סוללה מהעתיד
בשנים האחרונות, בתחום של סוללות, מצברים, מקורות חשמל ניידים וכדומה יש התפתחויות וחידושים רבים. המיזם השוודי סינונוס (Sinonus) הציג פתרון חדשני, שעוי להיות הדבר הגדול הבא מבחינה טכנולוגית.
מדובר בסיבי פחמן שעובדים כאלקטרודות לסוללות. סיבי הפחמן נהפכו לחומר טכנולוגי נפוץ למדי בתחום הספורט ותעשיית הרכב בזכות עמידות יוצאת דופן ומשקל חסכוני. הפיתוח החדש של סינוניוס מראה את הצד של סיבי הפחמן שפחות מוכר. הם עשויים לשמש כחומר עיקרי לייצור ופיתוח של סוללות חשמליות, קלות יותר ואפקטיביות יותר.
מנכ"ל המיזם, מרקוס צטרסטרם (Markus Zetterstrom), מקווה לשלב טכנולוגיה חדשנית של סוללות פחמן במגוון ענפים טכנולוגיים ולהתאים אותה לפיתוח של כלים ומערכות למיניהם, ממחשבים ורחפנים ועד רכבים חשמלים ואפילו כלי טיס. עד אז, הטכנולוגיה החדשה משמשת בשביל להחליף סוללות AAA סטנדרטיות במכשירים אלקטרוניים קטנים.
מה הטכנולוגיה החדשה מציעה? קודם כל, מלבד היכולת לאגור ולשמור אנרגיה, סוג הפחמן הספציפי עשוי לשמש כאלמנט בנייה והרכבה במכונות ובכלי רכב. תחשבו על זה כמו על מכל דלק שמשולב בתוך שלדת אופנוע במקום מכל דלק סטנדרטי שנמצא מעליה. במקרה של הטכנולוגיה החדשה של סינונוס, אין צורך בסוללה בתוך השלדה. השלדה עצמה היא הסוללה.
יישום הטכנולוגיה עשוי להיות פתרון ממשי לסוגיית המשקל. אופניים ואופנועים חשמליים כבדים למדי. סוללות חשמליות מוסיפות למשקל הזה. עם הטכנולוגיה החדשה אפשר לצפות לכלי רכב חשמליים קלים יותר. המשמעות היא שכלי רכב כאלו יספקו טווח רכיבה או נסיעה גדול יותר, זמני הטעינה יהיו קצרים יותר, וטווח השירות והתקינות יהיה ארוך בהרבה.
חוקרים באוניברסיטה הטכנולוגית צ'למרס (Chalmers University of Technology) מצאו, כי שימוש בסוללות מבוססות סיבי פחמן עשוי להקפיץ את טווח הרכיבה והסיבולת החשמלית של כלי רכב חשמליים קלים (קרי אופניים ואופנועים) ב-70%.
סוללות פחמן. צילום: Sinonus