מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

אושרו תקנות לפיצוי של מגדלי הביצים

18/04/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה את תקנות מועצת הלול העוסקות בפיצוי למגדלי הביצים המבקשים לצאת מהענף. לפי ההצעה שאושרה, הפיצוי יהיה 1.62 שקלים לביצה למגדלים הוותיקים, ולא 1.5 שקלים לביצה כפי שהציע משרד החקלאות בתחילה.

ח"כ עודד פורר העריך, כי ייתכן שיהיה צורך בתקציב נוסף של 5-4 מיליון שקלים כדי לטפל בכל הבקשות.

מזכ"ל ארגון מגדלי העופות, מוטי אלקבץ העריך, כי יידרשו שמונה מיליון שקלים.

היו"ר ביטן אמר, כי אם תידרש תוספת, ייפתח שיח מול האוצר.

עוד נקבע בתקנות, כי יינתן פיצוי של 75 אגורות לביצה למי שקיבל מכסה לראשונה משנת 2014. סכום הפיצוי הכולל לא יעלה על 150 מיליון שקל. המדינה תשלם מתוכו 100 מיליון שקלים. המכסות שייפדו יוצאו לענף בתהליך מכרזי, והסכום שיתקבל בגינן יוכל לשמש להגדיל את הפיצוי בסכום של עד 50 מיליון שקלים נוספים. הפיצוי לכל מגדל יוגבל לשני מיליון ביצים, כלומר עד שלושה מיליון שקלים. נקבע גם כי תינתן קדימות למגדלים בני 67 ומעלה.

בישיבות הקודמות הסביר סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד החקלאות, ד"ר אסף לוי, כי כחלק מהרפורמה בענף הלול הוסכם כי המדינה תעמיד 380 מיליון שקלים לשדרוג לולים, ו-100 מיליון שקל לחקלאים שלא רואים עצמם ממשיכים ורוצים לצאת מהענף. הוא הוסיף, כי הדבר יספיק לפדות מכסה של כמאה מגדלים, והעריך כי התקציב לא יספיק לפדות את המכסה של כל המגדלים, לכן נקבע תעדוף למגדלים הוותיקים בני 67 ומעלה.

"חקלאי שרוצה לצאת מהענף חייב למכור את מלוא מכסתו, למעט תוספות מיוחדות שלא מזכות בפיצוי. סכום הפיצוי לביצה נקבע 1.5 שקלים, ולמי שנקבעה מכסה לראשונה ב-2014 והלאה, הפיצוי יהיה 75 אגורות לביצה", אמר ד"ר לוי. הוא הסביר כי מי שקיבל מכסה מאז 2014, מחויב לגדל מטילות בלול מוסדר. הכוונה היא לייצר תמריץ שלילי כדי שלא יצאו מהענף. עוד הסביר לוי, כי המכסות שיוחזרו למדינה יוצעו לציבור בהליך של מכרז, ומהכסף שיתקבל ממכירתם יוקצו 50 מיליון שקלים נוספים לפיצוי המגדלים.

היו"ר ביטן אמר, כי המגדלים עדיין מתקשים להוציא היתרי בנייה ללולים ולבצע שדרוגים, ולכן ביקש לחשוב מחדש על התהליך. הוא הזהיר שהקיבוצים ישתלטו על המכסות החדשות.

ח"כ אלון שוסטר מחה על האמירה הזו וציין: "בינתיים רוצחים את הקיבוצניקים והם לא משתלטים על שום דבר."

היו"ר ביטן אמר בתגובה, כי בענף הפטם קיבוצים משתלטים על האינטגרציות, ומי שיקפצו ראשונים עם המכסות, יהיו הקיבוצים.

בדיון הקודם התעוררה מחלוקת באשר לסכום הפיצוי לביצה. ד"ר לוי הסביר, כי אם הסכום לביצה יעלה, יתאפשר לפצות פחות מגדלים.

ח"כ ששון גואטה אמר, כי אחרי שלא יישארו מגדלים בצפון ולא יהיו שם אנשים להגן על הגבול, יבינו את הטעות. לדבריו, "כל דבר שהאוצר עשה, לא הביא לשום ירידה במחירי המזון."

רפרנט חקלאות באגף התקציבים באוצר, אוראל פיין אמר, כי המגדלים הסכימו לתקנות האלה, והאוצר מתנגד בתוקף לשנות את הסכום.

בתום הדיון התקבלה הצעת הפשרה והוועדה קיבלה את הצעתו של היו"ר ביטן להגדיל את סכום הפיצוי ל-1.62 שקלים לביצה. הדבר אושר פה אחד.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן