מגה תעשיות
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

בעלי מלונות: לגזור ארנונה מהרווח

15/03/2026
זמן קריאה: 2 דק'

הוועדה לביקורת המדינה, בראשות ח"כ אלון שוסטר, והוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל, בראשות ח"כ עודד פורר, קיימו דיון משותף על הדוח המיוחד של נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה בנושא תלונות הציבור על ארנונה.

מנהלת נציבות תלונות הציבור, עו"ד כרמית פנטון, הציגה את ממצאי הדוח: בין ינואר 2023 לנובמבר 2025 התקבלו 937 תלונות בנושא ארנונה. כ־40% נמצאו מוצדקות או שעניינן בא על תיקונו. הנושא המרכזי - הנחות בארנונה - היה 41.8% מהתלונות. רוב הנפגעים הם אזרחים ותיקים, אנשים עם מוגבלות ובעלי הכנסות נמוכות. ב־70.3% מהמקרים שנמצאו מוצדקים פעלה הרשות בניגוד למינהל תקין, וב־24.1% - בניגוד לחוק או ללא סמכות חוקית כלל. חמש הרשויות עם מספר התלונות הגבוה ביותר הן לוד, נתיבות, בית שמש, חריש וטבריה. הרשויות עם שיעור התלונות המוצדקות הגבוה ביותר הן חריש, טבריה, ירושלים, באר שבע ולוד.

יו"ר הוועדה ח"כ אלון שוסטר: "התגלו ליקויים מערכתיים בשיטות הפעולה של רשויות מקומיות. התלונות מהציבור בנוגע לארנונה נוגעות במגוון רחב של נושאים: אי־מתן שירות באמצעים דיגיטליים מצד אחד ועודף דיגיטציה מצד אחר, אי־מתן הנחות סוציאליות, חוסר מענה טלפוני, עיכובים בוועדות ערר, נטל בירוקרטי כבד ועוד."

ח"כ עודד פורר: "מבקר המדינה צריך לבדוק את העלאת הארנונה החריגה של 30% לעסקים בעיר טבריה. העלייה חריגה ביותר ואינה מתכתבת עם מצב העסקים בגליל בכלל ובטבריה בפרט. מהדיון ברור שחייבים רפורמה בארנונה, שתייצר מיסוי אחיד עם ודאות לאזרחים. אני קורא למשרד הפנים להוביל שינויים שיקלו את הנטל על האזרחים וישימו סוף לחזירות שיש בחלק ממנגנוני הגבייה."

אביהו טל, נציג התאחדות המלונות בישראל: "מעולם לא נעשתה חקיקה ראשית ייעודית לארנונה למלונות. בכל העולם כבר עברו למודל שבו החיוב נגזר מהרווח, כמו כל מס. בישראל הארנונה נהפכה להיטל קבוע, בלי קשר לשאלה אם העסק הרוויח או הפסיד. הגבייה מתבצעת באמצעות משרדים פרטיים שעובדים על בסיס הצלחה. אין כאן שיקול דעת או חמלה, כי מי שדן בחיוב הוא משרד עורכי דין שמתפרנס מעמלה. אין לו אינטרס להקל. כך גביית הארנונה נהפכה לתעשייה."

אסתר גרינברג, נציגת איגוד לשכות המסחר: "הבעיה מובנית ופוגעת בכל המגזר העסקי. בטבריה, למשל, המלונות הקטנים נפגעו קשות אחרי המלחמה, ובמקום הקלה, העירייה החליטה להוסיף 30% לארנונה. ההשקעה העירונית בוצעה בקו החוף בלבד, ומלונות בגב ההר לא נהנו מההשקעה ולא נהנו מתועלת כלשהי ובכל זאת חויבו בתוספת."

נציגים מהרשויות המקומיות שנכתבו בדו"ח הבהירו, כי לא בוצעו העלאות מס יזומות מעבר לעדכון החוקי, וכי הזינוק בבקשות להנחות לקראת 2025 נובע ישירות מהשלכות כלכליות של מלחמת "חרבות ברזל". הרשויות בירכו על הדוח ככלי לשיפור השירות, הציגו צעדים לתיקון ליקויים וסיוע לתושבים, וגיבו את השימוש בחברות גבייה חיצוניות כפרקטיקה לגיטימית ומקובלת. השלטון המקומי קרא לייעל את הבירוקרטיה וליצור ממשק ישיר למאגרי הביטוח הלאומי, שייתר את הצורך בהגשת תצהירים מסורבלים ויקל על תושבים במימוש זכויותיהם.

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן