מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

השפע של ט"ו בשבט: טרי או מיובש?

אפרת בן שץ פורשיאן |  
16/01/2024
זמן קריאה: 2 דק'

ט"ו בשבט (24 בינואר 2024) הוא חג שבו המסורת היא לאכול מבחר פירות עם דגש בפירות שבעת המינים. חלקנו נוהגים לאכול מבחר של פירות יבשים ואגוזים לא רק בט"ו בשבט אלא גם לאורך השנה.

שיטת הייבוש המסורתית שנעשתה בעבר הייתה ייבוש טבעי בשמש, ללא תוספות של חומרים משמרים. כיום מייבשים את הפירות בשיטות תעשייתיות, שבהן משתמשים בסולפיטים כגון דו-תחמוצת הגופרית (E-220). הסולפיטים מאריכים את חיי המדף של הפירות, והדבר מאפשר ליהנות מהפירות היבשים גם בעונה שהפירות הטריים אינם זמינים. הם גם נותנים לפירות היבשים צבע חזק ובוהק.

מומלץ לשטוף את הפירות היבשים לפני אכילתם ואף להרתיחם כדי לסלק את הסולפיטים. ישנם אנשים אשר עלולים להיות רגישים לחומרים אלה, כגון חולי אסטמה או בעלי רגישות במערכת הנשימה, והם גם עלולים לגרום כאבי בטן ופריחה. פירות יבשים שאינם מכילים סולפיט יהיו בדרך כלל בעלי צבע כהה ונפחם קטן, ממש כמו שמתקבל מייבוש בשמש. רצוי לאכול מהם.

במהלך תהליך הייבוש מוציאים את רוב תכולת הנוזלים מהפירות והם מצטמקים. בשיטה זו עולה הריכוז של פחמימות, סיבים תזונתיים, חלבונים ושומנים בפירות. גם ריכוזם של חלק מהוויטמינים עולה, אך ויטמין C למשל נהרס כולו בתהליך הייבוש. כמו כן ישנם פירות יבשים אשר בזמן תהליך הייבוש מוסיפים להם סוכר. הדבר מעלה אף יותר את ערכם הקלורי.

בעקבות הוצאת הנוזלים וייבוש הפרי, ב-100 גרם של פרי יבש יש כ-250 קלוריות בממוצע. כמות זו גדולה בערך פי חמישה מאשר ב-100 גרם של פרי טרי מאותו הסוג. שני משמשים יבשים זהים בתכולת הקלוריות שלהם לשני משמשים טריים, אך נפחם קטן יותר. לכן יש נטייה לאכול מהפירות היבשים יותר מהפירות הטריים.

למרות ערכם הקלורי הגבוה, לפירות היבשים ישנם יתרונות תזונתיים. הם מכילים הרבה סיבים תזונתיים אשר תורמים לתחושת שובע ולתהליך עיכול תקין. זו הסיבה שהם יכולים לעזור במקרים של עצירות. כמו כן הם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, ויטמין A ומינרלים כגון סידן, ברזל, אשלגן, מגנזיום, זרחן ונוגדי חמצון.

יתרון נוסף של הפירות המיובשים הוא שבשל הייבוש, נוח לקחת אותם כאשר יוצאים מהבית למשך היום. הסוכר שבפירות היבשים מעניק אנרגיה, הם לא מתקלקלים גם בטמפרטורה חמה וקלים לנשיאה.

כיום יש מגוון רחב של פירות יבשים, ממה שכולנו מכירים כגון תמרים, צימוקים ושזיפים ועד פירות מיוחדים יותר כגון אפרסמון, תותים, קיווי, מנגו, פסיפלורה וליצ'י. דווקא בימים אלה כדאי לקנות פירות יבשים (וגם טריים) אשר גדלים בישראל, כדי לעודד את החקלאות המקומית שלנו, ולשלבם בתפריט היומי.


אפרת בן שץ פורשיאן - דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, בחלי ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא.

 

צילום: יח"צ

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן