מילת הקוד: סינרגיה. מהפכת ה-AI בבריאות האדם
בכנס מכון זימין בטכניון הוצגו חידושים פורצי דרך הצפויים לשנות את עולם הרפואה באמצעות סינרגיה בין בינה מלאכותית, מחקר אקדמי, בתי חולים וחברות פרטיות.
הכנס הייחודי התקיים בטכניון בהובלת Tech-AI.Biomed- הזרוע הרפואית של המרכז לבינה מלאכותית בטכניון, Tech.AI. הכנס התמקד בתרגום של חדשנות אקדמית ליישומים בעולם הרפואה.
שילובה של בינה מלאכותית ברפואה מאיצה ומשפרת כבר כיום את המניעה, האבחון, הטיפול והפרוגנוזה וצפויה להמשיך ולשפר את בריאות האדם. הגישור בין בינה מלאכותית ורפואה מצריך שיתוף פעולה הדוק בין האקדמיה, התעשייה והמערכת הרפואית, וזה הרציונל המוביל את Tech-AI.Biomed מאז הקמתו.
השותפות בין הטכניון לקרן זימין התמסדה בשנת 2022 בהסכם שעל פיו תתמוך הקרן בייסודו ובהפעלתו של מכון זימין לפיתוחי AI ברפואה בטכניון. בראש המכון עומד פרופ' שי שן-אור מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט, שהוביל את הכנס שהתקיים עתה בטכניון. בכנס השתתפו מנהל מכון זימין מארק שמולביץ', מנהל מכון זימין בתל-אביב פרופ' דוד מנדלוביץ', מנהל האופרציה ב- Breakthrough Prize Foundation לאוניד סולוביי ומנהלת T3 בטכניון רונה סמלר.
פרופ' שי שן-אור מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט, ראש מכון זימין בטכניון ומנהל Tech-AI.Biomed, הציג את הסינרגיה בין אקדמיה לתעשייה כפי שהיא מיושמת בחברה שייסד, CytoReason. לדבריו, "באופן פרדוקסלי, מהפכת המידע הובילה את הפרקטיקה המדעית למבוי סתום. התפוצצות המידע יוצרת פער עצום בין המידע המיוצר, הגדל מעריכית בשעה שחילוץ התובנות מהמידע הזה גדל בקצב לינארי בלבד. אחת הבעיות היא שניתוח המידע נעשה במידה רבה באופן ידני, או אנושי, ומכאן הצורך בכלים חדשים לניתוח מידע. בתחום שלי, אימונולוגיה, מתפרסם מאמר כל חצי שעה, ובכלל מדעי החיים - מאמר כל שתי דקות. ברור שקשה מאוד לתכלל את כל המידע הזה ויותר מכך, קשה מאוד לייצר מדע הנשען על כלל המידע הנצבר עד כה. לי, כמדען המחובר מאוד לעולם היישומי ורוצה להשפיע על בריאות האדם, זה מצב מאוד מתסכל."
כך נולד אחד הפרויקטים הגדולים של פרופ' שן-אור - פלטפורמה אחת שתשמש למחקר ופיתוח במדעי החיים בכלל ובפיתוח תרופות בפרט. כדי לפתח ולממש חזון זה ייסד פרופ' שן-אור את CytoReason, המפתחת מודלים חישוביים שמשפרים טיפולים מותאמים-אישית ומאיצים פיתוח של תרופות חדשות. תוך זמן קצר הפכה CytoReason לאחת החברות המובילות בתחומה וזכתה כבר בשלב מוקדם להשקעות משמעותיות של ענקית התרופות פייזר.
הצורך בסינרגיה בין האקדמיה לעולמות אחרים הודגש גם בהרצאתו של פרופ' יוני סביר מהפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט, שהציג לנוכחים את פריצת הדרך במעבדתו בשימוש ב-AI לשיפור תהליכים באבחון רפואי מבוסס היסטולוגיה. הוא הסביר כי "פתולוגיה, ובפרט היסטולוגיה (תחום במדעי החיים והרפואה העוסק בחקר המבנה המיקרוסקופי של רקמות במצב תקין ובמחלה), הן הבסיס לאבחון מגוון עצום של מצבים רפואיים. היא מבוססת על נטילת ביופסיה - פיסה מהרקמה הנדונה - וניתוח שלה בכלים שונים. אחת הבעיות במשימה זו היא טווח הסקאלות הרחב שממנו בנויה רקמה - ממיקרו ועד מילימטר - שמקשה מאוד על אבחון מדויק. כאן נכנסת לתמונה הבינה המלאכותית שמאפשרת לנו לייצר מערכת אבחון מדויקת ומהירה ועל בסיסה לשפר את הטיפול."
"הכנס הזה הוא רגע מאוד מיוחד בממשק בין רפואה, AI ויישומים התורמים לבריאות האדם," אמר נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון."שילובים כאלה היו מאז ומתמיד חלק מרוח הטכניון כמוסד טכנולוגי - השליחות לקדם את האנושות באמצעות גישור בין היכולות השונות של הטכניון במדע, בהנדסה וביישומים שישפרו את איכות החיים של בני האדם. אין ספק שהבינה המלאכותית היא מהפכה עצומה, לא פחות גדולה מקודמותיה, וגם אם לא תמיד אנחנו מבינים היטב כיצד היא עובדת - היא עובדת, והתוצאות מעוררות השתאות."
נשיא קרן זימין בוריס זימין אמר כי "אנחנו שמחים להיות כאן בטכניון ומרגישים חלק מהמשפחה וחלק מישראל. קרן זימין פועלת לאורם של המדע, הידע והנאורות, וההשקעה בטכניון היא אחת ההשקעות המוצלחות ביותר שלנו עד כה. אני מצפה בקוצר רוח לשמוע בכנס על כמה מהתוצאות של ההשקעה הזאת ועל התוכניות לעתיד."
במסגרת הכנס ניתנו מענקי קרן זימין לפרופ' יובל גרעיני ולד"ר יואכים בהר מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית, לד"ר ניצן דובדבן-שטרייר, רופאה בכירה ומנתחת עיניים המרכזת את תחום הנוירו-אופתלמולוגיה, לד"ר אפרת שמרון מהפקולטות להנדסה ביו-רפואית ולהנדסת חשמל ומחשבים בטכניון, לד"ר מיקה שפירא, מנהלת היחידה לרדיולוגיה פדיאטרית, לד"ר ענת גרינפלד מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית, ולפרופ' חוסאם חאיק מהפקולטה להנדסה כימית ע"ש וולפסון.
מימין לשמאל: נשיא הטכניון פרופ’ אורי סיון, פרופ’ שי שן-אור, נשיא הקרן בוריס זימין, מנהל מכון זימין מארק שמולביץ’, מנהלת קרן זימין אנה פיוטרובסקאיה ופרופ’ וויין קפלן סגן נשיא לקשרי חוץ ופיתוח משאבים. צילום: קמעו מולטימדיה - Cameo Multimedia
פרופ’ שי שן-אור בכנס. צילום: קמעו מולטימדיה - Cameo Multimedia
משתתפי הכנס. מימין לשמאל: בוריס זימין, פרופ’ חוסאם חאיק, ד”ר אפרת שמרון, פרופ’ יובל גרעיני, פרופ’ יואכים בהר, מארק שמולביץ’, פרופ’ שי שן אור וד”ר רננה סבי. צילום: קמעו מולטימדיה - Cameo Multimedia
הקהל בכנס. צילום: קמעו מולטימדיה - Cameo Multimedia
חתן פרס נובל פרופ’ מחקר דן שכטמן בכנס. צילום: קמעו מולטימדיה - Cameo Multimedia