מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 85
לעמוד קודם

7 עובדות על תאנים

מאת ניאורה מרטה |  
02/02/2025
זמן קריאה: 2.5 דק'

ט"ו בשבט, חג האילנות, הוא הזדמנות מצוינת להכיר מקרוב את התאנה. יש לה שפע של יתרונות תזונתיים וטעמים ייחודיים שמעשירים את הצלחת. הנה 7 עובדות מרתקות שיעזרו לכם להעריך אותה אפילו יותר.

  1. התאנה, אחת משבעת המינים שבהם התברכה ארץ ישראל, היא עץ חזק ועמיד המשתלב היטב באקלים הישראלי. היא מסוגלת לצמוח גם בתנאים מאתגרים, ואפשר לפגוש אותה לא פעם בשולי שבילי הטיולים באזור הגליל, שם היא גדלה פרא ומעניקה מפירותיה המתוקים.
  2. תאנים מבשילות כבר באפריל, אך יבול התאנים המבשיל בין יולי לספטמבר נחשב היבול הגדול ביותר בעל תאנים מתוקות יותר. התאנה נקטפת בשלה, ואורך חיי המדף שלה קצר. הדרך המועדפת לאחסן תאנים הוא באריזה המקורית שלהן במקרר. אפשר לשמור את התאנים פרק זמן ארוך על ידי ייבוש. תאנה מיובשת נקראת 'גרוגרת', וגוש של תאנים מיובשות ודחוסות נקרא 'דבלה'. בעבר, לפני המצאת המקרר, הדרך לשמר פירות לאורך זמן הייתה על ידי ייבוש המים בפרי, המגדיל את ריכוז הסוכר בתוכו ובכך לא מאפשר לחיידקים, לפטריות ולעובש לגדול, והפרי נשמר פרק זמן ארוך.
  3. תאנה ממוצעת (כ-60 גרם) מכילה כ-50 קלוריות והיא מקור טוב לסיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצת ויטמיני B. כדאי לנצל את העונה הקצרה של התאנים ולשלב 2-1 תאנים טריות מדי יום בתזונה. לעומת זאת בתאנים מיובשות כל הרכיבים התזונתיים מרוכזים יותר, כולל כמות הסוכר, המינרלים, הוויטמינים והסיבים התזונתיים, על כן אכילה של תאנה מיובשת אחת השוקלת כ-25 גרם שקולה לאכילה של תאנה טרייה.
  4. אחד המינרלים שנמצא בכמות גדולה בתאנה הוא אשלגן. זה מינרל העוזר לאזן את לחץ הדם והפרשה של עודף מלח מהגוף. נמצא במחקרים שתזונה עשירה יותר באשלגן לעומת נתרן מגנה מפני מחלות לב וכלי דם. מקורות תזונתיים נוספים לאשלגן הם פירות, ירקות, אבוקדו, דגים, קטניות ואגוזים וגרעינים.
  5. תאנים סגולות מקבלות את צבען מהפיטוכימיקל אנוטציאנין הנחשב נוגד חמצון חזק העוזר לאזן את רמות הכולסטרול (בדומה ליין אדום).
  6. בקניית תאנים מיובשות כדאי לרכוש תאנים שיושבו בתנאים טבעיים ולא תעשייתיים. אפשר להבדיל ביניהם בקלות: בתאנה המיובשת באופן תעשייתי יש בדרך כלל תוספות של סוכר. היא תיראה גדולה ונפוחה בשל התהליכים הכימיים שהיא עוברת. לעומתה תאנה אורגנית שיובשה באופן טבעי תהיה בצבע כהה, קטנה ומצומקת.
  7. בשל מתיקותן העדינה ומרקמן הייחודי, התאנים משתלבות במגוון רחב של מתכונים במגוון טעמים, הן במנות מתוקות כגון עוגות וקינוחים והן במנות מלוחות ובשריות כגון תבשילים, סלטים ומנות צלויות.

ניאורה מרטה - דיאטנית קלינית ראשית, B.Sc, R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא

 

צילום: באדיבות חלי ממן

מתכון לתאנים מיובשות ממולאות בקר

מצרכים ל-4 מנות

  • 120 גרם בקר רזה טחון
  • 12 תאנים מיובשות
  • 100 מ"ל יין אדום יבש
  • חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
  • כוס קוביות קטנות של דלעת
  • בצל קטן חתוך לרצועות
  • כף קינמון
  • מלח, פלפל

הכנה

  • חותכים את התאנים בלי להגיע עד הסוף כדי ליצור כיס שאפשר למלא אותו.
  • מערבבים את הבשר הטחון עם מלח ופלפל ופטרוזיליה קצוצה.
  • ממלאים קצת מתערובת הבשר בכל תאנה.
  • מסדרים את התאנים במחבת מתאימה לתנור ומפזרים מסביב את קוביות הדלעת ורצועות הבצל.
  • מוסיפים למחבת חצי כוס יין אדום, מלח, פלפל וקינמון.
  • מבשלים על להבה בינונית 30-25 דקות ומרטיבים מדי פעם את התאנים עם הרוטב.
  • לאחר מכן מכניסים לתנור ואופים ב-180 מעלות שלושת-רבעי שעה. רצוי להוסיף מים עד לחצי מגובה הפרי, ומדי פעם להרטיב את הפירות עם הרוטב.

 

תאנים מיובשות ממולאות בבקר. צילום: באדיבות חלי ממן

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן