צריכת תפוחי אדמה
לכבוד ל"ג בעומר, משרד החקלאות מפרסם נתונים על צריכת תפוחי האדמה המקומית
איזה זן תפוח אדמה ישראלים מעדיפים? כמה הרבה תפוחי אדמה אנחנו אוכלים יחסית לעולם? והאם כדאי לחשוב פעמיים לפני ששמים שקית תפוחי אדמה בעגלת הסופר?
תפוחי אדמה לכולם
חגיגות ל"ג בעומר לובשות צורה חדשה בשנים האחרונות. אנשים רבים מוותרים על מדורות ובוחרים לציין את החג בדרכים אלטרנטיביות. אולם הביקוש לתפוחי האדמה המסורתיים שמאפיינים את החג לא ירד.
על פי נתוני משרד החקלאות ופיתוח הכפר, תפוחי אדמה נחשבים הגידול הרביעי בחשיבותו מבחינת נפח הייצור וצריכה בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. תפוחי אדמה הם מקור לפחמימות, למינרלים, לוויטמינים, לסיבים תזונתיים ולחלבון. נכון לשנת 2021, הייצור העולמי של תפוחי אדמה היה כ-376 מיליון טונות בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).
המדינה שמייצרת הכי הרבה תפוחי אדמה היא סין. הייצור בה מסתכם ב-94 מיליון טונות. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת 490 אלף טונות תפוחי אדמה, נכון לשנת 2022. מתוכם, כ-225 אלף טונות לצריכה הישראלית, כ-73 אלף טונות כחומר גלם לתעשייה, כ-35 אלפי טונות משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא, וכ-155 אלפי טונות הם ליצוא, ומהווים כ-48% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.
במדינות אירופה הצריכה לנפש בשנה נאמדת בממוצע ב-72 ק"ג, ואילו הישראלי הממוצע צורך בשנה 35 ק"ג תפוחי אדמה. בחלק ממדינות אירופה, כגון פולין, רומניה, הולנד ובלגיה, הצריכה לנפש אף מגיעה ל-90 עד 100 ק"ג בשנה.
זנים
זן לבן, זן אדום ומה שביניהם: בישראל מייצרים יותר מ-60 זנים של תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה, מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ותפוחי אדמה אדומים.
מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים, השכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון; זנים מובחרים צהובים: סלטיא, שרלוט וניקולה.
לגבי מחירים, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2022, רבים מהצרכנים בישראל רכשו תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע 3.99 ₪ לק"ג. תפו"א אדום יקר יותר, ומחירו הממוצע 5.22 ₪ לק"ג. ישנם זני גורמה, שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד, ובינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות.
רכישה וצריכה
מגדלי תפוחי האדמה ומומחי שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות, קיבצו כמה טיפים טובים:
* בחרו תפוחי אדמה בגודל אחיד, בעלי קליפה יציבה, נקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק על תפוחי האדמה מלווה בדרך כלל בחומרים נוספים העלולים להקנות למוצר טעם מר.
* בחרו תפוחי אדמה המיועדים לאפייה. טעמם הטבעי של זנים אלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים, יהיה מעדן.
* הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי שיתבשלו גם במרכזם, ורק מעט שרופים בקליפה.
* יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר ומאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק.
* מומלץ לא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. הדבר ימנע ריקבון מוקדם וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.