מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

גדלו זאת בעצמכם

כך תגדלו ירקות חורף בגינה או במרפסת

ד"ר אביה סלונר, אגרונום, משתלת סלונר |  
15/11/2023
זמן קריאה: 4 דק'

אחת ההנאות הגדולות ביותר של הגנן החובב היא קטיף ירקות טריים וטעימים מהגינה הישר לסלט או למרק. עונת הסתיו היא בדיוק הזמן לשתול את ירקות החורף האהובים. אם משתפים את הילדים, זו בכלל נעשית משימה מהנה ומגבשת, ששכר טעים ומלמד בצידה. בימים מתוחים אלו, הצורך בפעילות משפחתית מרגיעה ומנחמת עולה, לפיכך זה בדיוק הזמן ללמוד איך עושים את זה נכון.

בזמנים שבהם המרכולים מציעים ירקות קפואים, עגבניות בחורף ותפוזים בקיץ, יש חשיבות כפולה ומכופלת להכיר לדור הצעיר את הדרך שעושה הירק מזרע או נבט רך ועד שולחן האוכל. המשימה המהנה ביותר לילדים קטנים היא לצאת לגינת הירק או למרפסת, לטפח את הצמחים, לעקוב אחר התפתחותם ולבסוף לקטוף למשפחתם את הירקות אשר גידלו במו ידיהם.

לא צריך גינה גדולה כדי לגדל ירקות, שכן את מרבית הירקות אפשר לגדל באדניות או בגינה קטנה, כל עוד נקפיד על ביצוע השלבים האלה:

שלב ראשון: בחירת שטח מתאים. את גינת הירק נמקם באזור שטוף שמש, לפחות שש שעות שמש ישירה ביום. הקרקע בשטח שנבחר חייבת להיות מנוקזת היטב.

שלב שני: הכנת הקרקע. הערוגה חייבת להיות נקייה מעשבים. בשטח קטן מומלץ לנכש ידנית, ובשטחים גדולים אפשר להשתמש בקוטלי עשבים לפחות שבוע לפני זריעה או שתילה. זהירות! קוטלי העשבים הם חומרים רעילים ויש לנקוט משנה זהירות בעת השימוש בהם.

שלב שלישי: טיוב הקרקע ובניית ערוגות השתילה. כדי לטייב את הקרקע, לשפר את האוורור בסביבת השורשים, להעשיר את הקרקע במיקרואורגניזמים מועילים ולדשן את הצמחים, מומלץ להוסיף חומר אורגני לקרקע. לכל מטר מרובע מפזרים בין חצי דלי לדלי קומפוסט (10-5 ליטר), שאותו מצניעים בעזרת את חפירה, מקלטר או קלשון, בעומק של כ-20 ס"מ.

שלב רביעי: בניית ערוגות שתילה. הערוגה המומלצת לשתילת ירקות חורף היא ברוחב של מטר אחד ובגובה של 15 ס"מ. בין הערוגות המוגבהות יפריד שביל מעבר ברוחב 50-40 ס"מ. את שולי הערוגה אפשר לייצב בעזרת לוחות עץ או על ידי יצירת דפנות משופעים.

שלב חמישי: מיקום הצמחים ומערכת ההשקיה: יש ליישר את פני השטח בעזרת מגרפה ולהניח את מערכת ההשקיה. צינור טפטפות כל 30 ס"מ יתאים להשקיה של מרבית צמחי הירק. מומלץ לשמור על מרחק של 60-30 ס"מ בין שורות הגידול ולשמור מקום לשבילי הליכה שיאפשרו גישה נוחה לערוגה (על מרחקי השתילה המדויקים לכל ירק - בהמשך).

צמחים נמוכים כגון צנונית, גזר וקולורבי, שותלים בצד הדרומי של הערוגה, וצמחים גבוהים יותר כגון ארטישוק, סלרי וברוקולי, בצד הצפוני, כדי שלכל הצמחים תהיה חשיפה מרבית לשמש.

אילו גידולים לשתול ואילו לזרוע?

ישנם ירקות שקל להתחיל את גידולם בזריעה: צנון, צנונית, גזר, לפת, אפונה, סלק עלים, תרד ועוד. ככלל, ירקות שהאיבר הנאכל בהם הוא השורש, כגון גזר וסלק, עדיף לזרוע.

בגינה קטנה, רצוי להתחיל בגידולם של ירקות מסוימים משתיל ולא מזרע, שכן בדרך זו חוסכים את זמן הנביטה ושומרים על אחידות השתילים.

כאשר שותלים שתילים, יש להקפיד שהקרקע תהיה לחה אך לא בוצית, ושגוש השורשים יהיה לח. את השתיל שותלים לעומק שבו הגוש יהיה בקו אחד עם פני הקרקע, ובסיס הגבעול חשוף ואינו מכוסה באדמה.

עומק הזריעה: בדרך כלל מכסים את הזרעים בשכבה בעובי של פעמיים מגודל הזרע, מכסים בחול מנופה ומשקים בעדינות למניעת סחף. רצוי להשקות גם לפני הזריעה.

רשימת ירקות לגידול: אפונת גינה (שלג), ארטישוק (קינרס), בצל, שום, כרישה, גזר הגינה, חסה תרבותית ממגוון סוגים, כרפס ריחני (סלרי עלים/שורש), סלק עלים (מנגולד) או שורש, שומר פשוט, תות שדה, תפוח אדמה, תרד טורקי או ניוזילנדי, כרובית, ברוקולי, כרוב לבן ואדום, קייל, כרוב סיני, צנונית, צנון, לפת, קולורבי.

 

טיפול שוטף

מומלץ לבדוק באופן תכוף את רמת הרטיבות בקרקע על ידי נעיצת האצבע בקרקע. כאשר הקרקע מתחילה להתייבש, יש להשקות תוך התחשבות בסוג הקרקע ובטמפרטורה. השתילים/הנבטים הרכים זקוקים ללחות מתמדת. אין להשקות כאשר הקרקע רטובה מכיוון שעודף השקיה עלול לפגוע בגידול.

לקרקע שהוכנה כראוי לא צריך בדרך כלל להוסיף דשן במהלך הגידול, אבל אפשר לשפר את גדילת הצמחים ואת כמות היבול על ידי הוספת דשן אבקתי, נוזלי, או בשחרור איטי, בהתאם למינונים המומלצים על האריזה. פעולה מומלצת נוספת במהלך הגידול היא קלטור הקרקע מסביב לשתילים, שכן היא תורמת לאוורור הקרקע ולצמצום כמות העשבים הרעים.

מזיקים ומחלות

רבים חוששים שהירקות הגדלים בגינת הבית ייתקפו במחלות ובמזיקים.

ראשית, שתילה של צמחים לפי התאמה עונתית תקטין בהרבה את הנגיעות במזיקים, ואילו שתילה של ירקות מחוץ לעונה (כגון חציל בחורף וכרוב בקיץ) תעודד התפתחות צמחים חלשים הנתקפים בקלות על ידי מזיקים. שנית, טיפול נכון בשתילים ימנע את מרבית המחלות: דישון והשקיה מסודרים עוזרים להתפתחות צמח חסון שלא נתקף בקלות.

אם בכל זאת צמחי הירק נתקפו במזיק או במחלה, אפשר להשתמש בחומרים אורגניים המגיעים מחומרים טבעיים ועל פי רוב בעלי שאריתיות נמוכה, אשר מאפשרת קטיף כבר לאחר כמה ימים מזמן הריסוס. בכל מקרה של מזיק או מחלה, או בעיה אחרת בגידול הירקות, אפשר להתייעץ עם אגרונומים במשתלות. מומלץ להביא דוגמה של הצמח למשתלה בתוך שקית שקופה, ולצלם את הצמח ואת סביבתו.

מחזור זרעים

שיטה נוספת להתמודדות עם מחלות נקראת מחזור זרעים. על פי שיטה זו, יש לבצע רוטציה של גידול הירקות בין הערוגות מספר עונות, כך שבכל עונה שותלים באותה ערוגה ירקות ממשפחות בוטניות אחרות. כך משפרים את פוריות הקרקע ומקטינים את הנגיעות במזיקים ומחלות.

לסיום, אפשר בקלות רבה להפוך את שעות הפנאי לשעות יצירה והנאה בגינת הירק וליהנות מירקות טריים, בריאים וטעימים. אם על הדרך יצרנו זמן איכות עם הילדים, הרווח כפול.

לאתר משתלת סלונר במושב סתריה ליד רחובות: https://www.sloner.co.il


ד"ר אביה סלונר, אגרונום, משתלת סלונר

 

גידול עצמי של ירקות חורף. צילום: לירון קריגר, משתלת סלונר

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן