פעילות משרד האנרגיה והתשתיות בוועדת הכלכלה
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיבלה את דיווחו של שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, על פעילות משרדו. השר כהן ציין בפתח דבריו, כי הדברים שהכי משפיעים על החיים של כולנו הם המלחמה והמוכנות לשעת חירום. הוא פירט את פעולות המשרד בעניין.
השר סקר צעדים שביצע המשרד, בהם התחרות בחשמל, וציין כי כמיליון וחצי ישראלים כבר הצטרפו לרפורמה וחוסכים 400־1,200 שקלים בשנה. הוא הוסיף כי התוכנית היא להשקיע 40 מיליארד שקל בתשתיות בשנתיים הקרובות, ויש כוונה לעמוד עד 2030 ביעד של ייצור 30% מהחשמל מאנרגיה מתחדשת.
היו"ר ביטן ציין כי הוועדה עסקה לאחרונה בכל מיני חסמים, ואמר כי יש בעיות שצריך לפתור אם רוצים לעמוד ביעד.
באשר לתחנות הכוח אמר השר כהן, כי אין כוונה להקים תחנות מיותרות ולבצע השקעה מיותרת על חשבון הצרכנים. עד 2029 צריך שתי תחנות בלבד, והן אושרו ומקודמות. כמו כן הרבעון האחרון של 2026 יהיה האחרון שבו אמור להיות שימוש בפחם לייצור חשמל.
באשר לבחינת מדיניות משק הגז הטבעי אמר השר כהן: "נחלק רישיונות נוספים. אנחנו רוצים להגדיל עתודות גז ישראלי. ראינו פופוליזם וחוסר אחריות של האוצר. במקום לחזק את שברון, שתבצע קידוחים נוספים, האוצר וראש אגף תקציבים רוצים לפגוע בשברון ולהוציא אותה. אין ענקיות אחרות שרוצות לבוא. עם זאת אמרתי לשברון: 'אם תעלו מחירים לשוק הישראלי, יהיה לזה מחיר.'
"אנחנו בוחנים את ההסכם מול חברת החשמל ומצפים שהמחירים יישארו אטרקטיביים ונמוכים. אנחנו בעד שברון כל עוד לא תנצל את כוחה לרעה נגד המשק הישראלי. אני רוצה חברות אמריקניות נוספות, והדרך ליצור תחרות היא באמצעות מציאת מאגרים נוספים, לא באמצעות הוצאת שחקנים. דואופול לא פותר את הבעיה."
ח"כ יסמין סאקס פרידמן אמרה, כי החשש הוא שלא יימצאו מאגרים נוספים, צריך לחשוב מה יקרה אחרי 23 שנה, ויש לדאוג לדור העתיד.
היו"ר ביטן אמר מנגד, כי אולי עוד 20 שנה לא יהיה בכלל צורך להשתמש בגז. לכן צריך לשקול שיקולים נוספים.
השר כהן הגיב: "לגבי המחירים, אנחנו אומרים באופן ברור: תהיה העלאת מחירים - לא נעבור על זה לסדר היום."
מנכ"ל המשרד, עו"ד יוסי דיין, ציין: "אם יהיה צורך להילחם בחברות שמעלות מחירים, ניתן יהיה לעשות את זה בכל עת. כרגע אין בכך צורך. מי שמנצל את כוחו לרעה, נפעל נגדו."
השר כהן הוסיף: "שברון, נכון לעכשיו, לא מנצלת את כוחה, ואם היא תנצל, נפעל. רווחים הוגנים כן, רווחים חזיריים לא. חלק מהיצרנים הפרטיים פעלו להרוויח רווח חזירי, ורווח חזירי לא יהיה בבית ספרינו. משרד האנרגיה רגיש למחיר ולא שוקט על השמרים."
צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב
באשר למשק המים אמר השר כהן: "זה לא סוד שאני לא חובב תאגידים. הקימו אותם כי ראשי הרשויות לקחו כספים של משק המים למקומות אחרים, אבל האוצר עשה טריק והעביר את זה לחברות פרטיות כי רצה לגבות מע"מ."
ח"כ מטי צרפתי הרכבי אמרה כי יש 56 תאגידים ו־256 רשויות, ואם זה יחזור לרשויות, הדבר עלול להעלות את ההוצאות. לדבריה, "יכול להיות שצריך לתקן כשלים, אבל לא להחזיר לרשויות."
היו"ר ביטן העריך כי המהלך לא יחסוך משכורות וכוח אדם, ואמר כי עלולה להיות בעיה אחרת עם האוצר, שירצה 2־3 מיליארד שקל על התשתית.
השר כהן התייחס לכך ואמר, כי הכוונה היא לא לאשר לכל רשות ניהול עצמאי אלא רק לרשויות שמוכיחות יכולת ניהול, שבאה לידי ביטוי בפחת מים נמוך ובאחוזי גבייה גבוהים. הוא העריך שיהיה חיסכון בכוח אדם.
מנכ"ל איגוד חברות האנרגיה הירוקה, איתן פרנס, שיבח את השר והמשרד על שינוי ההתייחסות לתחום האנרגיה המתחדשת, אך הוסיף כי מה שחסר הוא תיאום בין משרדי הממשלה.
יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטי, ח"כ לשעבר קרן ברק, אמרה כי שברון מחזיקה שני מאגרים, והתחרות נפגמת. היא ביקשה מהשר לוודא ששברון תציע מחיר אטרקטיבי גם ליצרני החשמל הפרטיים ולא רק לחברת החשמל.
נציג לובי 99, אופיר פרלוביץ, אמר כי המלצות ועדת דיין עלולות לעלות מיליארדים למשק וכ־1,000 שקלים לחשבון החשמל של כל בית אב. כמו כן צריך להגדיל את חובת השמירה של גז למשק ולהוציא את שברון מאחד המאגרים.
נציג פורום ארלוזורוב, אילן פרידמן, התייחס למס הפחמן, ואמר כי הוא יפגע בעניים וישית את רוב העלויות על הציבור וצרכני החשמל. הוא הציע לתקן חקיקה ולבצע החזר לאוכלוסיות חלשות.
נציג התאחרות התעשיינים, נתנאל היימן, אמר כי את התעשייה מדאיגה זמינות החשמל, מאחר שיש צרכנים שלא מצליחים לקבל הסכמים מהחברות הפרטיות.
השר כהן הגיב לכל הדברים, ואמר כי יוודא מחיר הוגן לכולם, ולא רק לחברת החשמל. הוא הוסיף כי עמדת לובי 99 מסכנת את המשק, וגרמה להיעדר קידוחים ותגליות בעשור האחרון. "ההבדל הוא שהאחריות היא עלינו. דבר אחד ברור: מי שיעז לנצל לרעה את כוחו, נבוא איתו חשבון. נבטיח מחיר כמה שיותר נמוך לצרכן הישראלי", אמר.
באשר לזמינות החשמל אמר השר כהן, כי הרפורמה הצליחה מעל המצופה, ובמקום הערכה של כחצי מיליון מצטרפים, הצטרפו אליה מיליון וחצי. לכן המשרד פועל להגדיל את ההיצע כדי לתת מענה לתעשיינים ולעסקים. הוא הוסיף כי הוא מסכים שמס הפחמן מיותר ופוגע בצרכנים, ולא יגרום לצמצום פליטות אלא יתרום הכנסות לקופת האוצר.