מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 86
לעמוד קודם

מחקר חדש קובע: הקפדה על תזונה ים תיכונית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר

11/02/2025
זמן קריאה: 2.5 דק'

יום הסרטן הבין-לאומי מצוין בעולם בכל שנה ב-4 בפברואר ביוזמת ארגון הסרטן הבין-לאומי, ובישראל ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, החברה בארגון לצד 172 גופי בריאות מהעולם.

מחקר חדש מצא כי התזונה הים תיכונית אשר מתמקדת בצריכת מזון מן הצומח, דגים ושומנים בריאים, עשויה להגן מפני סרטן על ידי הפחתת פעילות דלקתית ולחץ חמצוני, שנחשבים לגורמים עיקריים בהתפתחות סרטן. חוקרים ממספר מוסדות מחקר ממדינות שונות ביקשו לספק הבנה חזקה יותר של ההגנה הפוטנציאלית של התזונה הים תיכונית במניעת סרטן הראש והצוואר.

לצורך כך, נערך מחקר מטה-אנליזה שניתח נתונים מ-11 מחקרי מקרה-ביקורת שכללו 6,106 מקרים של מטופלים שאובחנו עם סוג של סרטן ראש וצוואר ו-9,166 מקרי ביקורת ללא אבחון של המחלה. התוצאות הצביעו על כך שהקפדה גבוהה על דיאטה ים תיכונית קשורה באופן מובהק להפחתת הסיכון לחלות בסרטן ראש וצוואר ב-44%. ניתוח ממוקד יותר של רכיבי התזונה הראה שצריכה גבוהה של פירות וירקות היא גורם משמעותי בהפחתת הסיכון.

המחקר פורסם בכתב Nutrients בינואר 2025, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל יום הסרטן הבין-לאומי 2025.

בנוסף, מחקר נרחב בקרב חולי סרטן קבע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לתמותה מהמחלה. מחקר חדש שנערך בדרום אפריקה בחן את הקשר בין פעילות גופנית ובין החמרה במחלת הסרטן או תמותה ממנה בקרב מי שאובחנו בשלב הראשון של מחלת סרטן. המחקר כלל 28,248 משתתפים אשר בין השנים 2022-2008 תיעדו את הפעילות הגופנית שלהם באמצעים שונים, כגון מכשירים לניטור פעילות גופנית, החתמת נוכחות בחדרי כושר או רישום לאירועים ספורטיביים, ב-12 החודשים שקדמו לאבחון מחלת הסרטן אצלם. המשתתפים סווגו לפי רמות הפעילות: חוסר פעילות גופנית, רמת פעילות גופנית נמוכה (ממוצע של 60 דקות או פחות בשבוע), ורמת פעילות גופנית מתונה עד גבוהה (60 דקות או יותר בשבוע).

 

 

תוצאות המחקר הראו שב-24 החודשים לאחר האבחון, הסיכון להחמרה במחלה או לתמותה ממנה בקרב מי שאינם פעילים גופנית כלל עמד על 26%. לעומת זאת, בקרב מי שהיו פעילים ברמת פעילות נמוכה הסיכון ירד ל-22% ובקרב מי שהיו פעילים ברמה מתונה או גבוהה - הסיכון ירד ל-20%.

הפערים נשמרו גם ככל שחלף הזמן. 36 חודשים לאחר האבחון, למי שאינם פעילים כלל יש סיכון של 29% שהמחלה תחמיר, ולשתי הקבוצות האחרות - פעילות גופנית נמוכה ופעילות גופנית מתונה וגבוהה - הסיכון ירד ל-25% ו-22% בהתאמה. הפער ניכר עוד יותר חמש שנים לאחר אבחון המחלה, אז הסיכון של מי שאינם פעילים גופנית להתקדמות המחלה או תמותה ממנה עומד על 34%, בעוד שבקבוצות האחרות הוא עומד על 30% בפעילות גופנית נמוכה ו-28% בפעילות גופנית מתונה וגבוהה.

לסיכום, ממצאי המחקר מצביעים על כך שלאנשים פעילים גופנית יש סיכון נמוך יותר להתקדמות מחלת הסרטן או לתמותה ממנה, וסיכון זה יורד ככל שרמת הפעילות עולה, בהשוואה לאנשים שלא פעילים כלל. יתרה מכך, הפערים בין הקבוצות נשמרים לאורך זמן, וככל שחולף הזמן לאחר האבחון, הסיכון להתקדמות המחלה או לתמותה ממנה נמוך יותר בקרב אנשים פעילים. לפיכך, המחקר מחזק את החשיבות של שמירה על אורח חיים בריא וקיום פעילות גופנית.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן