מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

7 עובדות על אפרסק*

19/07/2022
זמן קריאה: 2 דק'

האפרסקים הם פירות קיץ גלעיניים עתיקים. הם מקור עשיר למינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ורכיבים צמחיים הנקראים פוליפנולים, המשמשים כנוגדי חמצון ומספקים יתרונות בריאותיים רבים. עם זאת באפרסקים תכולת סוכר גבוהה, על כן כדאי לשלב אותם במתינות בתזונה.

 

צילום: יחסי ציבור חלי ממן

 

1. שמו הבוטני של האפרסק הוא פורנוס פריסקה ממקור איראני, אך למעשה מקור האפרסק בסין, שם מתועד גידול כבר יותר מ-3,000 שנים ואף מוזכר בכמה מקורות ב'משנה' בתרבות היהודית.

2. אם נראה שמכיוון שאפרסק הוא פרי קיץ הוא לא נאכל הרבה, מתברר שאפרסק הוא פרי העץ השלישי בחשיבותו ברחבי העולם, אחרי תפוח ואגס, והיקף ייצורו מגיע ל-18 מיליון טונות בשנה.

3. כיום ברחבי העולם מגדלים זנים רבים של אפרסק, השונים בצורתם (מוארכת, עגולה או שטוחה), בצבע הבשר (צהוב או לבן), במרקם הקליפה (קבוצת הנקטרינות), במרקם הבשר, בקצב ההבשלה בפיגמנטים האדומים ובכמות הסוכרים. לדוגמה, נקטרינות בדרך כלל מתוקות יותר מזני האפרסקים האחרים.

4. בשל התכונות המיוחדות של אפרסק ותכולת הסוכר הגדולה שבו, אפשר לאכול את הפרי בצורתו הטרייה ולהגישו במגשי פירות ובסלטים, ואפשר גם להשתמש בו בבישול, בריבות ובקינוחים, בעוגות פרי ופאי למשל.

מתכון לקינוח זריז כמו במסעדת יוקרה: צורבים פרוסות אפרסק על פלאנצ'ה. הסוכר בפרי נהפך לקרמל, והחום מרכך את בשר הפרי. מתקבל קינוח מתוק ובריא.

5. אפרסקים טריים מכילים תרכובות צמחיות הנקראות פוליפנולים שיש להן השפעות נוגדות חמצון גבוהות ואנטי דלקתיות המונעות נזק הנגרם מרדיקלים חופשיים ודלקות בגופנו או התפתחות תאי סרטן. פוליפנולים הן תרכובות אורגניות הנמצאות בצמחים והעוזרות לצמח להילחם בחומרים רדיקלים הגורמים להרס של התאים.

6. אפרסקים טריים מכילים גם תרכובות צמחיות הנקראות קרוטנואידים. אלו תרכובות פיגמנט המעניקות לאפרסק את צבעו הצהבהב-אדמדם. הקרוטנואידים נהפכים בגופנו לוויטמין A התורם למערכת הראייה ( מונע עיוורון לילה), חשוב לחידוש רקמת העור, למניעה של דלקות בדרכי הנשימה, בדרכי השתן, תורם לתהליכי גדילה ומשמש כנוגד חמצון חשוב.

7. אפרסק בינוני מכיל 3-1.5 גרם סיבים תזונתיים העוזרים למנוע עצירות ותורמים לפעילות מעיים תקינה. הקליפה משפרת את תנועתיות המעי. לכן מומלץ לאכול את הפרי בקליפתו. יש אנשים שתחושת הקליפה השעירה מפריעה להם. נקטרינה, שקליפתה חלקה, תעניק אותם יתרונות תזונתיים.

 

ערכים תזונתיים באפרסק בינוני, כ-170 גרם

אנרגיה (קק"ל): 67

חלבונים: 1.5 גרם

פחמימות: 15.6 גרם

סיבים תזונתיים: 2.5 גרם

שומנים: 0.4 גרם

ויטמין A: 27.6 מק"ג

סה"כ ויטמיני B: 1.8 מ"ג

ויטמין C: 11.4 מ"ג

* המידע נמסר מאלכס שצ'וקין, דיאטנית קלינית BSc. R.D בחברת חלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן