מגה דו
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

הגברת התחרות ביבוא אופנועים וטרקטורונים

13/07/2025
זמן קריאה: 2 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה לקריאות שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, באשר לכלי רכב שיבואנים זעירים רשאים לייבא ובעניין חובת היבואנים הישירים לטפל ברכבים שמייבאים יבואנים זעירים או עקיפים. לפי ההצעה שאושרה, יבואן זעיר יוכל לייבא גם אופנועים ורכבים לא חדשים, ומספר הרכבים שיוכל לייבא כל שנה יעלה מ־20 כיום ל־60. כמו כן מוצע לא לחייב את היבואנים הישירים לטפל ברכבים מסוג מכונה ניידת שיובאו על ידי יבואנים עקיפים או זעירים. עוד אושר, כי התיקונים יהיו בהוראת שעה ל־4 שנים, ושרת התחבורה תוכל להאריך את התקופה בעד 4 שנים נוספות.

נציג משרד התחבורה, אליאס עזאם, הסביר כי הצעת החוק נועדה להגביר תחרות בדו־גלגלי ובטרקטורונים בלי לפגוע ביבואנים הישירים. "ראינו שיש בקושי שני יבואנים עקיפים בדו־גלגלי עם יבוא של כלים אחדים בלבד בשנה. לכן חשבנו להחיל חובות שחלות על יבואנים ישירים במכוניות גם לאופנועים", אמר והוסיף, כי יבואנים זעירים מתמקדים ברכבי יוקרה משיקולי רווחיות, והגדלת מספר הרכבים שיוכלו לייבא תגרום להם לייבא רכבים עממיים יותר.

יו"ר אגודת אשכול, מוטי בר נס, הביע ביקורת על דבריו של עזאם, וציין כי התיקון פוגע במייבאים האישיים ולא מגביר תחרות. "9 שנים לא סיימתם לעשות תקנות? ביבוא האישי, מ־3,000 רכבים בשנה הגענו ל־500 בגלל המכשולים", אמר.

עזאם בתגובה: "אם לזעיר יהיו יתרונות על היבוא הישר, כל צרכן יעשה בסוף מה שהוא צריך. אנחנו לא נוגעים ולא פוגעים ביייבוא האישי."

נציג איגוד יבואני הדו־גלגלי, אהוד שניידר, ציין כי משרד התחבורה מבקש לבטל את הוראת השעה שהחריגה את יבואני הרכב הדו־גלגלי והטרקטרונים בטענה שזה יגביר תחרות, אך האיגוד טוען שאי אפשר לדעת זאת. "ההחרגה במקור הייתה כי הדירקטיבה האירופית באותה עת לא חלה על אופנועים וטרקטורונים. המצב הזה לא השתנה, היא עדיין לא חלה על כלי רכב מהסוג הזה", אמר.

נציגת רשות התחרות, שירה פאיראיזן, ציינה כי הרשות תומכת בשינויים כדי לקדם את התחרות.

ח"כ ביטן ציין כי הוא בעד השינוי: "זה הוראת שעה כדי שהשינוי הזה ייבדק", אמר.

נציג פורום היבואנים הזעירים, עו"ד רועי ארפי, ציין כי התיקון מבורך, אך צריך להיות בשילוב עם משרד האוצר. לדבריו, יותר מ־300 אלף כלי רכב נמכרים בשנה בישראל, והתיקון עשוי לקדם את התחרות. "אם האוצר לא ישכיל לחבק את היבוא המקביל, כל המאמץ של משרד התחבורה לא יעזור", אמר.

יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, העלה בפני הוועדה כי יש לוודא שהרכבים שאינם מיובאים על ידי היבואן הישיר יקבלו אותם תנאים גם בביטוח: "הפניקס לא הסכימה לבטח רכבים שיובאו שלא על ידי היבואן הישיר", אמר.

נציג רשות שוק ההון, שמואל זקן, ציין כי חברות הביטוח מבטחות רכבים מיבוא מקביל, אך "יש מקרים נקודתיים הנוגעים למבוטחים שלא מוכנים לעשות הערכת שווי לרכב שלהם."

ח"כ ביטן אמר, כי תפקידו של משרד התחבורה הוא לנהל דיאלוג עם משרד האוצר. "נוח לו לעבוד עם היבואנים הישירים, וזה התפקיד שלכם במשרד התחבורה."

בתום הדיון אושרה ההצעה כאמור בתמיכת היו"ר ביטן וח"כ אליהו ברוכי.

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן