מגה מזון
חדשות
חדשות טכנולוגיה
לעמוד קודם

זיהוי רמות גלוטן באוכל באמצעות טלפון

12/06/2022
זמן קריאה: 2 דק'

חוקרים מאוניברסיטת הפוליטכניון של ולנסיה פיתחו בדיקה חדשה לזיהוי רמת גלוטן באוכל. בעזרת הסמארטפון אפשר למדוד את רמת הגלוטן מתוך דגימה של אוכל באופן פשוט, מהיר וזול. הבדיקה מבוססת על צבעים. אם דגימת האוכל מכילה הרבה גלוטן, הבדיקה מסמנת זאת בצבע אדום, והמאכל הנבדק אסור לאכילה לחולי צליאק.

החוקר לואיס א-טורטאחדה חנארו, ממובילי המחקר והחוקר הראשי של הפרויקט, מסביר את שיטת הפעולה של הבדיקה כתהליך פשוט מאוד: "לוקחים דגימה מהאוכל, טוחנים אותה, מפיקים את הדנ"א שלה ומגבירים אותו." בשלב הבא מכניסים את הדגימה למבחנה שבתוכה מתערבבת הדגימה עם חלקיקי זהב. לאחר כעשר דקות כבר אפשר לעבור לחלק המעניין בבדיקה - כאן הסמארטפון נכנס לפעולה.

מהלך הבדיקה דומה לזה של בדיקת אנטיגן. מטפטפים שלוש טיפות של חומר על ממברנה מפלסטיק ומצלמים עם הסמארטפון. התוכנה סורקת את התמונה בהתאם לטכנולוגיית זיהוי צבעים המבוססת על תורת צבעים בסיסית RGB (אדום, ירוק, כחול). ככל שהסמארטפון מזהה יותר צבע אדום, כך רמת הגלוטן באוכל גבוהה. דרך אפליקציה ייעודית אפשר לבדוק בפירוט את רמת הריכוז של הגלוטן בדגימה הנבדקת.

החוקרים מדגישים שבדיקת הגלוטן הזאת יעילה וקלה יותר לביצוע בהשוואה לבדיקות גלוטן אחרות. צוותים מקצועיים מעבירים בדיקות מעבדה קפדניות על דגימות האוכל, אבל הן עשויות להימשך חמש שעות עד שהתוצאה מתקבלת. לעומת זאת בדיקת הסמארטפון יכולה לתת תוצאה כבר אחרי שעתיים.

טורטאחדה חנארו מדגיש שאפשר להשתמש בבדיקה הזאת כדי לגלות ניסיונות הונאה של יצרני האוכל, וספציפית דילול של בשר. יש מקרים שמוסיפים דגנים לבשר. למרות הפיקוח על הרמות של מרכיבים כאלה בתוך הבשר והגבלות, הדגנים נוספים לבשר בשביל להעלות את הגודל ואת הערך. הבדיקה מאפשרת לבדוק את רמת הדגנים בבשר ולוודא שהיא לא עולה על הרמה המותרת. לשם כך התוכנה מזהה גן ספציפי בתוך הדגנים שנמצאים בבשר.

החוקר ציין שתוצאות הקבוצה שעבדה על הפיתוח מלמדות שהמערכת עונה לדרישות של תעשיית המזון והצרכנים, ומבטיחה את איכות המזון בכל רגע.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן