מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

יבול התמרים: יותר מ־8,800 טונות

22/10/2025
זמן קריאה: 2 דק'

גדיד מטעי התמר בערבה התיכונה בשיאו, ומגמת העלייה ביבול התמרים נמשכת. היבול השנה יהיה יותר מ־8,800 טונות לעומת 8,200 טונות אשתקד, עלייה של כ־7%. הגידול נובע מנטיעות מסיביות שבוצעו משנת 2015, בעת משבר הפלפל, מכניסת חלק מהמטעים החדשים לשלב ההנבה ומהסבת שטחי גידול רבים למטעי תמרים.

כיום מגדלים בערבה התיכונה, על גבול ירדן, מטעי תמרים איכותיים על פני כ־10,000 דונם, כ־2,000 דונם מהם מטעים צעירים ועדיין לא בהנבה מלאה. הערבה התיכונה מייצאת כ־80% מיבול זן המג'הול, הנחשב למלך התמרים: מתוק, בריא, טעים, יוקרתי והמבוקש בעולם מבין זני התמר. הוא מיוצא מהערבה התיכונה לאירופה, לארה"ב, לאוסטרליה, לרוסיה, להודו ולתאילנד.

מאיר צור, ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה: "עונת הגדיד היא חג בערבה. כל בני המשפחה משתתפים בו מאחר שיש לקטוף את התמרים במועד מדויק, למיינם, לארזם ולשולחם לשווקים בישראל ובעולם. צריכת התמרים בישראל ובעולם נמצאת בצמיחה מתמדת, כחלק מהעלייה הניכרת במודעות לאורח חיים בריא. בעיקר גובר הביקוש העולמי לזן מג'הול האיכותי והעסיסי, המשמש תחליף בריא וטעים למאכלים מתוקים, תעשייתיים ומעובדים. מטרתנו בערבה היא למקסם את האיכות, להמשיך לעמוד בסטנדרטים הגבוהים ובמוניטין של המג'הול הישראלי, לפתח שווקים חדשים בחו"ל ולשמור על מחיר התמר הישראלי."

עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה: "בענף התמרים בכלל ובערבה התיכונה בפרט חלה תנופה עצומה בשנים האחרונות מאחר שהאקלים היבש והטמפרטורות הגבוהות הם תנאים אופטימליים לגידול תמרים. כמו כן אפשר להשתמש לגידול התמר במים מליחים כמו אלו הזמינים בערבה. מגדלי התמרים רואים בענף השקעה סולידית לטווח ארוך. התנודות בין ההוצאות להכנסות נחשבות מתונות יחסית לגידולים אחרים."

עוד מציין גור, כי הביקוש הגבוה לתמרים האיכותיים מהערבה התיכונה, הרחבת שטחי מטעי התמרים, ההתארגנות השיווקית והיצוא המסיבי הביאו לפיתוח הדרכה מקצועית וייעודית לתחום התמרים, בחסות הוועדה החקלאית במועצה אזורית הערבה התיכונה, לצד ליווי קפדני והדרכות מקצועיות של מדריכי שה"מ במשרד החקלאות. אלו נשענות על מחקרים המתבצעים בתחנת המחקר יאיר בחצבה של מו"פ ערבה תיכונה וצפונית־תמר. אלו מאגדות את בעלי מטעי התמרים לשם התמקצעות משותפת לענף כדי להגיע לאיכות מרבית של הפרי ולמקסם את פוטנציאל השיווק בעולם. שמירה על איכות הפרי הישראלי ועבודה משותפת בשיווק יסייעו לשמור על מעמדנו בשוק העולמי.

להערכת מועצת הצמחים ישנם כיום 600 מגדלי תמרים בישראל. עשרות אלפי משפחות מתפרנסות מהענף במעגל השני. יבול התמרים בישראל נמצא במגמת צמיחה; בשנת 2024 נגדדו בארץ כ־58,000 טונות, ואילו בשנת 2023 נגדדו כ־53,000 טונות.

ערך ייצור התמרים בישראל הוא כיום 1.2 מיליארד ש"ח. כ־900 מיליון ש"ח מתוכם יצוא, והיתרה מופצת בשוק המקומי. היקף השטח הנטוע בישראל הוא 60,000 עד 70,000 דונם. רוב מטעי התמרים בישראל גדלים בבקעת הירדן ובערבה.

עץ תמר מניב פירות רק לאחר 5 עד 7 שנים מנטיעתו. גם בשנים האלו, שבהן העץ טרם הניב, נחוץ טיפול מסיבי - השקיה, דישון, גיזום ועוד -הטומן בחובו עלויות גדולות לחקלאים.

לפי הערכות, הזנים הבולטים מבחינת הצריכה המקומית הם מג'הול, כ־80% מהשוק בארץ, ברהי, כ־10% מהשוק בארץ, דקל נור - כ־6%) וחיאני, כ־4% מהשוק המקומי.

 

גדיד תמרים בערבה התיכונה. צילום: עופר גור

גדיד תמרים במטע בעין יהב ערבה. צילום: תקשורות יעל שביט

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן