תרופות: הבטחות הבינה המלאכותית לעומת המציאות
בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההתלהבות מהבינה המלאכותית ומהטכנולוגיות הקשורות אליה. כמעט מדי יום מופיעות כותרות על פריצות דרך חסרות תקדים בתחום, מלוות בטענות כי הן עומדות לשנות את פני התעשייה במגוון תחומים מהיסוד. אין ספק שטכנולוגיות אלו טומנות בחובן פוטנציאל אדיר, אך כדאי לעצור ולבחון את ההצהרות האלו בפרספקטיבה רחבה, במיוחד בתחומים מורכבים ויקרים כגון מחקר ופיתוח תרופות.
בתהליך פיתוח התרופות, אחד השלבים המכריעים ביותר הוא דווקא בסוף התהליך: ניסויי שלב 2 ושלב 3 בבני אדם. אלו שלבים יקרים ומורכבים במיוחד, שבהם מתגלה לראשונה אם התרופה שנבחרה יעילה ובטוחה. עד שהתרופה מגיעה לשלב זה, מושקעים משאבים רבים בשלבים מוקדמים יותר שמיועדים לזהות כשלים אפשריים ולמנוע השקעות מיותרות בהמשך. אולם גם אחרי סינון קפדני של מועמדים פוטנציאליים, הכניסה לשלב הניסויים הקליניים כרוכה בהימור עצום, הן מבחינה כספית והן מבחינת הסיכונים הרפואיים. מבחוץ, התהליך הזה עשוי להיראות לא הגיוני, אך הוא תולדה של מגבלות הידע והכלים הקיימים.
כיום, טכנולוגיות AI רבות מתמקדות בהאצת שלבים מוקדמים בתהליך פיתוח התרופות כגון זיהוי מולקולות פוטנציאליות או בחירת מטרות ביולוגיות. לעיתים קרובות נשמעות הצהרות רבות רושם שטכנולוגיות אלו מצליחות לצמצם את הזמן הנדרש לשלב זה משנים לחודשים.
האם באמת מדובר במהפכה? בפועל, שלבים אלו הם דווקא הקצרים והזולים ביותר בתהליך כולו, לכן ההשפעה של קיצור זמני העבודה על העלות והזמן הכוללים של פיתוח התרופה, מוגבלת מאוד.
בעיה נוספת היא שתוצאות השגת המולקולות באמצעות AI אינן פותרות את הבעיה העיקרית: כיצד אפשר לדעת אם המולקולות שנבחרו יעילות ובטוחות לשימוש בבני אדם. נכון להיום, אין כלים חישוביים שמסוגלים לחזות בוודאות אם מטרה ביולוגית מסוימת, מסלול כימי או מולקולה ספציפית, יניבו את התוצאה הרצויה ללא תופעות לוואי בלתי צפויות. עד שטכנולוגיות AI יצליחו לספק תשובות לשאלות אלה, ההבטחות למהפכה צריכות להילקח בפרופורציה המתאימה.
הניסיון להציג טכנולוגיות AI כפתרון מהפכני עשוי להזכיר ניסיון לשווק מכונית חדשה עם חלונות שנפתחים מהר יותר מאלה של מכוניות מתחרות. אמנם מדובר בשיפור, אך כזה שאינו משנה את המהות הבסיסית של המוצר. חשוב לשאול את השאלות הנכונות כאשר נתקלים בהצהרות על פריצות דרך, כגון עד כמה השיפור המדובר מהותי ואם הוא נוגע לשלבים קריטיים בתהליך או רק לשוליים שלו.
סיכומו של דבר, אין ספק שהבינה המלאכותית מחוללת שינויים בתחומים רבים, אך חשוב להבחין בין הצהרות שיווקיות לבין השפעות אמיתיות ובעלות משמעות על התהליכים הקיימים. כל עוד הטכנולוגיות אינן מספקות פתרונות לשאלות המהותיות, כדאי להמשיך לשאול שאלות, לבחון לעומק ולהתייעץ עם מומחים אובייקטיביים כדי להבין את התמונה המלאה.