מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

חיידקים, מערכת העיכול ובריאות נפשית

במערכת העיכול שוכנים מיליארדים של יצורים זעירים, והיא אחת המערכות החשובות ביותר בגוף האנושי. היא אחראית לפירוק המזון, לאספקת החומרים התזונתיים לכל תא ורקמה ועוד

עדי זוסמן, תזונאית קלינית |  
06/02/2024
זמן קריאה: 4 דק'

בעשורים האחרונים המדע עובר מהפך בהתייחסות למערכת העיכול, תוך כדי גילוי וחקר של מערך שלם של יצורים זעירים, מיקרוסקופיים, המאכלסים אותה, והמכונים מיקרוביום או מיקרוביוטה. כיצד לשמור על מיקרוביום בריא?

"אני משוכנעת שחלק מהשיפור במצבי הנפשי, אחרי עשורים שבהם טובי הפסיכיאטרים ופסיכולוגים ניסו לעזור לפוסט טראומה שלי ולא הצליחו, היה השינוי התזונתי שעשיתי בהנחייתך." זה ציטוט של מטופלת של המרכז דרך הבטן", היא הגיעה למרכז עקב מחלת קרוהן קשה, שגרמה לה לעבור כמה ניתוחים, ועדיין הייתה בסבל גדול. היא גם מתמודדת עם פוסט טראומה קשה. היא החליטה לעשות משהו שטרם עשתה, ולשנות את התזונה שלה. התוצאות הפתיעו אותה ואת כל הצוות המטפל.

המטופלת, למרות היותה מטופלת מורכבת ומוכרת בבתי חולים, הפתיעה את רופאיה. במקום להיות על הקו בית-מיון, היא נרשמה ללימודי תעודה במכללת לוינסקי, השלימה בהצלחה את לימודיה, הוציאה ספר שירה וחזרה להיות אימא נוכחת לילדיה. כל זאת ללא התערבות תרופתית. לדבריה, השינוי התרחש הודות לשינוי תודעתי ותזונתי שעשתה.

מיקרוביום במערכת העיכול

המיקרוביום הוא מונח שנוגע לקבוצות של חיידקים, שמרים ווירוסים שחיים בגוף האנושי ובמערכות הפנימיות שלו. בניגוד למהלכים הגדולים והגלויים לעין המשמשים לתפקודיהם של מערכת העיכול, כגון אנזימים ומיצי עיכול, מיקרוביום מרחיב את ההבנה שלנו על אופן פעולתה של מערכת העיכול ועל ההשפעה הגדולה שיש לה על הבריאות שלנו.

גילויים רבים בתחום הביולוגיה והרפואה מהשנים האחרונות, משיבים לשאלה כיצד מיקרוביום משפיע על בריאות מערכת העיכול. נחשפים נתונים חדשים על מערכת היחסים המורכבת המתנהלת במערכת העיכול בין מיקרוביום ידידותי לבין פתוגניים גורמי מחלות, וכיצד האיזון הזה יכול להשפיע על הבריאות הפיזית והנפשית.

הכמות הגדולה של מיקרוביום בגוף האנושי היא מעין איבר המכונה Meta Organism. הוא נמצא בכל מקום בגוף האנושי - על העור, בשיער, בעיניים, באוזניים, באברי המין, באברי הנשימה ובכמות הגדולה ביותר - במערכת העיכול. מרבית המיקרוביום חיה באזור המעי הגס. הוא מעורב בתפקוד תקין של עיכול וספיגה, בחוזק של מערכת החיסון ובהשפעה על המערכת העצבית וההורמונלית. כל התקררות או קלקול קיבה עלולים להביא לשינויים חריגים במיקרוביום.

בשנים האחרונות המדע מגלה את הקשר בין מיקרוביום למצבי רוח. מחקר שבדק השפעה של תוסף פרוביוטיקה על שיפור המצב הנפשי של הסובלים מדיכאון, הראה שיפור מובהק בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת, וכך העלה שלב את ההבנה של משמעות המיקרוביום לבריאות הנפשית שלנו.

כיצד הדבר מתרחש? באמצעות ציר המיקרוביוטה - מערכת מעי-מוח - שפועל דרך הפרשת חומרים עצביים (נוירוטרנסמיטורים) המגיבים דרך עצב תועה (עצב הואגוס), וכך מעבירים מידע ממערכת העיכול למוח ובחזרה.

למיקרוביום תפקידים מגוונים ורבים, מהשתתפות בעיכול המזון (למשל, קטניות ומוצרי חלב), דרך תיווך בין המערכות בגוף לשמירה על איזון פיזיולוגי ועד השפעה על מערכת החיסון כהגנה מפני חיידקים מחוללי מחלות. ידוע כי מיקרוביום עשוי להשפיע גם על המחזור החודשי והשנתי של האדם, במיוחד בקרב נשים, וכך להשליך על תפקוד תקין של המערכות הנשיות, החל במחזור חודשי תקין וכלה בהריון בריא.

 

מיקרוביום ובריאות המערכות הגוף

אוכלוסיית המיקרואורגניזמים שלנו בנויה ממשפחות של חיידקים חיוביים החיוניים לבריאותנו, ומשפחות של חיידקים שעלולים לחולל מחלות המכונות "אופורטוניסטים". האיזון ביניהם הוא ששומר עלינו בבריאות או בחולי. תפקידנו לדאוג להזין את החיידקים הידידותיים ולא לתת מזון לאופורטוניסטים, אם בבריאות אנו חפצים. כאשר האופורטוניסטים מתרבים יותר מדי, מתעוררות בעיות במערכת העיכול כגון דלקות והפרעות אחרות: שלשולים, גזים, צרבות, קושי לעכל את המזון ועוד.

איך אפשר לשמור על מיקרוביום בריא?

להלן מספר גורמים שהוכחו כחיוניים לשמירה על המיקרוביום הידידותי והמועיל ולמניעת התרבות המיקרוביום מחולל המחלות.

תזונה מאוזנת: מומלץ לשמור על תזונה מאוזנת הכוללת ירקות, פירות, אגוזים וזרעים, ובמיוחד מזונות פרוביוטיים טבעיים כגון יוגורט (ביתי, ללא פסטור אחרי ההתססה), לחם אפוי עם מחמצת טבעית (לעומת שמרים - תעשייתי), ירקות מותססים (בהכנה ביתית) ומשקאות פרוביוטיים כגון קמבוצ'ה.

ניהול סטרס: חשוב ללמוד לשחרר סטרס והתרגשות נפשית לא מאוזנת, אשר נמצאו כמשפיעים על הרכב המיקרוביום של המעי. במיוחד בימים אלה, קשה עד בלתי אפשרי להימנע מלהרגיש סטרס. החוכמה היא לפעול לשחרור הסטרס מהגוף, לדוגמה באמצעות פעילות גופנית נמרצת (בוקסינג, ריצה, זומבה וכדומה), שירה או שהייה בטבע.

שימוש מושכל בתרופות: נטילת יתר של אנטיביוטיקות, תרופות הורמונליות ואחרות, נמצאה כמשפיעה לרעה על הרכב המיקרוביום. לכן יש לבחון כל מקרה לגופו ולוודא את נחיצות נטילת התרופות עם הרופא. יש לבחון אפשרויות טיפול באמצעות צמחי מרפא ושיטות מסורתיות. לדוגמה, מחקר מרתק בחן את השפעת הדיקור הסיני והראה שיפור בהרכב המיקרוביום בעקבות הטיפול.

תנועה ופעילות: פעילות גופנית מסייעת תמיד לשמור על המערכת העיכולית בכושר, הן מבחינת תנועתיות (פריסטלטיקה) והן מבחינת הרכב המיקרוביום.

מנוחה נכונה: מנוחה פיזית משפיעה על הבריאות הפיסית והנפשית. כולנו מכירים את זה: כשאנחנו עייפים אנחנו מכילים פחות, מרגישים פחות סבלניים, קלים יותר להתפרץ. שינה טובה הוכחה כחיונית לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף, ושל מערכת העיכול בפרט. הדבר קשור לשעון הביולוגי-הצירקרדי, המצוי בכל תא בגוף. כלומר יש משמעות למנוחה בשעות הלילה ולערות בשעות האור.

לסיכום, מיקרוביום הוא אותו שחקן בלתי נראה אך מרכזי במערכת העיכול והבריאות הכללית שלנו. מודעות לחשיבותו ושמירה על איזון תפקודו, תוך מניעת השפעות שליליות עליו, עשויות לשפר את חיינו ואת בריאותינו הן בפן הפיזי הן בפן הנפשי.


עדי זוסמן - תזונאית קלינית, מחברת הספר ומנהלת המרכז "דרך הבטן". זוסמן תרכז מושב ותרצה בנושא מערכת העיכול בכנס אוכלים בריא ה-14 שיתקיים ב-12-11 באפריל בתיאטרון גבעתיים.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן