מגה מזון
אירועים ותערוכות
אירועים ותערוכות בארץ
לעמוד קודם

פסטיבל יוניק במשקים חקלאיים אורגניים

11/06/2023
זמן קריאה: 5 דק'

בכל חודש יוני מציעים משקים חקלאיים אורגניים שילוב של חגיגת גבינות, יין, ביכורים ותוצרת כחול לבן. המשקים וחנויות המשקים הפזורים ברחבי הארץ מציעים מבחר פעילויות, בהן יריד גבינות מקומיות, טעימות וירידי יין, יריד מיצים אורגניים מפירות העונה וסיור במרכז מבקרים הכולל הדרכה קצרה על אודות תהליך הפקת היין, סיור בין חביות עץ האלון שבהן מתיישנים היינות וטעימות של יינות.

החקלאות האורגנית מציעה אלטרנטיבה לייצור מזון המשמרת ומטפחת את האדמה והסביבה ומנגישה לצרכנים תוצרת בריאה ונקייה מרעלים.

מאירועי פסטיבל יוניק:

מחלבת משק עפאים לחקלאות בת-קיימא הוקמה בערבה על ידי בני משפחת עפאים כמשק המגדל בעלי-חיים, פירות וירקות כדי לשמור על מגוון מינים התורם למארג האקולוגי. בדיר האורגני גדלות עזים אלפיניות לחלב אורגני, בלול תרנגולות מטילות ביצים עם גישה חופשית למרעה, ובמטעים והשדות מבשילים תמרים, מנגו, ירקות ועשבי תיבול. המשק מגדל את בעלי-החיים בתקנים אורגניים מחמירים ובתנאי סחר הוגן. את התוצרת מייצרים ומעבדים לאט, בעבודת-יד ובשיטות מסורתיות, ליצירת מזון נקי מחומרי הדברה, מחומרים משמרים, מהורמונים ומהנדסה גנטית.

בחודש יוני המחלבה עובדת במלוא הכוח ומציעה מגוון מוצרים: קישים, עוגות מיוחדות, גבינות וציפויים של שוקולד. המוצרים נמכרים בחנויות המשק ובבתי קפה: בירושלים - בבית הכרם, במוזיאון ישראל ובבית האנסן, ובבנימינה - ברחוב המייסדים. באמצעות אתר הבית אפשר לבצע משלוחים לרוב חלקי הארץ, תחת כשרות רבני צהר.

בין הגבינות המיוצרות במשק: משא ינוקא, עין כרם, אוג, זוטא, אמציה, נקרות ופרע.

 

לפרטים נוספים

 

גבינות משק עפאים. צילום: דן פרץ | מגוון גבינות פרוסות, למשק עפאים. צילום: דן פרץ | חנות משק עפאים בבנימינה. צילום: שני בריל

 

משק הר פרחים במושב עופר - משק אורגני משפחתי המפעיל מחלבת בוטיק המייצרת גבינות ידנית. המשק מנוהל זה 20 שנה על ידי רונית ויואל בלומנברג. המשק המשפחתי נמצא במושב עופר, בלב שטחי חורש ויער, במורדות הדרום-מערביים של הכרמל. המשק מגדל עדר עזים היוצאות מדי יום למרעה בכרמל (100% אורגני), סמוך למושב עופר. מהחלב שלהן מייצרים במחלבה הביתית את גבינות המשק ואת התוצרת שנמכרת בשתי חנויות המשק, באזור מעין צבי וכרכור.

על הכנת הגבינות אחראי רועי הגבן, דור ההמשך של המשק. בין הגבינות האורגניות שעשויות מחלב טרי וללא כל חומרים משמרים: עיזינו גבינת עיזים מיושנת, יוגורט עיזים, גבינת פטה במליחות, גבינת סנט מור, לבנה עיזים, גבינת צפתית.

 

לפרטים נוספים

 

משק הר פרחים. צילום: טל בן חיים | תוצרת גבינות משק הר פרחים. צילום: טל בן חיים

 

משק לב אדם בבת שלמה: משק אורגני לייצור יין, השוכן על קרקע שקנה הברון רוטשילד לפני כ-130 שנים. החיבור המחודש לקרקע מניב חקלאות אורגנית שמשגשגת הודות לעבודה משותפת עם נערים ונערות, חלוצים וחלוצות. המשק הוקם ב 2010 מתוך רצון לחזור לערכי הציונות ולעבודת אדמה במושבה הוותיקה בת שלמה, שבה החלו לפתח את תחום המשק האורגני עם עבודה של חבר'ה צעירים מהאזור.

בוואדי יפיפה למרגלות המושבה בת שלמה נטעו אנשי בת שלמה את כרם ענבי היין בשנת 2018. הכרם ניטע בשיטה ייחודית, שבה המרחק בין שורות הכרם ובין השתילים קטן מאוד. שיטה זו מביאה להגדלה של פי שלושה בכמות השתילים לדונם לעומת כמותם בכרם רגיל. צפיפות זו גורמת לכרם להתאמץ. כל גפן עומדת בתחרות גדולה עם הגפנים שלידה. הדבר מוריד את כמות היבול, אך מעלה את האיכות.

את הבד (הענף המרכזי) שממנו יוצאים האשכולות, גוזמים כל שנה וקושרים בד חדש. התהליך נקרא 'זמירה מתחדשת', לשמירה על הגפן צעירה ומלאת כוחות. הכרם והיקב מפוקחים על ידי תקן אורגני לאורך הגידול והכנת היין. שיטת הגידול הזו מצריכה השקעה רבה בעבודת ידיים, אך מחזקת את הארומות והופכת את היין לייחודי. בתהליך ייצור היין, הענבים לא עוברים טחינה. האשכולות בצורתם השלמה עוברים סחיטה עדינה שמוציאה רק את הנוזל, ללא טעמי לוואי של הקליפה והגרעינים.

בחודש יוני המשק מוכר יין אורגני משני זנים: יין אדום מזן סירה ויין לבן גראנש בלאן.

 

לפרטים נוספים

 

משק אורגני-גרין בכפר ויתקין שייך לחברה שעוסקת בחקלאות משנת 2000. החברה מפעילה פרויקטים חקלאיים במגוון מדינות ברחבי העולם, ובעיקר למדינות מתפתחות, בכל תחומי החקלאות: גידול ירקות, פירות, עזים, פרות, דגים ותרנגולות. המשק מגדל על פני דונם ענבים אורגניים ומייצר מהם יין בחבית מזן בשם פתית ורדו, שממנו יוצאים כ-300 בקבוקים הנמכרים בחנות המשק. למשק יש גם שת"פ עם יקב בוטיק בעמק חפר, ויחד הם מוכרים ומשווקים יין מזן רוזה.

 

לפרטים נוספים

 

משק כישורית בקיבוץ כישור הוא חזונם של יעל שילה ויהושע (שוקי) לוינגר. כישורית נוסדה ב-1997 על אדמות קיבוץ כישור, צפונית לכרמיאל, שהתרוקן מתושביו. בעשורים שחלפו מאז היא נהפכה לקהילה גלילית שוקקת, מתפתחת וצומחת. כיום כישורית היא בית לחיים ל-185 אנשים עם מגוון יכולות, כישרונות ותשוקות, אנשים בוגרים, בעלי צרכים מיוחדים בתחום ההתפתחותי, הרגשי והנפשי. יקב כישור הוקם בשנת 2010 בכפר כישורית - כפר לאנשים עם צרכים מיוחדים, מוקף בחורש טבעי ובנופי הגליל המערבי.

בקיץ 2007, מתוך החלטה להקים ענף תעסוקתי יצרני חדש בכפר כישורית, נטעו את הכרמים הראשונים של כרם כישור המשקיף לים התיכון. כיום נטועים על פני 100 דונם, בגובה 500 מטרים מעל פני הים, 11 זנים אורגניים: קברנה סוביניון, קברנה פרנק, פטי ורדו, מרלו, סירה, גרנאש, מורבדר, סוביניון בלאן, ויונייה, ריזלינג ושרדונה.

בשנת 2014 נפתח מרכז המבקרים, הצופה לנוף של כרמים והרים מכוסי צמחייה, שם מקבלים הדרכה קצרה על אודות תהליך הפקת היין, מסיירים בין חביות עץ האלון שבהן מתיישנים היינות וטועמים מהיינות המוכנים. כל היינות כשרים.

 

לפרטים נוספים

 

חנות המשק בכישורית. צילום: יואב גדליה | כישורית. צילום: יואב גדליה

 

משק אורן במושב שדה אילן (גליל תחתון ליד צומת גולני), בניהולו של דוד אורן, מציע סל ביכורים עם זנים מיוחדים של פירות. דוד הקים לפני 13 שנה משק שייעודו בוסתן אורגני, ומאז הוא וארבעת ילדיו שגרים במושב, וגם שלושה נכדים גדולים, עובדים יחדיו במשק. לפני 10 שנים שתלה המשפחה את השתילים הראשונים, ומאז הם מרחיבים מעת לעת את הפעילות עם זנים וסוגים נוספים של פירות: הדרים, רימונים, כרם תירוש, תות אפגני, גויאבה, אפרסק, שזיף, משמש, תפוח, אפרסמון, אגס, תות עץ ושזיף "מטלי" מזן מקדים.

התוצרת של המשק מגוונת מאוד. הם בוצרים את הענבים, סוחטים ומקפיאים, ומי שרוצה, מוזמן לקנות תירוש אורגני טרי כאילו הרגע נסחט. במשק מייצרים מיצים אורגניים מרימון, תפוז, קלמנטינה ואשכולית, סוחטים, מקפיאים ומוכרים כמוצר קפוא. תלמידי מגמת חקלאות "אדם ואדמה" בבית הספר התיכון הסמוך למושב, קיבלו הזמנה לבוא לעזור במשק, ומאז ילדי בית הספר מגיעים למשק ועוזרים בקטיף, בגיזום ועוד.

לפרטים נוספים: 058-6767574

 

משק אורן, שדה אילן. צילום: אלבום פרטי

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן