בקשה לתביעה ייצוגית: סימון מחירים מוצרים יחידים
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה נגד שופרסל בטענה שהיא אינה נוהגת לפרסם בקובץ המבצעים מטעמה (PROMOFULL), המתפרסם מדי יום, את רשימת המבצעים החלים על מוצרים יחידים ברשת (מוצרים שאינם נמכרים במסגרת הנחת כמות, שיעורי הנחה), תנאי המבצעים ומועדי פקיעתם, וכן כל מידע בעניין שיש לפרסמו על פי הוראות חוק או תקנות קידום התחרות בענף המזון (שקיפות מחירים).
לדברי המבקש, אוהד סיני תושב ת"א, פרסום המידע האמור במרשתת נועד בין היתר לאפשר השוואה עדכנית שוטפת של מחירי מצרכים וסלי מצרכים בכל חנויות רשת שופרסל ובחנויות של רשתות אחרות המוגדרות כקמעונאי גדול לכל הצרכן. נטען כי הצגת מבצעים כ"מחירים רגילים" ואי פרסום מידע שיש לפרסמו כאמור בחוק או מכוחו, הם הפרות שמהן נפגע הצרכן ואשר מונעות ממנו להשוות מחירים כדבעי וכראוי.
לדברי המבקש, אחד הכלים המרכזיים להגברת התחרות הוא שקיפות המחירים. במסגרתו קמעונאי גדול יפרסם לציבור באינטרנט, בנוגע לכל סניף בנפרד, את המחירים של כל מצרך שהוא מוכר בחנות בעדכון של שעה או פחות. הפרסום ייעשה בשפת מחשב אחידה כדי שתתאפשר השוואה עדכנית שוטפת של סלי המוצרים בין קמעונאים. בפרסום תופיע רשימת כל המוצרים, מחיריהם, מחירים מיוחדים לצרכנים מסוימים, מועדים, מבצעים, הנחות וקיומו של מלאי סביר.
נתוני המחירים מרוכזים באתר האינטרנט של הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן. הפרסום הוא באחריות הרשתות. זמן קצר לאחר כניסת חובת השקיפות החלו אתרי אינטרנט למיניהם להציע שירות השוואת מחירים חינם לקהל הרחב, ואמצעי התקשורת החלו לערוך סקרי מחירים רחבים.
עוד נאמר בבקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז-לוד, כי החוק מאפשר להטיל קנסות כבדים ואף עונשי מאסר על ספקים וקמעונאים אשר יפעלו בניגוד להוראות החוק. החוק גם מאפשר לממונה על ההגבלים העסקיים להטיל עיצומים כספיים העשויים לנוע בין אלפי שקלים אחדים לעבירות קלות, ובנסיבות מחמירות להגיע לשני מיליון ש"ח.
לדברי המבקש, מידע גלוי, מלא ועדכני לגבי המוצרים ברשתות, הניתן לצרכן בכל רגע, מעצים את יכולתו לבחור במוצר וברשת העונים על צרכיו, ויש במידע זה כדי לאפשר לצרכן להשוות מחירים ולכלכל את צעדיו באופן מושכל בטרם הרכישה.
לטענת המבקש, בכל הנוגע לשופרסל, הוא נתקל חדשות לבקרים בקושי ממשי לאתר מבצעים של מוצרים יחידים (ללא הנחות כמות) ברשת שופסל, ולעיתים אף מפספס מבצעים טובים תוך שהוא נסמך על מבצעים מדווחים כדין של רשתות אחרות, אשר המחיר בהן גבוה יותר מן מחירים אשר ברשת שופרסל, אולם מאחר שהם מדווחים כמבצע באתרי השוואות המחירים\אפליקציות שוות לרבות מועדי פקיעה, הם מושכים את תשומת ליבו. זאת להבדיל מאופן הדיווח של שופרסל באשר למוצרים הנמכרים בחנויותיה הפיזיות במבצע, אשר נעלמים מעיניו באתרי השוואת המחירים מאחר שהם מסומנים במחירים רגילים (ללא סימון מחיר קודם מחוק וללא מועדי פקיעה).
לדברי המבקש, הוא לא הצליח לדלות מדיווחיה של שופרסל את המידע הנחוץ לו לשם צריכה נבונה, כלכלית, חכמה ויעילה, שכן בחסרון פרטים/נתונים מהותיים בדבר מבצעים/הנחות של מוצרים אשר אינם נמכרים במסגרת הנחת כמות, יש כדי להכשילו מלבצע רכישה השוואתית נכונה.
לא אחת מציין המבקש, הוא פספס מבצעים טובים של הרשת אולם היה מגלה זאת בדיעבד. זאת כאשר באתרי השוואות המחירים, מחירי המבצע על מוצר יחיד סומנו כמחירים רגילים, ואילו בפועל בסניפים עצמם מחירים אלה סומנו כ"מבצע" עם תיקוף תאריכים.
לדברי המבקש, במסגרת בדיקות מקיפות אשר אישרו תופעה זו הוברר, כי שופרסל מסמנת מבצעים שאינם הנחות כמות באופן שגוי במסגרת קבצי המחירים הרגיל ולא במסגרת קובץ המבצעים. בית המשפט מתבקש להורות לשופרסל לתקן את פרסומיה ולסמן באופן מובהק מבצעים\הנחות על מוצרים מטעמה, ולפצות את חברי הקבוצה המיוצגת בגין נזקיהם הממוניים והבלתי ממוניים.