מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

דבש - צוף הזהב של הטבע

07/09/2023
זמן קריאה: 3.5 דק'

דבש הוא מזון בעל שימושים רבים. הוא ממתיק טבעי, מזין, מקור אנרגיה מרוכז ותרופה עממית עתיקה לבריאות ולריפוי. מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc, R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא, מסבירה מה הוא למעשה הנוזל המתוק והסירופי הזה.

מה עוד לא נכתב על דבש? הוא מלווה אותנו בחיינו היום-יומיים בבישול ובחגים, ויש לו תכונות בריאותיות מגוונות.

הדבש מדורג לפי צבע שנע בין ענבר זהוב ובהיר לחום כהה. תכולת המינרלים בדבש הכהה גדולה יותר מזו שבדבש הבהיר, ולכל דבש תכונות מיוחדות. טעם הדבש תלוי בפרחים שמהם נלקח הצוף. הדבש מקבל את הסגולות התזונתיות והרפואיות של הצמחים שמהם הוא נוצר, והדבר מעלה את ערכו כמוצר מרפא. לכל דבש תכונות ייחודיות, בהתאם לצמחים שמהם נלקח הצוף. ההרכב הכימי משתנה ותלוי גם בסוג הקרקע, במזג האוויר ובמיקום.

כל מה שנאמר מסביר קיום של יותר מ-300 זני דבש שידועים כיום. דבש מכיל מספר מולקולות סוכר, אך מורכב בעיקר מפרוקטוז וגלוקוז.

בישראל אפשר למצור מגוון רחב של סוגי דבש: דבש משיזף, מאקליפטוס, מדרדרים, ממרווה, מאשל, מאבוקדו, מחמניות, משקד מצוי, מתלתן ועוד - ישנם כ-80 סוגי פרחים שמהם מפיקות הדבורים דבש.

הדרך שבה מיוצר הדבש היא אחד מפלאי הטבע שלא תמיד מוערכים על ידנו, אוכלי הדבש. הדבורה אוספת את הצוף מהפרחים, ובתוך גופה מייצרת מהצוף את הדבש שאנו קונים. לא רק שהדבורה מייצרת דבש, אלא שבתהליך של איסוף הצוף מתרחשת למעשה האבקה של הצמחים. לדבורת הדבש חשיבות גדולה לעתיד האנושות שכן היא אחראית ל-80% מהאבקה של הגידולים החקלאיים של ייצור המזון שאנו אוכלים.

אלברט אינשטיין אמר לפני 60 שנים, כי אם הדבורים ייעלמו מהעולם, תוך ארבע שנים בלבד לא תישאר חקלאות ולא יהיה מזון בעולם. לכן חשוב מאוד לשמור על הדבורים ואף לעזור להן לעשות את עבודתן.

דבש זמין בדרך כלל בצורה גולמית או מפוסטרת. דבש גולמי אינו מעובד, כלומר הוא מוסר מהכוורת ישר לצנצנת. הוא עכור יותר ופחות נוזלי. הוא מכיל כמויות זעירות של שמרים, שעווה ואבקה. נמצא כי צריכת דבש גולמי מפחיתה את ההשפעות של אלרגיות עונתיות בשל תכונות אנטיאוקסידנטיות שלו. למשל, שימוש לחבישת דבש במקרים של פצעים קשים לריפוי. דבש מפוסטר חומם ועובד גם כדי להסיר זיהומים ולהרוג כל חיידק שעלול להזיק, אך בחימום הוא מאבד את הערך התזונתי העשיר שלו, והוא יותר צלול ונוזלי, כמו רוב הדבש הקנוי בעולם. תכולת הוויטמינים והמינרלים בדבש, ובמיוחד בזה שעובר חימום ופסטור, זניחה.

 

צילום: יחסי ציבור חלי ממן

איזה דבש עדיף לקנות?

יש לשים לב לאריזת הדבש בעת קניית המוצר. יש חברות שמוכרות דבש באיכות ירודה, במיוחד דבש שמיובא מסין ואינו עומד בדרישות התקן, וקיים זיוף של דבש מקומי. קשה להבחין בדבש מזויף. הדרך הטובה ביותר לדעת אם דבש המוצע למכירה הוא איכותי או לא, היא לקנות דבש עם תו האיכות "דבש איכות תוצרת ישראל" או לקנות ממכוורות שמכינות בעצמן דבש טהור. במוצר מזויף יש רק צבע ומתיקות.

לדבש ערך גליקמי נמוך יותר מסוכר. מזונות, ובעיקר פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה, מתפרקות מהר בתהליך העיכול ומעלות מהר את רמת הגלוקוז בדם. דבש מקפיץ פחות מסוכר את רמות הסוכר בדם. מבחינת רמת מתיקות, דבש מרוכז יותר. למשל, אם נכין כוס תה עם כפית דבש או כפית סוכר, לתה עם הדבש יהיה טעם מתוק יותר, כי כפית דבש מכילה כמות גדולה יותר של סוכר ופחות קלוריות.

לסיכום, תמיד עדיף לאכול מזון כמה שיותר טבעי וגולמי. כדי להמתיק מזון, עדיף לצרוך דבש על פני סוכר, שעובר תהליכי עיבוד רבים.

לגבי דבורת הדבש, יש כמה דרכים לעזור לה להמשיך לבצע את עבודתה. למשל, לטפח גינה בעלת צמחייה המזמינה את הדבורים, ולאפשר להן גישה אליה כדי לפזר אבקנים ולבצע את פעולה ההאבקה התורמת למערכת האקולוגית. הפחתת חומרי הדברה עוזרת לדבורים לייצר יותר דבש ובו בזמן מגנה על הסביבה. והדבר החשוב ביותר הוא לא לפחד מדבורים ולתת להן לעשות מה שהן עושות הכי טוב - לייצר ולעבוד למען הטבע.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן