מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

איך להתמודד עם צרבת?

פרופ' אולגה רז |  
24/01/2023
זמן קריאה: 1.5 דק'

צרבת נגרמת על רקע עלייה של תוכן חומצי מהקיבה אל הוושט. סביבת הוושט לא יכולה להתמודד עם חומציות גבוהה. בעקבות מגע של מיצי הקיבה בדפנות הוושט, נוצרת תחושת צריבה שיכולה להיות חלשה או חזקה מאוד, עד בלתי נסבלת. תסמינים נוספים הם שיעול, טעם חמוץ מר בפה ואף כאב חזק בחזה, שעשוי להידמות לכאבי התקף לב.

הסיבה הפיזיולוגית של הצרבת היא חולשה של הסגר הנמצא בין הוושט והקיבה מסיבות כלשהן, ולפיכך תוכן הקיבה עולה. כאשר מתגבר הנזק לוושט, לעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית.

צרבת מתחזקת בדך כלל לאחר ארוחות, במיוחד דשנות וגדולות, בשכיבה או בישיבה פחות אנכית, ביום או בלילה. לעיתים תלווה בנחירות ובהקאות.

כדי לטפל בצרבת יש לפנות לרופא או רופאה מתחום הגסטרואנטרולוגיה או לאנשי תזונה מוסמכים. כדי להקל את התופעות, אפשר ליטול תרופות. אלו עשויות לעזור, אך לא תמיד. מומלץ לבצע שינויים התנהגותיים ותזונתיים, אשר יחלישו מאוד את התופעות ובמקרים רבים אך יביאו להיעלמותן המוחלטת.

לפני הכול, חשוב לרדת במשקל, במיוחד באזור הכרס. הדבר עשוי להקל מאוד את תופעת הצרבת.

להלן מספר טיפים לטיפול יומיומי:

1. להימנע מארוחות גדולות.

2. מומלץ לאכול ארוחה קטנה כל 3 שעות, המבוססת על פחמימות מורכבות (למשל לחם, אורז, גריסים, קוואקר ופסטה).

3. להימנע מארוחות עשירות בשומן.

4. להימנע משכיבה וישיבה מיד לאחר האכילה. מומלץ לעמוד או להסתובב כ-10 דקות.

5. להפסיק לאכול כשעתיים לפני השינה.

6. בעת שכיבה מומלץ להרים את ראש המיטה.

7. להימנע משתייה ומאכלים קרים או חמים מדי - להתרגל למצב פושר.

8. להימנע משתיית אלכוהול.

9. יש לבחון השפעה של קפה ומשקאות מוגזים, שעלולים לגרום צרבת לחלק מהאוכלוסייה.

10. יש לבחון השפעה של מזון מתובל וחריף מדי, שעלול לגרום צרבת לחלק מהאוכלוסייה.

11. יש אנשים שסובלים מהתקף צרבת בעקבות מאכלים מתובלים וחריפים מדי.

12. עישון עלול לחזק את התופעות.

13. לגבי אכילת פירות הדר ועגבניות, קיים מיתוס האוסר לאוכלם, אבל כמו במקרים רבים, הדבר אינדיבידואלי מאוד ושונה מאדם לאדם.

לסיכום, הכללים פשוטים למדי וחלקם אישיים - לא מופיעים אצל כל הסובלים. צריך להקשיב לגוף. כדי להקל את תופעות הצרבת, חשוב לעשות שינויים, חלקם עוזרים לרובם וחלקם אינדיבידואליים.


פרופ' אולגה רז - דיאטנית קלינית ומרצה בכירה במחלקה למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן