מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

איך יודעים שהדבש איכותי

06/10/2021
זמן קריאה: 3 דק'

בכפית אחת של דבש יש צוף שנאסף מ-1,000 פרחים. יש מי שמכנה אותו super food, ואפילו "מאכל קדוש". כך או כך, זהו אוצר. הדבש הוא תרופת פלא של הטבע, לצד היותו הממתיק הנפלא, הטעים והטבעי ביותר. מכיוון שדבש משמש כתרופה, יש להקפיד שיהיה טבעי לחלוטין, לא מסונן, לא מחומם, נקי משאריות של ריסוס וחומרי הדברה וחף מהעשרה בסוכר. הדבש האורגני המפוקח הוא היחיד שמבטיח כל זאת.

דבש עם תקן אורגני משקף שמירה על הדבורים והרמוניה שלנו איתן. דבש אורגני פירושו דבש בריא וטעים, וטיפול בדבורים בסטנדרטים הוגנים ומכבדים.

 

מוצרי מכוורת שמורת צוף צילום אלברט אדוט

 

לפי תקנות האיחוד האירופי, דבש אורגני הוא דבש ללא חומרים מסוכנים בכוורת. בגידול דבורים קונבנציונלי (לא אורגני), נעשה שימוש אינטנסיבי בחומרים כימיים מסוכנים המשמשים למלחמה במזיקים ובמחלות התוקפות את הדבורים. עם החומרים האלו נמנים אנטיביוטיקה וזרחן. הם נספגים בחלות השעווה ומופיעים בדבש. בתקן הגידול האורגני ישנו איסור מוחלט להשתמש בחומרים האלו ובכל חומר אחר שאינו טבעי ומתפרק.

הפרחים מייצרים את הצוף שממנו מפיקות הדבורים את הדבש. על פי רוב, השדות והמטעים שמהם אוספות הדבורים את הצוף מרוססים תדיר בשלל חומרי הדברה נגד מזיקים. לצמחים מוחדרים גם חומרי דשן כימיים. החומרים מוצאים את דרכם במערכות הצמח אל הצוף, ומגיעים לדבש. שארתיות החומרים האלו מופיעה בבדיקות מעבדה של הדבש הקונבנציונלי.

בגידול דבורים קונבנציונלי לוקחים מהדבורים את כל הדבש שהן אגרו בתקופת הפריחה. במקום הדבש מאכילים אותן בתמיסת סוכר. תזונה זו איננה בריאה להן. בגידול הדבורים האורגני משאירים לדבורים כל צרכן בדבש, ואוספים רק את הדבש שנאגר מעבר לצרכי הכוורת.

מי ערב להיותו של הדבש אורגני?

דבש אורגני מגיע ברובו מחוות דבורים בעולם המטופלות על פי תקנות גידול הדבורים של האיחוד האירופי או הפיקוח האמריקני ונושא את סמלי הפיקוח שלהן. בישראל הדבש האורגני, כגון דבש צוף, מפוקח על ידי חברת אגריאור ונושא את סמל הפיקוח שלה. הדבש של צוף למשל נבדק תדיר גם בבדיקות מעבדה בארץ ובמכון LACON בגרמניה.

היכולת לייצר דבש אורגני בארץ היא "בוטיקית" בלבד. אחד התנאים הנדרשים לדבש אורגני בתקן הבינלאומי הוא "מרעה צופני", הנוגע לפרחים שמהם אוספות הדבורים את הצוף. בגידול דבורים אורגני אסור להציב כוורות דבורים ברדיוס של שלושה קילומטרים לפחות משדות ומטעים המטופלים בחומרים האלו, אף לא כבישים או מפעלים. הדבר מבטיח כי בדבש האורגני אין שארתיות של חומרי הדברה ודשנים כימיים. בישראל התנאים האלו לא מתקיימים בהיקף מסחרי.

חברת טרה-מאטר למשל מצאה מקום נדיר שמתקיימים בו התנאים האלה. השטח, הנמצא בשמורה של הר מירון, הספיק לייצור של דבש מקומי אורגני רק לחנויות מעטות. כדי לאפשר לציבור רחב יותר לצרוך דבש אורגני מפוקח, יש לייבאו לישראל. בחברה מחפשים דבש ללא הרף ובוחרים בקפידה רבה את הדבש המיובא, הן בבדיקות מעבדה חיצוניות הן בטעימה (שכן דבש חייב להיות טעים להפליא).

 

טובי דיקמן דבוראי מכוורת שמורת צוף צילום אלברט אדוט

 

כמות הדבש הנאספת מהדבורים בגידול אורגני נמוכה יותר מאשר בגידול קונבנציונלי. בשל תשומת הלב והעבודה הפרטנית הרבה הנדרשת מהמגדל האורגני, לצד מיעוט של שטחי מרעה העומדים בקריטריונים המחמירים של הגידול האורגני, הדבש האורגני יקר יותר מדבש שאינו אורגני. אלא שזה הדבש היחיד הראוי באמת למוניטין המפורסם של הדבש כאחת התרופות והמתנות המופלאות ביותר של הטבע.


* המידע נמסר מטובי דיקמן, דבוראי, מנכ"ל חברת טרה-מאטר נקטר, בעלת מכוורת שמורת צוף ומשווקת מוצרי דבש אורגני של מותג צוף.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן