פעימה שנייה של רפורמת 'הישג' לעובדים סוציאליים
משרד האוצר, ההסתדרות ואיגוד העובדות והעובדים הסוציאליים חתמו על הפעימה השנייה של רפורמת "הישג" - רפורמה בשכר העו"ס אשר שדרגה מאוד את תנאיהם של העוסקים בתחום העבודה הסוציאלית בישראל. במסגרת הפעימה השנייה (לעובדים במגזר הציבורי רטרואקטיבית מאפריל 2025) יחול שיפור נוסף בשכר העו"ס, בעלות כוללת של יותר מ־200 מיליון שקל בשנה.
ההסכם יעדכן את טבלאות השכר הקיימות של העו"ס כהמשך להסכם הקיבוצי אשר נחתם בשנת 2022, כך שסך תוספות השכר ברפורמה הן בעלות של יותר מ־400 מיליון שקל לשנה. הפעימה הראשונה כללה בין השאר ביטול של תוספת ההשלמה לשכר המינימום, בניית מסלולי קידום מקצועיים בשליטת העובדת והקמת מערך אבטחה ומוגנות למחלקות לשירותים החברתיים.
הפעימה השנייה שנחתמה כעת, במעמד יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, מנכ"ל משרד הרווחה ינון אהרוני, יו"ר איגוד העו"סים בהסתדרות עו"ס ענבל חרמוני, הממונה על השכר במשרד האוצר אפי מלכין, ראש מינהל שכר והסכמי עבודה במרכז השלטון המקומי חגית מגן, ראש חטיבת הבריאות במשרד הבריאות ד"ר הגר מזרחי ומנהלת השירות הארצי לעבודה סוציאלית במשרד הבריאות עו"ס יעל גור, מעלה את שכרם של העו"ס תוך התייחסות לשכר היסוד, לרמות הניהול ולאופק המקצועי. כמו כן כל עובד יקבל מענק חתימה של 2,700 שקל למשרה מלאה.
עם כניסת הפעימה השנייה ברפורמה לתוקף, שכר הבסיס של עו"ס בתחילת הדרך ובמשרה מלאה יהיה כ־9,400 שקל במקום כ־8,600 שקל כיום (ו־7,900 לפני תחילת הרפורמה). לסכום זה יתווסף תשלום בעבור ניסיון מקצועי, רכישת השכלה והכשרות, חוק וקידום ניהולי, בהתאם למבנה השכר אשר נקבע בהסכם העו"ס משנת 2020.
ההסכם יחול על כ־14 אלף עובדות ועובדים סוציאליים המועסקים כיום במגזר הציבורי. בשלב הבא הוא יוחל, במסגרת צו הרחבה, גם על כ־6,000 עובדות ועובדים סוציאליים בעמותות ואצל ספקי שירותים למשרדי הממשלה.
שר הרווחה, יעקב מרגי: "מפרוץ המלחמה העובדות והעובדים הסוציאליים נחשפו במלוא עוצמתם. הציבור הישראלי כולו נוכח לראות את מסירותם ומקצועיותם. מ־7 באוקטובר הם נמצאים בחזית העשייה בעורף ומוכיחים את תרומתם העצומה לחוסנה של החברה הישראלית. ההסכם הוא צעד בכיוון הנכון, אך לא נסתפק בזה, מגיע להם יותר."
שר האוצר, בצלאל סמוטריץ': "חיזוק מערכי הרווחה ובריאות הנפש בשירות הציבורי הוא מהיעדים שמשרד האוצר הציב לעצמו. אני רואה חשיבות עליונה בחיזוק העובדים הסוציאליים ובתמיכה בשירותי בריאות הנפש, ושמח שהצלחנו להביא בשורה גם למערך העבודה הסוציאלית. ההסכם טוב וצפוי להביא לשיפור ממשי בשטח בקרוב."
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני: "משרד הרווחה פועל כל העת לשיפור תנאי ההעסקה של כל עובדי הרווחה, בראשם העובדים הסוציאליים. ההסכם החדש יסייע בידינו בהתמודדות עם אתגרים מרובים בתחום הגיוס ושימור כוח אדם איכותי, במיוחד על רקע המרכזיות של שירותי הרווחה בשיקום חבלי הארץ שנפגעו במלחמה."
יו"ר ההסתדרות בר־דוד: "העובדות והעובדים הסוציאליים הם עמוד התווך של השירותים החברתיים בישראל. גם בתקופה של אתגרים לאומיים וחברתיים חסרי תקדים, הם ממשיכים לפעול במסירות, ברגישות ובאחריות כלפי הציבור. הפעימה השנייה של רפורמת 'הישג' היא המשך ישיר למחויבות שלנו להבטיח תנאי שכר הוגנים, אופק מקצועי וביטחון תעסוקתי לאנשים שמקדישים את חייהם לרווחת האחר. זה צעד חשוב נוסף בדרך לתיקון עוול היסטורי כלפי מקצוע חיוני זה."
הממונה על השכר במשרד האוצר, אפי מלכין: "הסכם זה הוא חלק ממגמה שמוביל אגף שכר והסכמי עבודה לטיפול עומק בכל מגזרי הבריאות, בכלל זה בריאות הנפש, והוא מצטרף להסכמים קודמים אשר נעשו במגזרים של האחיות, הפסיכולוגים, הפרא־רפואיים והרופאים. אגף שכר מייחס חשיבות רבה לחיזוק מערכי הבריאות ובריאות הנפש בכל המגזר הציבורי ובשיפור היכולת של מעסיקים במגזר הציבורי לקלוט עובדים איכותיים ומסורים במקצועות אלו ולשמרם לאורך זמן, כדי לספק שירותים טובים יותר לרווחת כל אזרחי ישראל.
"העובדות והעובדים הסוציאליים ממלאים תפקיד חיוני בליבת השירות הציבורי ובחיזוק המרקם החברתי של מדינת ישראל. ההסכם מבטא הכרה עמוקה בעשייה היומיומית שלהם ומהווה שלב נוסף במהלך לחיזוק ולהעצמה של המערך החברתי כולו. זה ביטוי למחויבותנו להעניק למי שפועלים במסירות למען האחר את ההוקרה והתנאים הראויים לכך."
יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות, חיים ביבס: "העובדים הסוציאליים עומדים בקו החזית של החברה הישראלית. מאז ומתמיד, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר, הם פועלים במסירות ובמקצועיות, תוך עשייה מתמדת והתמודדות עם עומס רב. בפעימה השנייה בהסכם השכר שנחתם, עלה השכר בשיעור שבין 11% ל־13%, וישולם מענק חד־פעמי של 2,700 שקל למשרה מלאה. מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות נותנות מענים מגוונים לצרכים הגדלים והולכים בקרב האוכלוסיות כולן, הן בשגרה והן בחירום. חיזוקן הוא חיזוק החוסן הלאומי של כולנו."
יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים, עו"ס ענבל חרמוני: "השנים האחרונות הביאו לפתחנו מצוקות רבות וחריפות שטרם הכרנו: מגיפה עולמית וסגרים ממושכים, קיטוב חברתי, עלייה חדה בפשיעה ובאלימות, טבח נוראי, חטופים ומלחמה ממושכת. העו"סיות נמצאות שם גם כשכל השאר ממשיכים הלאה, אוספות עם האוכלוסייה את השברים. "רפורמת 'הישג' פורצת דרך, והבשורה של 400 מיליון שקל לציבור העו"סים עצומה ומשמשת פתח להמשך המאבק לשיקום העו"ס בישראל."
סמנכ"לית בכירה הון אנושי משרד הבריאות, שני שרביט: "הסכם השכר מקדם מאוד את מעמד העובדים הסוציאליים למקום הראוי להם. ראינו את פעולתם הנמרצת בתמיכה במטופלים בשגרה, ובעיקר בעת המלחמה. ראוי לחזק עובדים מסורים ואיכותיים אלה. זה צעד חשוב מאוד המביע את ההערכה של מערכת הבריאות לעובדיה."
מנהלת השירות הארצי לעבודה סוציאלית במשרד הבריאות, יעל גור: "חתימת ההסכם היא ציון דרך שמכיר במומחיות, באחריות ובתרומה היומיומית של העובדים והעובדות הסוציאליות בישראל, ובהם כ־6,000 עו"סים במערכת הבריאות. הצעד חשוב, אך לא אחרון. אנחנו ממשיכות לפעול לתיקון עיוותים מבניים ולהבטחת תנאים הולמים למנהלות השירותים לעבודה סוציאלית במוסדות הבריאות ולעובדות המקצועיות בשטח."
מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אלי כהן: "העובדים הסוציאליים הם כוח מקצועי חשוב ומרכזי בכל זמן, ובמיוחד בשנה וחצי האחרונות של התמודדות עם מצב מלחמה מתמשך."
בגיבוש ההסכמים היו מעורבים מטעם ההסתדרות ואיגוד העובדות והעובדים הסוציאליים מנהל חטיבה ארצית באיגוד העובדות והעובדים הסוציאליים וראש צוות המו"מ, עו"ס אסף משיח, הכלכלן גלעד דוויק ממשרד יוסי קוצ'יק, עו"ד אורלי אבן זהב ממשרד ארנה לין, ראש אגף הפנסיה בהסתדרות, עו"ד מיה פרי, וכן מוסדות איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים. מטעם אגף שכר והסכמי עבודה היו מעורבים חנן לזימי, סגן בכיר לממונה על השכר, גלעד ווירגין, רכז מאקרו, יוסף קוליק, רפרנרט מאקרו, עו"ד מאור לזר, ממונה בכירה (ייעוץ משפטי), עו"ד ליז כהן, לשכה משפטית.