ועדת הכלכלה: תוכנית השר ברקת
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיבלה את הדיווח של שר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברקת, על פעילות משרדו. השר ברקת הציג ארבע תוכניות עבודה עיקריות: מלחמה במונופולים ובקרטלים, הכפלת היצוא והגדלת הצמיחה, מהפכת התעסוקה ומהפכה בשירות לציבור. היו"ר ביטן ביקש לדעת כיצד התוכניות ישפיעו על הורדת המחיר לצרכן, והדגיש את הצורך בפתרונות מיידיים ליוקר המחיה ולא רק ברפורמות ארוכות טווח.
אשר למלחמה בקרטלים אמר השר ברקת, כי כבר יש חקיקה בקנה שלפיה מה שטוב לאירופה טוב לישראל.
היו"ר ביטן שאל כיצד מבטיחים שהחיסכון לא יישאר בכיס של היבואנים אלא יתגלגל לצרכן.
ברקת השיב, כי התחרות שתעשה את העבודה. הוא הוסיף כי הצעד השני בעניין זה הוא למנוע מצב שיש רק יבואן אחד למוצר, ואמר כי גם חקיקה בעניין זה תגיע בקרוב לוועדה. הכוונה היא לחייב יצרנים ומפיצים בחו"ל לא לעבוד רק עם יבואנים ישירים.
הצעות נוספות שעליהן דיבר השר הן פירוק הכוח של המונופולים מול הקמעונאים, והצעה שתאפשר לציבור לדעת מי עושק אותו.
היו"ר ביטן שאל איך מפרקים את המונופולים: "שטרום הבטיח לפרק את הבנקים, ועבר כבר עשור ושום דבר לא זז. אנחנו רוצים פעולות מיידיות."
השר ברקת השיב, כי הרחבת השימוש בתקינה אירופית תעשה את ההבדל. באשר לזכות הציבור לדעת מי עושק אותו, אמר השר: "הציבור ישפוט את התנהלות המונופולים, ואם לא יהיו מונופולים, החוק מייתר את עצמו."
צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ
ח"כ עודד פורר התייחס לדוח SNPI על אודות ירידה בהשקעות בהייטק ברבעון הראשון של השנה, ואמר כי הדבר המטריד הוא שהקטר של המשק קורס.
ח"כ בועז טופורובסקי ביקש לדעת מה השוני בין תוכנית השר לתוכניות של השרה הקודמת.
ח"כ שלי טל מירון התייחסה גם היא להייטק, ואמרה: "ההפיכה המשטרית מאיימת על הכלכלה הישראלית. אני רואה בך אדם אמיץ וישר. תסתכל בעיניים לראש הממשלה, ליריב לוין, לרוטמן, ותסביר להם שהם מובילים אותנו לאבדון."
ח"כ ולדימיר בליאק הוסיף, כי השר בתפקיד כבר שישה חודשים, וצריך לעבור למעשים.
ח"כ אלון שוסטר אמר, כי כשמדברים על יוקר המחיה ועל יבוא, חשוב לאזן ולשמור חלק מהייצור בישראל.
ח"כ אריאל קלנר תמך ברפורמת היבוא לפי מה שטוב לאירופה, וביקש לדעת על מה היא תחול.
ח"כ דן אילוז הוסיף, כי יהיו שותפים בוועדה לקדם את הרפורמות.
היו"ר ביטן הזכיר, כי מה שחשוב הוא הורדת המחיר לצרכן. "אני לא מתכוון לתת הטבה ליבואנים רק כדי שירוויחו יותר כסף. צריך לוודא שזה בא לידי ביטוי מיד", אמר היו"ר ביטן לשר.
השר ברקת התייחס לעניין שהעלתה ח"כ שלי טל מירון: "ראש הממשלה שינה כיוון, ואמר שיש תיקונים במערכת המשפט שצריך לעשות ורוב העם מבין את זה היטב. ראש הממשלה הנחה ללכת לדברים בהסכמה רחבה. לא לכולם נפל האסימון שאנחנו בפאזה אחרת. אני מאמין שצריך לעשות שינויים.
"יש עוד נושא, וזה אחדות עם ישראל, שהיא חשובה מאוד. לצערי לא שמעתי מיריביי הפוליטיים על תיקון אחד שהם מסכימים לו. אני מסתכל לטווח בינוני-ארוך ויודע שכל מי שהשקיע בישראל הרוויח, ואני עסוק באיך לגרום לכך", אמר. השר הוסיף, כי נפגש לאחרונה בניו יורק עם בכירים אמריקנים, וכולם מאמינים בתעשייה הישראלית. "אני קורא לחבריי בהייטק, תתחילו לחזור ולהשקיע בדברים החשובים."
עוד אמר השר: "לצערי הרב, חלק מחבריי מערבבים פוליטיקה בכלכלה ואומרים שהמדינה בסכנה. איזו סכנה? יש ויכוחים פוליטיים, אל תערבבו בזה את ההשקעה בכלכלה. מי שחושש מזה, זה כמו לחשוש משדים. המדינה דמוקרטית ותישאר כזו. אנחנו מחויבים לייצר סביבה תחרותית ולאותת לכל החברות במדינה ובעולם שיחזרו לעבוד", אמר.