פירות יבשים
מה ההבדל בין פרי יבש לפרי טרי? האם פירות יבשים בריאים? איך אפשר לשלבם בתפריט היומי?
פירות מיובשים הם פירות טריים שיובשו באופן טבעי בשמש או בדרך מודרנית באמצעות מיכון והוספת חומרים משמרים. לפירות היבשים חיי מדף ארוכים מאוד לעומת פירות טריים, ולכן הם חלופה לפירות מחוץ לעונה.
טכניקת ייבוש הפירות התפתחה כבר בעת העתיקה. בהיעדר אמצעי קירור, זו הייתה הדרך היחידה שבה יכלו סוחרים להעביר את מרכולתם על פני יבשות וימים ולהציע פירות הגדלים בארצות מרוחקות.
בתהליך הייבוש, הפירות מאבדים מים רבים ומצטמצמים עד כדי שביעית ממשקלם המקורי. תוך כדי תהליך מוסיפים לפירות חומר משמר בשם גופרית דו-חמצנית או תחמוצת גופרתית (בתווית המזון יסומנו כ-E220) השומר על מראה הפרי וצבעו. מחקרים מצאו כי חומר זה עלול לעורר אסתמה באנשים הרגישים לו. כמו כן בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות חומרי המתקה (סוכר מוסף) להדגשת טעמו המתוק וחומרי זיגוג להברקת הפרי ולשיפור מראהו.
ישנם פירות יבשים אורגניים אשר לא מכילים תחמוצת גופרתית, ולכן צבעם כהה יותר וטעמם דומה יותר לזה של הפרי הטרי. עדיף לבחור אותם על פני הפירות היבשים הרגילים.
עקב איבוד מים והוספת סוכר, ריכוז הסוכר בפרי עולה ותכולתם הקלורית עולה, ועשויה להגיע ל-300 קלוריות ל-100 גרם. נוסף על כך בתהליך הייבוש מתרחש אובדן של ויטמינים מסיסי מים כגון ויטמין C.
יתרונות של פירות יבשים
פירות יבשים הם מזון טבעי (בתנאי שיובשו ללא תוספת תחמוצת גופרתית ומזגגים), והם משמשים מעין זריקת מרץ ועידוד בעת הצורך בהעלאת ריכוז הסוכר בדם. לכן הם יכולים לשמש מקור אנרגיה מצוין בביצוע מאמץ ממושך (מסעות ארוכים, רכיבה על אופניים ועוד) גם לסובלים מתת משקל.
לפירות היבשים תכולת מינרלים גבוהה, והם משמשים מקור עשיר למגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן. המינרלים חיוניים לתפקוד מיטבי לכל האוכלוסייה, ובמיוחד לילדים ובני נוער בתהליך גדילה ולאנשים העוסקים בפעילות גופנית קבועה, כחלק מתהליכי התאוששות, בניית רקמות שריר ועוד. לדוגמה, משמש מיובש עשיר בברזל, וארבעה תמרים מספקים כשישית מהקצבה היומית של מגנזיום.
פירות יבשים עשירים בסיבים תזונתיים, ולכן עשויים למנוע עצירות. לדוגמה, ארוחת בוקר שתכלול שזיף מיובש בשלוב עם יוגורט וגרנולה עשויה להסדיר יציאות.
הפירות היבשים עשירים בנוגדי חמצון. משמש מיובש עשיר בבטא קרוטן, המקנה לו את צבעו הכתום. נוגדי חמצון מקבוצת הפוליפנולים מפחיתים את הסיכון למחלות לב, סוכרת ומספר סוגי סרטן. מחקרים שערך פרופסור מיכאל אבירם מהפקולטה לרפואה בטכניון מלמדים, שנוגדי חמצון מסוג פוליפנולים מעכבים בתנאי מעבדה את חמצון הכולסטרול הרע (LDL) ומזרזים משקעי כולסטרול מדפנות כלי הדם. בכך הם עשויים להגן מפני מחלות לב וכלי דם.
לסיום, שילוב של פרי יבש בתבשיל עשויי לסייע בהפחתת התשוקה למתוק בסוף הארוחה.
שילוב בתפריט היומי
אפשר לשלב את הפירות היבשים בתור ארוחת ביניים. מומלץ לשלבם עם מנת חלבון (כגון יוגורט) או מנת שומן (כגון אגוזים/שקדים) כדי שיאטו את עליית הסוכר בדם ויקנו תחושת שובע לאורך זמן. אפשר גם לאכול פרי מיובש במקום ממתק כאשר עולה הצורך במתוק. זכרו רק שפירות יבשים מכילים כמות גדולה של סוכר, לכן יש לשלבם בצמצום ובאופן מבוקר בתזונה.
יובל גרטנלאוב דיין - דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, וטכנולוגית מזון בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא.