הצעה בבריסל: שינויים בחוקי המהירות
בתחילת חודש דצמבר קיימו חברי הפרלמנט האירופי בבריסל ועידה בנושאים תחבורה ותיירות. בוועידה נקבעו שינויים ממשיים בחוקי הקבלה של רישיון נהיגה במדינות האיחוד האירופי. המשתתפים אישרו טיוטה של חקיקה חדשה שכוללת כמה סעיפים מעניינים, למשל תקופת ניסיון מוגדרת לנהגים ולרוכבים חדשים למשך שנתיים ואישור דיגיטלי לרישיון נהיגה, כך שהמשתמשים יוכלו להציג אותו ממסך של סמארטפון.
אחת ההצעות הרלוונטיות לתחום הדו-גלגלי שעלתה לדיון בוועידה נגעה ברוכבי אופנועים וקטנועים עם סוגים שונים של רישיונות. זו ההצעה המקורית: רוכבים בעלי רישיון מסוג A1 יורשו לרכוב במהירויות עד 90 קמ"ש; מחזיקי רישיון A2 יורשו לרכוב במהירויות עד 100 קמ"ש. המהירות המותרת לרוכבים עם רישיון רכיבה מלא מסוג A תהיה קבועה - 110 קמ"ש.
נכון לעכשיו, רישיונות לכלים דו-גלגליים מתחלקים לפי הנפח של כלי הרכיבה. רישיון A1 מתיר לרוכבים מגיל 16 ומעלה להשתמש בכלי רכיבה שנפח המנוע שלהם לא יותר מ-125 סמ"ק. רישיון A2 מגביל את המשתמש לכלי רכיבה שעוצמת המנוע שלהם לא עוברת 35 קילוואט (47 כ"ס). רישיון A מלא מאפשר לרכוב על אופנועים וקטנועים ללא כל הגבלה בנפח או במהירות.
כרימה דלי (Karima Delli) הציעה מערכת חישוב חדשה לרישיונות רכיבה. לפי הרציונל שלה, חוקים חדשים יפחיתו את כמות התאונות הקטלניות בכבישים במידה ניכרת. היא מאמינה שעד שנת 2050 יתאפשר להגיע למצב שלא יהיו תאונות קטלניות עם מעורבות של כלי רכיבה דו-גלגליים. המטרה מבורכת, אבל אי אפשר להיות בטוחים שכמות התאונות הקטלניות בכבישים תרד לאפס. יתרה מזו, זה נראה כמו תסריט לא ריאלי. רוב חברי הפרלמנט האירופי שהשתתפו בוועידה דחו את ההצעה.
הנה רשימה קצרה של חוקים שאכן התקבלו בכנס: רישיונות נהיגה ורכיבה למכוניות, לטרקטורים ולכלי רכיבה, יהיו תקפים ל-15 שנים לכל הפחות; נהגים ורוכבים חדשים יידרשו לתקופת ניסיון (בדומה להגדרה של "נהג חדש" בישראל) למשך שנתיים; מבחני הנהיגה יעודכנו ויכללו מבחנים לנהיגה או רכיבה בתנאים מאתגרים כגון שלג וגשם.