מגה מזון
כתבות
בטיחות מזון
לעמוד קודם

זיהום קטלני כתוצאה מחיידק הליסטריה בכריכים ארוזים באנגליה

תשעה אנשים שהיו מאושפזים בבתי חולים באנגליה, נפטרו כתוצאה מזיהום שנגרם על ידי חיידק הליסטריה אשר נמצא בכריכים שנקנו בקפיטריות בתי החולים. חברות המזון האחראיות היו חייבות לוודא, כי מערכות האיכות שלהן מתפקדות ביעילות, המונעת את זיהום הכריכים בחיידק כה מסוכן.

ד"ר דן בראל |  
17/08/2021
זמן קריאה: 4 דק'

תשעה אנשים שהיו מאושפזים בבתי חולים באנגליה, נפטרו כתוצאה מזיהום שנגרם על ידי חיידק הליסטריה אשר נמצא בכריכים שנקנו בקפיטריות בתי החולים. חברות המזון האחראיות היו חייבות לוודא, כי מערכות האיכות שלהן מתפקדות ביעילות, המונעת את זיהום הכריכים בחיידק כה מסוכן.

במשך כמה חודשים מתו באנגליה תשעה אנשים כתוצאה מזיהום הנגרם על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוג'נס (Listeria Monocytogenes). החולה הראשון גילה סימני מחלה באפריל 2019. סימני המחלה הם חום, סימפטומים דמויי שפעת המתפתחת לדלקת קרום המוח, זיהום הדם בחיידקי הליסטריה, ומשם קצרה הדרך למוות. המחלה נגרמת מאכילת מזון המזוהם בחיידקי ליסטריה מונוציטוג'נס. תקופת הדגירה של החיידק בגוף ארוכה מאוד, ונעה בין חודש לחודשיים. זו הסיבה שקשה מאוד לזהות את גורם הזיהום. כאשר מבצעים חקירה אפידמיולוגית לאיתור גורם התחלואה, היכולת של החולים לשחזר אילו מוצרי מזון אכלו לפני חודש עד חודשיים, נמוכה ביותר. זו הסיבה שלעתים קרובות זיהומי ליסטריה מפוענחים רק לאחר שעבר זמן רב ממועד תחילת ההתפרצות, לעיתים אף יותר משנה מזמן שהופיעו מקרי התחלואה הראשונים.

  בעקבות האירוע החמור, חברת הכריכים ערכה פעולות חיטוי מיוחדות במפעל, ומשרד הבריאות הבריטי אף אישר למפעל לחזור ולייצר כריכים, אך ההשבתה הארוכה והחשש הציבורי הביאו להפסקת הייצור ולסגירת החברה  

התחלואה בליסטריה נדירה, ועיקרה אצל אנשים בעלי מערכת חיסונית לקויה, קשישים, נשים הרות וילדים קטנים. אנשים בריאים הצורכים מוצרי מזון המכילים חיידקי ליסטריה מזן מונוציטוג'נס, לא ייפגעו כלל ברוב המקרים, או יחלו בזיהום מעיים קל - בעיקר יסבלו משלשולים, שיחלפו בתוך זמן קצר. הבעיה החמורה מתרחשת אצל חולים במחלות כרוניות ואצל אנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת. בקרב קבוצת אוכלוסייה רגישה זו, החיידקים חודרים למערכת הדם (בנשים הרות - לשלייה ומשם לעובר), ואז המחלה נעשית מסוכנת ואף קטלנית. רק טיפול מהיר באמצעות עירוי של אנטיביוטיקה, כאשר המחלה בראשיתה, עשוי להציל את החולים. לרוע המזל, התפרצות הליסטריה באנגליה הייתה בקרב אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת.

 

חיידקים בכריכי עוף

חברת המזון גוד פוד (Good Food) היא יצרנית של כריכים ארוזים המשווקים למוסדות ציבור, בכלל זה מרבית בתי החולים ברחבי אנגליה. התחלואה החלה אצל חולים שהיו מאושפזים בבתי החולים ממגוון סיבות, ולפתע חלו במחלת הליסטריוזיס. חקירה מאומצת וארוכה של רשויות הבריאות באנגליה העלתה, כי כריכי העוף ששווקו לכל בתי החולים, הכילו את חיידקי הליסטריה המסוכנים. כיוון שתקופת הדגירה של המחלה ארוכה מאוד כאמור, רשויות הבריאות באנגליה חששו באותו זמן, כי התפרצות החיידק עדיין לא הסתיימה.

החקירה העלתה, כי חברת גוד פוד קיבלה את העוף המבושל ששימש להכנת כריכי העוף, כשהוא כבר נגוע בחיידקי הליסטריה, כלומר מערך האיכות במפעל עיבוד העופות, לא זיהה מבעוד מועד כי מוצרי העוף מזוהמים. גם במפעל הכריכים לקתה מערכת האיכות בתקלה חמורה, משום שלא ערכה, כפי הנראה, בדיקות מעבדה למוצר כה רגיש שסופק לה. כיוון שהכריכים יועדו בעיקר למוסדות בריאות, היה על חברות המזון לוודא, כי מערכות האיכות שלהן מתפקדות ביעילות המונעת את זיהום הכריכים בחיידק כה מסוכן. בעקבות האירוע החמור, חברת הכריכים ערכה פעולות חיטוי מיוחדות במפעל, ומשרד הבריאות הבריטי אף אישר למפעל לחזור ולייצר כריכים, אך ההשבתה הארוכה והחשש הציבורי הביאו להפסקת הייצור ולסגירת החברה.

  כאשר מבצעים חקירה אפידמיולוגית לאיתור גורם התחלואה, היכולת של החולים לשחזר אילו מוצרי מזון אכלו לפני חודש עד חודשיים, נמוכה ביותר. זו הסיבה שלעתים קרובות זיהומי ליסטריה מפוענחים רק לאחר שעבר זמן רב ממועד תחילת ההתפרצות  

מקרה זה אינו ראשון באנגליה. בראשית שנות האלפיים אירעו ארבע התפרצויות של זיהומי ליסטריה בקרב מאושפזים בבתי חולים. בעקבות זאת נערך מחקר מקיף ביותר, אשר כלל בדיקות מיקרוביולוגיות ל-3,249 כריכים שנמכרו בקפיטריות ובמיתקני מכירה בבתי החולים ברחבי אנגליה. הממצאים העלו, כי קרוב לשלושה אחוזים מהכריכים היו נגועים בליסטריה מונוציטוג'נס.

סיכום

ממצאים חמורים אלה וההתפרצויות, צריכים לשמש תמרור אזהרה לכל היצרנים העוסקים בהכנת מזון מוכן לאכילה. כריך הוא מוצר מזון המורכב ממגוון מוצרים רגישים, כגון ירק ומזון מן החי, העלולים להכיל את חיידקי הליסטריה. לפיכך בדיקות לאיתור חיידקי הליסטריה ומערך איכות במפעלי המזון המושתת על ניטור וטיפול בסיכון זה, הם חיוניים, ובייחוד במוצרים שקהל היעד שלהם הוא אנשים הסובלים ממערכת חיסונית מוחלשת.

 


הכותב הינו יועץ בטיחות מזון, dbarel100@gmail.com

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן