מכשיר אוטונומי לקטיף תותים
רובוט אוטונומי לקטיף תותים, בעל ביצועים טובים יותר ממלקט אנושי, עשוי לחולל מהפכה בטכנולוגיות הקטיף של פירות רכים, כך טוענים המפתחים. הרובוט ששמו רוביון (Rubion) פותח על ידי חברת הרובוטיקה הבלגית אוקטיניון (Octinion) ומשתמש בטכנולוגיית פוטוניקה חכמה ובמנגנון אחיזה חדשני כדי לקטוף עד 360 ק"ג של תותים ביום. על פי החברה, מלקט אנושי פרודוקטיבי קוטף בממוצע 50 ק"ג ביום.
בחברה מעריכים, כי צי של 14 רובוטים מסוג רוביון יוכל לקטוף ולארוז את כמות התותים שתספיק לטורניר הטניס ווימבלדון, הן לספורטאים המשתתפים והן לאורחי האירוע, תוך פחות משבעה ימים.
רובוט רוביון משתמש בחיישני פוטוניקה כדי לזהות את אורכי הגל או ה"חתימות" - סימנים שפולט תות בשל ואדום, בהתאם למערכת מאפיינים מתוכנתת המותקנת במצלמה הצבעונית שמותקנת בעין של הרובוט. לאחר הזיהוי, הרובוט מפעיל מנגנון אחיזה רכה ייחודית שיוצר לפי פטנט כדי לקטוף את התותים, למיין אותם לפי הגודל או המשקל ולארוז אותם במגשים תוך כדי תנועה.
ד"ר יאן אנתוניס (Jan Anthonis), סמנכ"ל הטכנולוגיות של Octinion, הסביר: "בדיוק כפי שאתם מזהים תות אדום, מלא ועסיסי, כך גם רובוט רוביון יודע לעשות זאת - באופן מתמטי - באמצעות זיהוי חתימות חום ספקטרוסקופיות בתחום האינפרה-אדום. כך הוא פוגע בכל פעם במטרה באופן מושלם."
באשר לאתגרי הפיתוח אמר מנכ"ל אוקטיניון, ד"ר תום קואן (Dr. Tom Coen): "הטכנולוגיות לקצירת פירות קשים היו פשוטות למדי, ואילו קטיף אוטומטי של פירות רכים היה מאז ומתמיד אתגר מורכב. תותים הם פירות כל כך רגישים, שקל למעוך אותם, והטכנולוגיות הקיימות לא הצליחו לזהות באופן טוב ובטוח מספיק אם הפרי בשל או מקולקל. הרובוט שלנו מספק פתרון ייחודי לבעיה: הוא דומה במובנים רבים למלקט אנושי: הוא קוטף רק את הפירות האדומים והטריים ביותר, בלי לפגוע או לחבל בתותים."
פיתוח הרובוט נתמך על ידי ACTPHAST 4.0 - חממת חדשנות המיועדת לעסקים קטנים ובינוניים, אשר מסייעת לקדם טכנולוגיות פוטוניקה. פוטוניקה היא תחום מדעי והנדסי שעוסק בייצור, בשליטה ובשימוש בפוטונים - חלקיקי אור. אפשר לחשוב על פוטוניקה כמו על הנדסת אור: איך אנחנו מייצרים אור, מעבדים אותו, שולטים בו ומנצלים אותו לטובת טכנולוגיות.