מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

בשר מעובד והקשר לסרטן

25/02/2024
זמן קריאה: 4.5 דק'

תזונה וצריכת מזון ידועים בשנים האחרונות כמרכיבים לשמירה על בריאות נאותה. תזונה בריאה מסייעת בהפחתת היווצרות מחלות כרוניות ובהתדרדרות המצב הבריאותי. לעיתים נדרשת הימנעות מוחלטת מצריכת מזונות מסוימים, כגון מקרים של אלרגיה או אי סבילות למזונות.

סוגי בשרים מעובדים

המושג 'בשר מעובד' כולל כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחה, אשפרה (שימור), עישון, תסיסה או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם או את המרקם וכדי לשמר אותו לאורך זמן. הכוונה כאן לא רק לבשר בקר או חזיר אלא גם לבשר כבש, עוף או הודו. דוגמאות לבשר מעובד: נקניקיות הודו, עוף ובייקון, בשר כבוש.

מזונות אלו סווגו כמסרטנים על ידי ארגון הבריאות העולמי. בשר אדום סווג על ידי הארגון הבין לאומי למחקר הסרטן כ"עלול לגרום סרטן בבני אדם" - "probably carcinogenic to humans".

אילו סוגי סרטן קשורים בצריכת בשר מעובד?

הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס. המדענים בחנו גם נתונים על יותר מ-15 סוגים אחרים של סרטן, ומצאו קשר חיובי בין צריכת בשר אדום מעובד לסרטן הלבלב, סרטן בלוטת הערמונית (סרטן הערמונית מתקדם) וסרטן הקיבה.

הארגון העולמי לחקר הסרטן ערך סקירה של 800 מחקרים עולמיים בנושא בשר מעובד. המחקרים כללו אנשים מקבוצות אתניות מגוונות ובעלי סוגי תזונה מגוונים.

מה הם הגורמים המסרטנים בבשר מעובד?

מחקרים מלמדים, כי טכנולוגיות עיבוד ובישול של בשר הכוללות טמפרטורות גבוהות, עישון ועוד, עלולות להביא להיווצרות של כימיקלים מסרטנים. מחקרים אחרים מצאו, כי התרכובות האלו הופיעו בחלקים של מערכת העיכול כגון המעי הגס.

האם סוגים מסוימים של בשר מעובד פחות מסוכנים מאחרים?

עדיין אי אפשר להסיק מסקנות ברמה זו על פי הנתונים הקיימים.

 

המלצות בינלאומיות

רצוי לא להרבות באכילה של בשר מעובד אם אוכלים תזונה עשירה מאוד במוצרי בשר, כך לדבריו של סטיבן קלינטון, פרופסור לאונקולוגיה רפואית באוניברסיטת אוהיו וחבר בוועדה המייעצת להנחיות תזונתיות 2015 בארה"ב. הוועדה ממליצה לקצץ בצריכה של בשר אדום, בשר חזיר ומוצרים מעובדים.

מה הכמות שבטוח לאכול?

דריוש מוזאפאריאן (Dariush Mozzafarian), דיקן בית הספר למדעי התזונה ולמדיניות תזונה באוניברסיטת טאפטס (Tufts) אומר, כי אין מספיק ראיות כדי להגדיר צריכה של מוצרי בשר בכמות מסוימת כנכונה ובטוחה. מוזאפאריאן ממליץ באופן כללי לצרוך לא יותר מ-2-1 מנות לחודש של בשר מעובד ולא יותר מ-2-1 מנות בשבוע של בשר לא מעובד.

האגודה האמריקנית לסרטן אינה מספקת יעדים מוגדרים, אבל מייעצת לאמריקנים להמעיט באכילת בשר מעובד כגון בייקון ונקניקיות, ולאכול דגים, עוף ושעועית כחלופה לבשר אדום. כאשר אוכלים בשר אדום, מומלץ לבחור חלקים רזים וחלקים קטנים יחסית. הכמות הרצויה לאכילה תלויה גם בגורמי סיכון אישיים של כל אדם.

 

האם בשר מעובד מזיק כמו עישון?

אמנם בשר מעובד סווג באותה קטגוריה של גורמי סיכון לסרטן כמו עישון, אך הוא אינו מסכן באותה מידה. כגורם יחיד, עישון תורם מאוד לסיכון לחלות בסרטן ריאות ובסוגי סרטן אחרים. לעומת זאת לבשר מעובד יש סיכון צנוע בהרבה.

באופן ספציפי, באכילה של 50 גרם בשר מעובד מדי יום, הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס עולה ב-18 אחוזים לעומת אי אכילת בשר מעובד, כך על פי אגודת הסרטן הבינלאומית. לשם השוואה, הסיכון של מעשן לפתח סרטן ריאות גדול פי עשרה מזה של אדם שאינו מעשן.

הממצאים שפורסמו אינם חדשים. החידוש הוא בכך שארגון הבריאות העולמי החליט שיש מספיק מידע כדי לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן ודאי.

המלצות משרד הבריאות

משרד הבריאות ממליץ לגוון את מקורות החלבון ולהעשיר את החלבונים בחלבונים מהצומח כגון קטניות ודגנים מלאים - עדשים, אפונה, חומוס, פול, לוביה, שעועית ועוד - לפחות פעמיים בשבוע. אפשר לאכול בשר ממקורות מגוונים: עוף, דגים ובקר דל שומן. לא חייבים לאכול בשר כל יום.

מומלץ להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש. הכוונה לנקניקיות, נקניקים, המבורגרים, שניצלים מעובדים ועוד.

חשוב להקפיד לאכול ארוחות מסודרות, ורצוי משפחתיות.

יש לגוון את התזונה ולהגדיל צריכה של מזון טבעי כגון פירות, ירקות, קטניות, דגנים מלאים, לחם מדגן מלא, מוצרי חלב דלי שומן, בשר, דגים ועוף דלי שומן, ולהפחית ככל האפשר צריכת מזון מעובד.

המלצות למניעת סרטן

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל. אימוץ הרגלי חיים בריאים עשוי לעזור למנוע אותו ומחלות רבות נוספות. אימוץ של הרגלי חיים בריאים אינו כרוך בהכרח במאמץ מיוחד או בשינוי ניכר באורח החיים. אפשר לבצע שינויים קטנים צעד אחר צעד ובהדרגה.

מומלץ להפחית ככל האפשר מומלץ במקום

* צריכת מזון מהיר ומוכן מראש, עשיר בסוכר, מלח ושומן רווי (כגון חטיפים וממתקים)
* צריכת מזון מעובד, מהיר ומוכן מראש, בשילוב תוספי תזונה (מתוך מחשבה מוטעית שכך אפשר "להשלים חוסרים")
* צריכת בשר מעובד ובשר אדום

* צריכת מזונות ברוח התזונה הים תיכונית - טבעיים, לא מעובדים, שמקורם בעיקר בצומח, בשילוב כמויות קטנות יותר של מזון מהחי
* צריכת תפריט מאוזן עשיר בפירות, בירקות ובקטניות, בשילוב דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן ותחליפיהם, זרעים, שקדים, אגוזים ושמן זית, דגי ים ובריכה, חלקים רזים של עוף והודו
* צריכת מזון המבוסס על בישול ביתי

* צליית מזון על האש וטיגון עמוק * בישול באידוי, הקפצה בכמות קטנה של שמן ואפייה
* בישול עם אבקות מרק, אבקות תיבול מוכנות, רטבים מוכנים ושימוש מוגבר במלח ותחליפיו * שימוש בעשבי תיבול טריים או יבשים, בצל או שום, להוספת טעמים
* שתיית משקאות ממותקים, מוגזים ומשקאות אנרגיה
* שתיית אלכוהול
* שתיית מים (למשל מים עם לימון, עלי נענע ועשבי תיבול אחרים)

פעילות גופנית

מחקרים רבים מצאו שמבוגרים המגבירים את הפעילות הגופנית שלהם - מבחינת עוצמה, משך או תדירות - יכולים להפחית את הסיכון לפתח סרטן המעי הגס ב-30 עד 40 אחוזים בהשוואה לכאלו שאינם פעילים גופנית. כדאי למצוא הזדמנויות להיות פעילים במשך היום ולבצע פעילות גופנית באופן קבוע.

הליכה או רכיבה על אופניים במשך 30 דקות ביום עשויה להפחית את שיעורי המוות מסרטן ב-34% ולשפר את היכולת להתגבר על סרטן ב-33%. לפי המלצות ארגון הבריאות העולמי, 150 דקות של פעילות גופנית אירובית מתונה בשבוע עשויות להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס.


מקור: משרד הבריאות.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן