מגה תעשיות
ניוזלטר מגה תעשיות
מגה תעשיות גיליון 53
לעמוד קודם

תוארך תקופת ההתיישנות בגין הפליה במקום העבודה

16/07/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ועדת העבודה והרווחה, בראשות ח"כ ישראל אייכלר, אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק שתאריך את תקופת ההתיישנות להגשת תביעה של עובד או מועמד נגד מעסיק מכוח חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה לחמש שנים מרגע היווצרות הפליה, לעומת שלוש שנים בלבד כיום. בטרם ההצבעה מיזגה הוועדה שלוש הצעות חוק בנושא שהגישו חברות הכנסת עאידה תומא סליאמן, מירב כהן, אימאן ח'טיב יאסין וח"כים נוספים.

ח"כ כהן: "התכלית של הצעת החוק היא הארכת התקופה שבה עובד יוכל להגיש תביעה לבית הדין לעבודה בנושא הפליה במקום העבודה משלוש לחמש שנים. חמש שנים זו התקופה המקובלת בחוק שכר שווה. החוק הזה חשוב בימים כתיקונים, אבל בזמן מלחמה יש קשיים בכל נושא התעסוקה כגון עובדים שחושבים שהיחס אליהם קשור בדעותיהם הפוליטיות, נשים שבעליהן נמצאים במילואים והן מופלות לרעה והפליה שנעשית על רקע לאום."

ח"כ סלימאן: "לעובד לוקח זמן להבין שהוא עבר הפליה על רקע מסוים. עד שהעוול מזוהה, העובד צריך להבין גם את מי לתבוע וגם מה הזכות שהתפספסה. הדבר אורך זמן וכוח, ומסובך אף יותר אם בזמן הזה העובד נשאר במקום העבודה. החוק לא מפיל משהו חדש על המעסיקים, רק מאפשר לעובד את הזמן הנדרש לאזור את האומץ הדרוש במהלך."

נציגת משרד העבודה, עו"ד דקלה חורש: "אם העובד מראה שהיו לו הכישורים והתנאים הנדרשים, על המעסיק להוכיח שלא נפל פגם בהליך. עם זאת יש לציין שחובת ההוכחה היא קודם על העובד שנדרש בהבאת ראייה שהכישורים אכן מתקיימים בו."

נציג נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, עו"ד ליאור עובדיה: "אנו תומכים בחוק כיוון שלדעתנו עובד יכול לרצות לתבוע את מקום עבודתו, אבל לוקח לו זמן להבין שמדובר בהפליה, למצוא נתונים לכך או שהוא נשאר תחת אותו מנהל בתקופה זו וחושש. הארכת התקופה לחמש שנים מאפשרת לדברים לשקוע אצל העובד ומפחיתה את החשש."

נציגת ההסתדרות החדשה, עו"ד ורד וייץ: "מלכתחילה היפוך הנטל נעשה כי הכוח נמצא אצל המעסיק ולא אצל העובד, כי לעובד אין הפרוטוקולים, המסמכים או הגישה לתיק שלו. המעסיק מחויב לשמור את המסמכים יותר משלוש או חמש שנים, לפיכך מהבחינה הזו אינני רואה הבדל מנקודת המבט של המעסיק."

נציגת התאחדות התעשיינים, מוריה ברבי: "אנו מתנגדים לכל הפליה, אבל הארכת תקופת ההתיישנות תיצור מצב בלתי סביר ובלתי מידתי בנוגע לנטל ההוכחה שלא הייתה הפליה. נטל ההוכחה גם היום קשה להרמה, אבל אם תוארך תקופת ההתיישנות, הדבר יגרום להגברה בתביעות סרק ולסיום בפשרה."

יו"ר הוועדה אייכלר: "מדובר בחוק חשוב ונכון, ומד שני גם חששות המעסיקים בנושא מובנים. לכן חשוב לוודא שיהיה איזון נכון בנטל ההוכחה בין המעסיק לעובד, שיוודא שהחוק מגן על העובדים אבל גם לא מאפשר לנצל את החוק לרעה. הוועדה תמשיך בעבודה על הצעת החוק כדי למצוא את המתווה הנכון לכך."

בתום הדיון הצביעו חברי הכנסת בעד מיזוג שלוש הצעות החוק והעברת הצעת החוק הממוזגת לקריאה ראשונה.

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן