הפרת זכויות יוצרים וזכויות מוסריות בצילום מזון
אסף רונן, תושב ת"א וצלם במקצועו המתמחה בצילום קולינריה ומזון, הגיש תביעה על סך 80,000 ש"ח (ללא הוכחת נזק) נגד חברת בית הבשר והמזון באקה מבאקה אל גרביה, הבעלים והמפעילה של עסק קולינרי הכולל בין השאר אטליז וחנות דגים בשם בית הבשר באקה, בגין הפרת זכויות יוצרים וזכויות מוסריות בצילום.
התובע, צלם במקצועו מאז שנת 2004, מציין כי עם לקוחותיו נמנים משרד הבריאות, שפים, מסעדות, יצרנים וקמעונאים של מזון ויקבים, וכי צילומיו מפורסמים מעת לעת בערוצי מדיה מובילים בישראל. לדבריו, בחודש מרס 2019 הוא צילם צילום קולינרי של פילה אמנון בתפזורת לאחר שהוזמן על ידי חברת פסקביץ, שרכשה ממנו רישיון שימוש בלתי עביר ומוגבל בפרסום לפרסום הצילום באתר האינטרנט וברשתות החברתיות שלה בלבד. הצילום האמור הועלה לאתר האינטרנט של חברת פסקוביץ.
לטענת התובע, הנתבעת העתיקה את הצילום והעלתה אותו לעמוד העסקי שלה בפייסבוק בלי שביקשה ממנו, וכמובן גם לא קיבלה, רשות לבצע שימוש כלשהו בצילום, בוודאי לא שימוש מסחרי בדף העסקי שלה, וזאת לצורך קידום מטרותיה העסקיות, ואף לא נתנה לו קרדיט לגבי הצילום שהעמידה לרשות הציבור כולו.
לדברי התובע, הנתבעת אף שינתה את הצילום ופגעה בשלמותו, בין השאר בהוספת אלמנטים (שם מוצר, מחיר, משקל, רקע, הטבעת לוגו ומדבקת מבצע). סביר להניח כי השינויים נועדו להגדיל את מכירותיה, וייתכן גם כדי לטשטש את דבר השימוש בצילום ללא רשותו וללא קרדיט.
התובע טוען כי במעשיה ומחדליה גזלה הנתבעת את קניינו וגרמה לו לאבד את היכולת למסחר את הצילום ולהניב ממנו הכנסות (מכר או דמי רישיון), ומאחר שלא נתנה לו קרדיט על הצילום, פגעה בבניית המוניטין המקצועי שלו ובפוטנציאל הכנסותיו העתידיות. הנתבעת גם הסבה לו נזקים לא ממוניים בדמות עוגמת נפש, פגיעה באישיותו ובכבודו כיוצר, ושלילת האוטונומיה האישית ויכולת השליטה על הקניין שיצר במו ידיו ומחשבתו.
התובע מציין כי סמוך לאחר שליחת מכתב התראה, טרם נקיטה בהליכים במחצית חודש דצמבר אשתקד, מכתב אשר לא זכה להתייחסותה של הנתבעת, ולאחר ניסיונות רבים (טלפונית ובדוא"ל) שלא צלחו לקבלת עמדתה, הסירה הנתבעת את הצילום. הדבר היווה הודאה בקבלת מכתב ההתראה ובהפרת זכויותיו בצילום.
בנסיבות אלה, משהנתבעת לא הייתה מוכנה לפצותו, הוא נאלץ להגיש תביעה זו.
אילוסטרציה
