פיתוח בשר מתורבת באמצעות הדפסה בישראל
מאמר חדש מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון עוסק בהצלחה ביצירת סיבי שריר למאכל באמצעות הדפסה של פיגום ממקור צמחי. במאמר, שהתפרסם בכתב העת Biomaterials, מציגות פרופ' שולמית לבנברג והדוקטורנטית איריס ינוביץ' תהליך של יצירת סיבי שריר, תוך צמצום השימוש בחומרים הלקוחים מן החי. להערכתן, מעבר להישג המדעי-הנדסי, ייתכן שטכנולוגיה זו תאפשר בעתיד ייצור מהיר של בשר מתורבת בקנה מידה רחב.
פיתוח בשר מתורבת הוא אתגר חשוב בעידן זה בשל כמה סיבות, ובהן הצורך הגובר במוצרי בשר לאוכלוסייה הגדלה, הנזקים הסביבתיים שמחולל גידול בקר ורצון למנוע צער בעלי חיים. כדי להתמודד עם אתגר הבשר המתורבת דרושות טכנולוגיות המאפשרות ייצור של נתחי בשר הדומים ככל האפשר לאלה המיוצרים מן החי מהבחינות טעם, ריח, מרקם ובטיחות.
כדי להפוך את הבשר המתורבת למזון פופולרי, נדרשים תהליכי ייצור מהירים בקנה מידה גדול ובמחיר שאינו עולה בהרבה על מחיר הבשר מן החי.
האתגרים הגדולים בתחום הבשר המתורבת עמדו גם במרכז המחקר הנוכחי: ייצור נתחים עבים ויישום חומרים אלטרנטיביים כפיגומים למטרה זו. שמירה על חיוּת התאים בעומק הרקמה המתורבתת אינה משימה פשוטה, ומרבית החומרים המשמשים כפיגומים לגידול רקמה מופקים כיום מבעלי חיים. חוקרות הטכניון מציעות לפתור בעיות אלו באמצעות הדפסה תלת-ממדית, בדיו ביולוגי, של פיגומים שמקורם מן הצומח. הדיו מכיל את התאים שמהם תצמח הרקמה השלמה - תאי לוויין שמקורם בביופסיה שנלקחה מבקר.
התוצאות: לאחר הדפסת הפיגומים נצפתה חיוּת גבוהה מאוד של התאים, שגם עברו התבגרות ליצירת סיבי שריר במהלך גידול הרקמה. מאחר שאפשר לשלוט בגיאומטריה של הפיגומים, אפשר לשלוט בכניסה של חומרי תזונה ובסילוק של פסולת מן הרקמה המתפתחת.
לדברי פרופ' לבנברג, "בתהליך ההנדסי שפיתחנו במעבדה ניסינו לחקות את התהליך הטבעי של יצירת הרקמה בגוף החיה, והפיגום אכן תמך בהידבקות התאים, בגדילתם ובהתחלקותם. הדיו הביולוגי סייע בפיזור האחיד של התאים ואיפשר גדילה של התאים עליו. מאחר שהשתמשנו בחומרים שאינם מן החי, ובהם חלבון אפונה הידוע בכך שאינו גורם אלרגיות, יש בממצאים שלנו הבטחה גדולה להמשך הפיתוח של שוק הבשר המתורבת."
בשר אדום לצד עלים ירוקים