מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

יתרונות תזונתיים של לחם מקמח מלא

14/09/2023
זמן קריאה: 0.5 דק'

לחם נאפה מבצק המותסס על ידי שמרים או על ידי שאור ומים, בתוספת אפשרית של חומרים נוספים (למשל אגוזים ופירות). בדרך כלל יש קמח ייעודי ללחם, המיוצר על ידי טחינת גרעיני חיטה או דגן אחר, במיוחד לאפיית לחם. גרעין החיטה מכיל שלושה חלקים עיקריים: נבט, סובין (כולל שכבות של קליפת גרעין החיטה) ואנדוספרם (החלק העמילני המרכיב את עיקר הקמח).

בתהליך ייצור הקמח הלבן מוציאים מגרעיני החיטה את הנבט והסובין, טוחנים ומנפים מה שנותר מספר פעמים עד לקבלת המוצר הסופי. פעולות אלה מאריכות את חיי המדף של הקמח ומשפרות את מרקם המאפים. עם זאת תהליכי העיבוד פוגעים מאוד בערכים התזונתיים של החיטה, כיוון שמרבית החומרים המזינים נמצאים דווקא בסובין ובנבט.

לעומת זאת קמח מלא נטחן מכל רכיבי גרעין החיטה, בתהליך השומר על מרבית הערכים התזונתיים. לכן מומלץ לצרוך לחם שמורכב מחיטה מלאה על פני לחם המורכב מקמח לבן. בתקן הישראלי לחם מלא מוגדר כלחם שבו שיעור הקמח המלא מכלל מיני הקמחים הוא לפחות 80%.

יתרונות של לחם מקמח מלא

מחקרים שנעשו בעשור האחרון מלמדים על תרומתו החיובית של הקמח המלא לבריאות. צריכתו מקטינה את הסיכון לתמותה ולתחלואה ממחלות השכיחות באוכלוסיית העולם המערבי, בהן טרשת עורקים, מחלות לב, סוגים של סרטן, סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה.

בין השאר קטנים הסיכויים לגידולים סרטניים במערכת העיכול ב-22%; מחלות לב וכלי דם - ב-25%; יתר לחץ דם - ב-21%; תמותה אחרי התקפי לב - ב-31%; תחלואה כללית - ב-26%.

אחד היתרונות הבולטים של הלחם המלא הוא כמות הסיבים התזונתיים שבו. הסיבים תורמים לפעילות המעי הגס ובריאותו, מונעים עצירות ומקטינים סיכון לסרטן המעי הגס. הם מסייעים לשמירה על רמות תקינות של כולסטרול, שומנים וסוכר בדם, ומביאים לירידה בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2. הם אף בעלי תכונות נוגדות דלקת. הסיבים גם תורמים ליצירת תחושת שובע לאורך זמן ולשמירה על משקל גוף תקין.

 

 

יתרונות נוספים של לחם מקמח מלא:

* לחם מלא מצריך אכילה איטית ובריאה יותר.

* שיפור מצב הרוח ויכולות מנטליות עקב נוכחותם של סיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצה B.

* פחמימות בלחם מלא משתחררות לאט, ולפיכך הוא תורם ליכולת ריכוז ולערנות זמן ארוך יותר. לשם השוואה, כריך של לחם מלא עם גבינה ישפר את הריכוז לשעה וחצי, ואילו קוביית שוקולד תשפר את הריכוז לחצי שעה בלבד.

תו סימון הלחם של אפשריבריא

כדי להקל על הצרכנים לבחור לחמים בריאים יותר, השיק משרד הבריאות במסגרת אפשריבריא - התוכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים - את תו הסימון הייחודי ללחם, לחמניות ופיתות בריאים יותר. על התו נכתב "מוצר זה עומד בהמלצות משרד הבריאות לתזונה בריאה יותר". את התו מקבלים מוצרים ספציפיים של מאפיות, יצרנים ורשתות שהמוצרים שלהם עומדים בתנאים האלה:

* לפחות 80% מהקמחים במוצר הם מדגנים מלאים.

* תכולת הנתרן המרבית בלחם היא 400 מ"ג ל-100 גרם מוצר.

* הערך הקלורי המרבי הוא 250 קק"ל ל-100 גרם מוצר.

התו מופיע באופן בולט בקדמת האריזה ובחלקה האחורי, שם מפורטים הקריטריונים שבהם עמד המוצר כדי לקבל את התו.

 


מקור: משרד הבריאות

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
סרטונים
כריך בריא - לחם מחיטה מלאה
כותרת
תוכן