מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

רישיון זמני עד להסדרה מלאה ליקבי בוטיק

31/08/2025
זמן קריאה: 2.5 דק'

משרד החקלאות וביטחון המזון ומשרד הבריאות פועלים להסרת חסמים ולהקלת הרגולציה למאות יקבי בוטיק הפזורים ברחבי הארץ. לראשונה, יקבים קטנים בישראל יוכלו להתקדם לקראת רישיון יצרן על בסיס המלצה של משרד החקלאות וביטחון המזון. היתר זה יינתן מכוח התקנות להגנה על בריאות הציבור (מזון) (מזון שהוא משקה משכר, 2025) שקידמו משרד הבריאות ומועצת גפן היין ונכנסו לתוקף בפברואר.

הסמכות על כל תחום המשקאות המשכרים הועברה למשרד הבריאות רק בתחילת שנת 2025, וכעת המשרד מוביל, עם משרד החקלאות וביטחון המזון, רפורמה בעלת משמעות לשוק היקבים. המהלך נועד להפחית בירוקרטיה, לאפשר ליקבים הקטנים להסדיר את פעילותם באופן חוקי ולשמור על בריאות הציבור לצד עידוד היזמות המקומית.

במסגרת זו גובש מסלול מהיר להסדרת פעילות היקבים על בסיס בחינה מקצועית של מחוזות שירות המזון במשרד הבריאות להתאמה לדרישות ולקבלת רישיון יצרן, ובד־בבד בחינת המחוזות משרד החקלאות וביטחון המזון באשר להיתכנות להקים את היקב המבוקש. המהלך משקף את מחויבות המשרדים לבריאות הציבור ולרווחתו לצד קידום החקלאות והיזמות המקומית.

מעתה משרד החקלאות יבחן את המבנה שבו פועל היקב מבחינה תכנונית, וימליץ על היתכנות להקמתו. המהלך נועד לאפשר ליקבים קטנים במרחב הכפרי (שפעלו לפני כניסת התקנות לתוקף), ששטחם הוא עד 500 מ"ר, לפעול במסגרת תהליך אישור היקב וקבלת אישור קבוע, ובכך להסדיר את מעמדם בתקופת הביניים ולהקל את המשך פעילותם באמצעות הפחתת הבירוקרטיה.

כיום פועלים בישראל כ־400 יקבים, מהם כ־90% מוגדרים כיקבים קטנים או יקבי "בוטיק", המייצרים פחות מ־100 אלף בקבוקים בשנה, רובם אינם מוסדרים או מצויים בשלבי הסדרה. הענף משתרע על כ־65,000 דונם של כרמי יין ברחבי ישראל, המפוזרים בפריסה מרשימה מרמת הגולן ועד הנגב. רוב היקבים נמצאים באזורים כפריים ופריפריאליים. בגליל 22% מהכרמים ו־24% מהיקבים; ברמת הגולן 20% מהכרמים ו־12% מהיקבים; במישור החוף 26% מהכרמים ו־18% מהיקבים; בהרי יהודה וירושלים 18% מהכרמים ו־24% מהיקבים; ביהודה ושומרון 10% מהכרמים ו־14% מהיקבים, ובנגב 4% מהכרמים ו־8% מהיקבים.

המהלך יתבצע בשני שלבים מרכזיים: בשלב הראשון, עד תחילת נובמבר 2025, יתאפשר ליקבים קטנים להמשיך לייצר יין על בסיס המלצה של משרד החקלאות וביטחון המזון ולהגיש בקשה לרישיון יצרן במשרד הבריאות. מנובמבר 2025 עד מאי 2026 ייבחנו ויקודמו כל הבקשות לרישיון יצרן שהגישו בעלי היקבים. כניסה למסלול ההסדרה (כלומר קבלת אישור היתכנות והגשת בקשה לרישיון יצרן) נדרשת עד תחילת נובמבר 2025.

יקבים זעירים, המייצרים עד 10,000 בקבוקים בשנה, יוכלו לפנות ישירות ללשכות הבריאות המחוזיות ללא צורך בהמלצה תכנונית מהמשרד. משרד החקלאות וביטחון המזון מעמיד לרשות היקבים יועצים מקצועיים המתמחים בהסדרת יקבים ללא עלות. היועצים מלווים את היקבים בהכנת כל המסמכים והתוכניות הנדרשות, בהתאם לדרישות משרד הבריאות.

אהוד אלפרט, מנהל תחום תיירות וכלכלה כפרית במשרד החקלאות וביטחון המזון: "המהלך הוא פריצת דרך ממשית ליצרני היין הקטנים בישראל, ויאפשר להם לפעול כחוק בתהליך מדורג של הסדרה רגולטורית, שגם מאפשר לעודד יזמות מקומית ולשמור על בריאות הציבור. המשרד גאה להיות שותף להסדרה רגולטורית שמעודדת יזמות חקלאית. יקבי הבוטיק בישראל הם חלק בלתי נפרד מהמארג הכפרי והחקלאי של ישראל, רבים מהם נפגעו במהלך המלחמה, וההקלה הבירוקרטית תאפשר להם להמשיך לפעול ולהתפתח."

דקלה ראובן, מנהלת תחום בכיר פיקוח ארצי במערך רגולציה מזון ותמרוקים במשרד הבריאות: "ההקלות הרגולטוריות החדשות נועדו לאפשר ליקבי הבוטיק להסדיר את פעילותם באופן יעיל ומהיר יותר, תוך שמירה קפדנית על בריאות הציבור. המהלך מאפשר לנו להעניק מענה מותאם ליקבים קטנים בפריפריה ובמרחב הכפרי, להפחית את הנטל הבירוקרטי ולאפשר המשך פעילותם בהתאם לסטנדרטים המקצועיים והבטיחותיים הגבוהים ביותר."

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן