מזכר הבנות בין ישראל למולדובה
שר החקלאות וביטחון המזון, ח"כ אבי דיכטר, חתם (3.9) במולדובה על מזכר הבנות לחיזוק ביטחון המזון של ישראל, להבטחת גידול חיטה בחירום ובשגרה. בגידול המשותף שיהיה על בסיס עסקי, ישראל משתתפת בהבאת ידע וזרעים משופרים, והמדינה המארחת מביאה אדמה, מים ועובדים. ההסכם נחתם עם משרד החקלאות ותעשיות המזון במולדובה בביקור של המשלחת הישראלית, בראשות השר. זה למעשה ההסכם הראשון שנחתם עם מולדובה, לאחר שלפני כחצי שנה נפתחה שם לראשונה שגרירות ישראל. הביקור יסייע לחזק את היחסים בין השתיים ואת קשרי הסחר ביניהן.
לדברי השר דיכטר, "גיוון מקורות החיטה של ישראל הוא דבר מבורך ונדרש בזמנים שבשגרה, אך נדרש ביותר בזמן חירום. היערכות זו מאפשרת לנו לקיים רציפות תפקודית חיונית למשק הישראלי. מדובר במימוש עקרון 'המדפים המלאים' שקבעתי כעיקרון מנחה בשגרה ובחירום גם יחד. רק מבט צופה פני עתיד והיערכות מוקדמת למצבי קיצון ייצרו ביטחון מזון אמיתי במדינת ישראל, כל זאת נוסף על תכנון של הגדלת החקלאות בשליש עד 2035 שאושרה בממשלה, ומתוך כוונה לגידול בהיקף החיטה המגודלת מ־10% ל־30%. שיתוף הפעולה, שהוא יריית הפתיחה לשיתופי פעולה רבים בתחום החקלאות, חשוב וחיוני מאין כמוהו לישראל ולמולדובה גם יחד."
ביקור זה הוא המשך ישיר לפרויקט "Treat the Wheat" שהמשרד החל לקדם בטרם המלחמה. במסגרת חידוש שיתופי הפעולה בין המדינות חודשה הנסיעה כדי להיערך לעיתות חירום גם בעתיד. פרויקט "Treat the Wheat" נועד לגוון את מקורות היבוא שמהם ישראל מייבאת חיטה בשגרה ובעתות חירום בתמורה לשיתוף ידע וטכנולוגיות מצד ישראל.
הביקור במולדובה כלל מפגשים מקצועיים לבחינת דרכים להרחבת שיתוף הפעולה בתחום החקלאות. כמו כן התקיימו סיורים מקצועיים ברחבי מולדובה, בהם במכוני מחקר חקלאיים ומפגשים העוסקים בהשבחת זרעים ובהתאמתם להשפעות שינויי האקלים.
מדינת מולדובה שוכנת במזרח אירופה וגובלת באוקראינה וברומניה, וההחקלאות היא כ־12% מהתמ"ג שלה. כ־70% מהשטחים במדינה משמשים לחקלאות ולתעשייה חקלאית. בימיה בשליטת ברית המועצות, היא הייתה ידועה כ"סל הפירות והירקות של ברית המועצות" בשל ריבוי תעשיות מזון מסורתיות שנשמרו עד היום. מולדובה ידועה בתעשיית היין שלה, שהיא כ־12% מסך היצוא במדינה. ענף יצוא מוביל נוסף הוא דגנים: מתוך כל השטחים החקלאיים במולדובה, ב־60% גדלים דגנים כגון חיטה, שעורה ותירס.
"Treat the Wheat" נוסד ביוזמת גורמי המקצוע במשרד החקלאות כדי להבטיח את אספקת החיטה לישראל במסגרת הפקת לקחים משרדית מהמשבר הגלובלי באספקת חיטה בשנת 2022. בתקופה זו נאלצה ישראל למצוא מקורות אלטרנטיביים ליבוא חיטה בסד זמנים קצר. לכן כפועל יוצא, המשרד מחזק את קשרי הסחר עם מדינות ומקדם מדיניות לחיזוק הייצור המקומי. עד היום ישראל חתמה על חמישה הסכמים לגידול משותף של חיטה לימי שגרה ובעיקר לתקופות חירום עם מרוקו, קזאחסטן, אוזבקיסטן, אזרבייג'ן ורומניה.