מגה תעשיות
כתבות
תעשייה 5.0

תעשייה 5.0

 
24/06/2021
זמן קריאה: 4 דק'

מאמצים כבירים צריכים להיעשות כאשר מרשתים את שרשרת הערך, והצעדים כדאיים בהחלט.

הדבר קרה לראשונה בשנת 2008: היה יותר ציוד קצה ברשת מאשר בני אדם על הפלנטה. עד שנת 2025 נתון זה צפוי להגיע ל-50 ביליון - ממכוניות ועד מכונות ייצור. ההזדמנויות הגדלות לעסקים כתוצאה מהחיבור בין העולם הפיזי של הייצור לבין העולם הווירטואלי של טכנולוגיות המידע עצומות. תהליכים ופריטי מלאי נמצאים בהליך אופטימיזציה מתמיד. עלויות ייצור וצריכת משאבים יורדות, ואילו הפוטנציאל לחדשנות עולה.

להיות מוכנים ליצירת ערך

בשל יתרונותיה, המעבר לתעשייה 4.0 הוא הגיוני. כדאי להשקיע את ההשקעות הנדרשות אפילו אם תחילה הן נראות גבוהות. חברת ייעוץ עסקי בשם רולנד ברגר חזתה לאחר מחקר שערכה לאחרונה, כי ב-15 השנים הבאות חברות אירופיות יצטרכו להשקיע 1.35 טריליון יורו בפיתוחים טכנולוגיים, ארגוניים ומשפטיים. צעד זה יהיה הכרחי, למרות ש"המהפכה התעשייתית השלישית", דהיינו שימוש באלקטרוניקה ובטכנולוגיות מידע כדי להפוך תהליכי ייצור לאוטומטיים, לא הושגה עדיין במלואה, לפחות בתעשייה האירופית.

  מומחיות ב-IT ובתעשיות הייצור צריכה להיות קשורה באופן אינטליגנטי, והשותפים צריכים לעבוד יחדיו כדי לפתח גישות משותפות שיחולו על פתרונות, מוצרים, שירותים ומודל עסקי רלוונטי. כבר לא יתאפשר להשיג רווחיות באמצעות מוצרים מעטים  

בראש ובראשונה קיים הצורך בפתרונות תוכנה כדי להחליף באופן מקיף את הפן הטכני והפן העסקי של ניהול מידע. בנוסף, יעלה הצורך להפנים טכנולוגיות מורכבות כדי להשיג רישות מלא, כלומר אוטומציה אינטליגנטית של ערך מוסף באמצעות התקנת מערכות סייבר. בשל אתגרים אלו, נראה לגיטימי סירובן של חברות קטנות ובינוניות להשתלב במערך החדש. לעומת זאת דוגמאות פרקטיות ממחישות כי אפשר להשתלב בתעשייה 4.0 כשהדבר נעשה בשלבים.

במרכז - האדם

בני אדם משחקים תפקיד מכריע בשינויים אלו - כמשתמשים, כמעצבים וכמקבלי החלטות. אין ספק כי עולם העבודה צפוי להשתנות אף הוא, אבל הרעיון של מפעלים ריקים מבני אדם, כפי שאנשים מסוימים חוזים, לא הולך לקרות. העבודה במפעל המחובר לרשת תהיה קפדנית יותר, אך גם גמישה יותר. הטכנולוגיה תתמוך בבני אדם יותר מאי פעם. אנשים ומכונות יעבדו יחד, ותהליכים פשוטים ייעשו אוטומטית. תכנון רלוונטי ותיאום מידע הם קונספטים רלוונטיים להבטיח קבלת החלטות גם בסביבות ייצור מורכבות. מערכות מידע דיגיטליות יאספו, יבחרו ויעריכו את המידע, ואילו ההחלטה הסופית תהיה של בני אדם.

תקנים פתוחים ברחבי העולם

כדי לוודא שכל המערכות מדברות באותה שפה, יהיה צורך לאמץ סטנדרטים פתוחים התקפים ברחבי העולם. עמותות למיניהן פועלות לקידום מטרה זו. ברמת האיחוד האירופי קיימות מספר יוזמות, אחת מהן נקראת "פלטפורמת תעשייה 4.0". על הממשלה הפדרלית הגרמנית מוטלת האחריות לקדם את תעשייה 4.0.

  המעבר לתעשייה 4.0 הוא הגיוני. כדאי להשקיע את ההשקעות הנדרשות אפילו אם תחילה הן נראות גבוהות. צעד זה יהיה הכרחי, למרות ש"המהפכה התעשייתית השלישית" לא הושגה עדיין במלואה, לפחות בתעשייה האירופית  

במרס 2014 הוקם קונסרבטוריום האינטרנט התעשייתי בארה"ב, שכבר משך אליו מספר שחקנים בינלאומיים. "מנקודת המבט של Bosch Rxroth, שני מישורים יהוו את מוקד עבודת הפיתוח להשגת תעשייה 4.0", מסביר סטפן האק, חבר מועצת המנהלים של בוש רקסרוט ואחראי על היחידה העסקית ליישומים תעשייתיים ומכירות. מצד אחד, זו שאלה של אבולוציה של האוטומציה בהתאם להגדרתה, במיוחד על ידי יישום ממשקים וסטנדרטים פתוחים. מצד שני, דיונים מסוג זה יוצרים רעיונות לתהליכי ייצור מהפכניים ולרעיונות עסקיים.

יישום רציונלי של מה שאפשרי

כאשר קיים מיזוג בין IT לאוטומציה, בחירת השותף הנכון היא צעד הכרחי, מאחר שלחברות רבות חסר הידע הנדרש לכך. מומחיות ב-IT ובתעשיות הייצור צריכה להיות קשורה באופן אינטליגנטי, והשותפים צריכים לעבוד יחדיו כדי לפתח גישות משותפות שיחולו על פתרונות, מוצרים, שירותים ומודל עסקי רלוונטי. "אם חברה המייצרת טכנולוגיה אוטומטית מתכוונת לפתח מודל עסקי התואם לתעשייה 4.0, עליה להבין את המנטליות והמניעים מאחורי טכנולוגיית האינטרנט", מדגיש וולפגנג בלום מחברת הייעוץ העסקי בלום ושותפים. "החברה תצטרך להחליט איזה חלק מכך אפשר ליישם בהליכי אוטומציה במפעל". כבר לא יתאפשר להשיג רווחיות באמצעות מוצרים מעטים. במקום זאת תהיה זו היכולת של הארגון לנצל מידע. עם זאת תהליך זה ידרוש גישת "צעד אחר צעד", לפיה מה שבר ביצוע ייושם באופן הגיוני.

כותרת
תוכן