מגה מזון
כתבות
בריאות ומזון
לעמוד קודם

למה כדאי לאכול פרי מיובש אורגני?

24/01/2024
זמן קריאה: 2.5 דק'

בט"ו בשבט אנו חוגגים את ראש השנה לאילנות. החג מזמין אותנו להתבונן, להריח ולטעום את הפירות הגדלים על העצים, ולהבין מה היתרונות של הפירות המיובשים האורגניים אל מול הקונבנציונליים. טלי ברנר, רכזת תחום תעשייה ועיבוד מזון בטוב השדה, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל, החליטה להפוך את החג הזה לבריא יותר לכולנו ומשתפת בידע שימושי.

למה לייבש פירות?

תהליך הייבוש מאפשר להאריך את חיי המדף של הפרי ומרכז את רכיביו תוך שמירת מרבית היתרונות התזונתיים שלו וריכוזם. בננה למשל עשירה מאוד במגנזיום, ולאחר הייבוש התוצר מכיל הרבה יותר מגנזיום במנת הפרי שנאכלת. את הפרי המיובש אפשר לאכול עד מספר חודשים לאחר הקטיף - נתון בעל משמעות, בעיקר לפירות כגון מישמש, שעונת הבשלתו קצרה מאוד - חמישה ימים בלבד.

אגב, הפרי הנפוץ ביותר כפרי מיובש בשוק האורגני הוא התמר האורגני. ישנם כיום 57 מגדלי תמרים אורגניים בישראל, בעיקר בערבה ובבקעה.

תהליך הייבוש

במשך אלפי שנים נעשה תהליך הייבוש באופן מסורתי: פריסת הפירות, הנחת רשתות מעליהם למניעת פגיעת מזיקים וייבוש בשמש. התהליך המודרני מתבצע בתנורים: מניחים את הפירות בתבניות ומכניסים לייבוש מבוקר.

 

הבדלים בין פירות יבשים אורגניים לקונבנציונליים

1. סולפיטים (גופרית דו חמצנית) כחומר משמר: הפרי המיובש עשיר מאוד בסוכרים, על כן הוא משמש מצע לשגשוג של פטריות ועובשים. כדי למנוע זיהומים ולהאריך את חיי המדף, בתעשייה הקונבנציונלית טובלים את הפירות בתמיסת חומר משמר חזק הנקרא סולפיט. הטבילה מעכבת את תהליכי ההשחמה של הפרי והוא שומר על צבעו המקורי.

ישנם אנשים שיש להם אלרגיה לסולפיט, לכן אסור להם לצרוך פירות משומרים כלל. רבים מהפירות המיובשים נמכרים בתפזורת, ללא אריזה וללא סימון, ועל כן עלולים לסכן מי שאלרגי. בפירות מיובשים אורגניים לעומת זאת השימוש בסולפיטים אסור, ועל כן גם כשהם נמכרים בתפזורת הם בטוחים לאכילה.

2. צבעי מאכל סינתטיים: בתהליך הייבוש צבע הפרי משתנה. יצרני הפירות הקונבנציונליים נוהגים להוסיף צבע מאכל סינתטי כדי לשמור על הצבע האטרקטיבי. צבעי מאכל הם אלרגניים, ואליהם רגישים גם ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, שבעבורם חשיפה לצבעי מאכל סינתטיים מסוכנת במיוחד משום שהיא גורמת להחמרת התגובות ההיפר-אקטיביות. בפירות יבשים אורגניים אסורה תוספת של צבעי מאכל סינתטיים.

3. חומרי זיגוג Glazing: בתעשייה הקונבנציונלית נעשה שימוש בחומרי זיגוג שהם תוספי מזון סינתטיים המיוצרים מרכיבים שמקורם בנפט, המשמשים להברקת השטח החיצוני של הפרי. חומרים אלו אסורים בפרי אורגני. חומרי הזיגוג הטבעיים המותרים הם שעוות כגון שעוות דבורים או קרנובה (שעווה טבעית מעץ הדקל).

4. שאריות חומרי הדברה: פירות קונבנציונליים מכילים חומרי הדברה. תהליך הריכוז מרכז עד פי חמישה את חומרי ההדברה במוצר הסופי. לכן באכילת פרי מיובש צריכת פירות אורגניים חשובה אף יותר: הפרי נקי מחומרי הדברה ועל כן גם אחרי הריכוז יישאר נקי מהם.

בדוח האחרון של משרד החקלאות על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות נמצא, כי בענבים יש הכי הרבה ריסוס בישראל, לכן גם צימוקים שהם ענב מיובש, שאינו אורגני, עלולים להכיל תכולה גבוהה של חומרי הדברה.

בגלל איסור השימוש בסולפיטים לשימור הפרי או בצבעי מאכל סינתטיים, לפירות היבשים האורגניים עשוי להיות צבע או גוון אחר. המשמש האורגני הכתום למשל יקבל גוון שנוטה יותר לחום.

לסיכום, צריכת הפרי המיובש האורגני מבטיחה אי שימוש בחומרים העלולים לגרום נזק בריאותי והיעדר שאריות חומרי הדברה.

 

תמרים אורגנים של משק קיבוץ סמר. צילום: נירית קטנר

תמרים מנאות סמדר. צילום: נאות סמדר

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן