תטילו סָפֵק
הטלת סָפֵק כמיומנות ליבה נרכשת בעולם העבודה
הטלת ספק בעולם העבודה באה לידי ביטוי על בסיס יומי. לפי מסמך דמות הבוגר 2030 שפרסם משרד החינוך, יש לעודד את בוגרי מערכת החינוך ללמוד באופן עצמאי. כדי לעשות כן, עליהם להיות בעלי מגוון מיומנויות, ובין היתר חשיבה ביקורתית, שבמסגרתה כלולות יכולות הליבה האלה: הערכת מידע ומקורות, טיעון, קבלת ההחלטות והטלת ספק.
בפועל, קבלת החלטות היא חלק אינטגרלי מחיינו האישיים והעסקיים. בכל החלטה שאנו מקבלים, אנו בדרך כלל עוצרים וחושבים אם זו ההחלטה הנכונה. הטלת ספק כאמור אינה דבר שלילי, אלא תהליך שמאפשר לנו לבחון את הסיבות, הטיעונים וכל החומרים שהתבססנו עליהם, לבחון כמה נקודות מבט שהביאו לקבלת ההחלטה, ולבצע ניהול סיכונים נכון. עצם הטלת הספק עשויה להיות אבן דרך חשובה במסגרת חשיבה יצירתית.
במסגרת הטלת הספק חשוב להשאיר מקום לאופטימיות, לחיוביות, לאמונה חזקה בחזון ובדרך, במטרה ובצדקת הדרך, וכן להיות בעלי אומץ ניהולי ויכולת הקשבה לרחשי הלב ולאינטואיציה. כמו כן יש להיזהר מ"יועצי אחיתופל" ומאינטרסים ושיקולים זרים.
השופט הבכיר (בדימוס) צבי סגל, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים ומרצה ב"מיזם הדיגיטלי ללימוד ניהול, פרקטיקה ארגונית ומיומנויות מבעלי תפקידים בכירים במשק", ניהל אין-ספור דיונים נפיצים ביד רמה. יודעי דבר מחשיבים אותו לקשוח לעיתים עד אימה. הוא שפט עשרות שנים בתיקים מורכבים ומסובכים, בעלי נפח גדול במיוחד, שהותירו בהיסטוריה של מדינת ישראל הד ציבורי ניכר. למשל, רצח השופט עדי אזר ז"ל, דניאל מעוז שרצח את הוריו תוך שהוא מטיל האשמה על אחיו התאום, החייל אלאור אזריה שירה בראשו של מחבל מנוטרל עם שישה כדורים בגופו, הדייל האיראני שחטף מטוס מאיראן לישראל, עתירות רבות שהגיש מרגל הגרעין מרדכי ואנונו ומאות רבות של תיקי פשיעה חמורה.
סגל פרסם לאחרונה את ספרו האוטוביוגרפי מעיינות ומדבריות חיי (הוצאת ידיעות אחרונות), שבו הוא מזקק, אולי בפעם הראשונה מפי שופט ישראלי בכיר, לא רק את תמציתן של פרשיות מטלטלות שהסעירו את עולם המשפט ואת המדינה כולה, אלא משתף את הקורא בחוויות רגשיות ומנטליות יוצאות דופן ומעוררות השראה שהתחוללו מאחורי הקלעים בלשכתו.
כשסגל נשאל בהרצאתו בנושא "דילמות בקבלת החלטות בראי מבטו של שופט בכיר - מכס השיפוט אל כס הניהול" מה עומד מאחורי תהליך קבלת ההחלטות והאחריות הנלווית לכך, אמר: "הטלת ספק גם היא חלק מהליך קבלת ההחלטות. ישנה דרך לקבל החלטה בדרך סדורה, ובין השאר סיעור מוחות, התייעצויות, בחינת זווית המבט של הצדדים והעדים, הקשבה ותשומת לב לכל מי שקשור, שאילת שאלות, בחינת חלופות וכמובן הסקת מסקנות. חשיבה עצמאית והכרעה לגופו של עניין, יתבצעו אחרי ביצוע כל האמור. חשיבה ביקורתית, שבמסגרתה קיימת הטלת ספק, תאפשר לצמצם אי ודאות במסגרת קבלת ההחלטה ולהביא לביצוע הליך הוגן ושמירה על הצדק."
הפקת לקחים
ההיסטוריה לימדה אותנו שהטלת ספק עשויה להביא לתוצאה שתתפרש כהצלחה מסחררת שתיכנס לספרי ההיסטוריה או לתוצאה של בכייה לדורות, שתמצא את עצמה באותם ספרים, מהצד השני של המתרס.
לא מדובר רק במקרה של הטלת ספק והחלטות שהתקבלו בעקבות הטלת הספק במסגרת מלחמת יום כיפור למשל, כפי שפורסם לאחרונה בסרט המיוחד יומני גולדה עם דני קושמרו. בהיסטוריה היו כמה וכמה מקרים גורליים של הטלת ספק, ובעקבותיהם בירור זהיר של העובדות.
אחד המקרים החשובים ביותר בתולדות העולם בתחום זה אירע בשנת 1501: אמריגו וספוצ'י, סוחר איטלקי שמכר ציוד לספינות, נעשה ספן בעצמו והפליג עם אנשיו מערבה. הוא הגיע ליבשת שכולם, מקולומבוס הספרדי ב-1492 ועד כל הספנים בתשע השנים הבאות, היו בטוחים שהגיעו - כפי שתכננו מראש - לתת-יבשת, הודו. הספרדים קראו לילידים המקומיים אינדיאנים, כלומר בני הודו.
וספוצ'י, עם ראש פתוח ובדיקת עובדות, הטיל ספק בטיעון המקובל. הוא בדק לעומק וגילה טעות גדולה מאוד: כל הספנים, אנשי הצבא והמסחר והאחרים, הגיעו לא להודו אלא ליבשת חדשה וענקית. כך הוא שינה את פני העולם.
כעבור שש שנים פרסם וספוצ'י מפה, ובה קרא ליבשת החדשה אמריקה, על שמו. כך היא תיקרא לעולם ועד. לקולומבוס נותרה רק קולומביה.
בחודשים אפריל-יוני 1941 קיבל סטלין, הדיקטטור של ברית המועצות, עשרות ידיעות שלפיהן הצבא הגרמני עומד להסתער על רוסיה. סטלין טעה טעויות רבות בזו אחר זו, פסל את כל המידע, וטען שאלו טעויות בשוגג או במתכוון. הטעות הגדולה ביותר שלו הייתה אולי כאשר הגיע לשולחנו דיווח של המרגל הסובייטי הבכיר בטוקיו, ששמע ממקורות מהימנים בממשלת יפן ובצבא יפן, שגרמניה, בת ברית של יפן, עומדת לפתוח בהתקפת ענק על רוסיה. המודיע אף נקב בתאריך הנכון, 22 ביוני. סטלין הטיל ספק גם במידע הטרי והמדויק הזה. ב-22 ביוני לפנות בוקר, העיר אותו טלפון של הרמטכ"ל, שהודיע על ההתקפה. סטלין נשאר המום.
לסיכום, גם בעולם העבודה יש להקשיב לכל הבעת ספק לגבי פעולה או החלטה כלשהי. מי שמעלה ספקות, עשוי להימצא צודק או טועה. אם הספק נשמע הגיוני, יש לבדוק. לא לזלזל, ולדעת לנהל סיכונים נכון. מנהל או עובד שיודע לא להתייחס לדברים כאל מובנים מאליהם, ולצד זה יודע לשאול שאלות נכונות ובעל אמונה בצדקת הדרך, יוכל לקבל החלטות טובות יותר.
עו"ד שרון הר זהב, כותבת מאמר הדעה, מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד פרקטיקות ניהוליות וארגוניות ומיומנויות בעולם העבודה. המיזם מועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי ללימוד עובדים ומנהלים, מקבוצת אל הנכס. sharonharzahav@gmail.com