כמו ממתיקים מלאכותיים שקדמו לו ומפורטים לעיל, עלולות להיות מסרטנות. השאלה היא באילו מינונים.
דווקא ההכרזה האחרונה בדבר חוסר האפקטיביות של הממתיק המלאכותי במניעת השמנה, והסכנות הטמונות בשימוש בו בקרב חולי סכרת, נותנת תוקף למחקרים קודמים ומעלה את סימן השאלה לגבי הטיפול במחלות הסכרת שנפוצות ומתגברות משנה לשנה.