מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

דגים, ניקוי דגים וחיידק הוויבריו*

15/06/2022
זמן קריאה: 2 דק'

ויבריו וולניפיקוס (Vibrio vulnificus) הוא חיידק אלים המצוי באופן טבעי במי-ים, בחופים ובבריכות לגידול דגים, בעיקר בדגים מסוג אמנון/מושט, בורי ודניס. החיידק נמצא בדרך כלל בקשקשי הדגים, בסנפיריהם, באזור הזימים ובזנב. עיקר התחלואה באדם מתרחשת בעונת הקיץ, כאשר טמפרטורת מי הים / בריכות הגידול נמצאת בשיאה, ומאפשרת לחיידק לשגשג ולהתרבות. הדגים עצמם אינם חולים בשום מחלה. החיידק נישא על גבי הקשקשים ועובר לאדם.

התחלואה באדם נגרמת ברוב המקרים על ידי צריכה של דגים ופירות-ים שלא עברו בישול מלא ונאות. במקרה זה, סימני התחלואה יהיו ברוב המקרים מוגבלים למערכת העיכול, אך במקרים שיש גם מחלות רקע, כגון כשל כבדי (בעיקר על רקע אלכוהוליזם), כשל כלייתי, דיכוי מערכת החיסון או באנשים בעלי בעיות בחילוף החומרים של ברזל, החיידק עלול לחדור למחזור הדם ולגרום לאלח דם ולהליך נמקי של קרומי השרירים.

דרך הדבקה נוספת ונפוצה היא פצע פתוח או דקירה מסנפירי הדגים. החיידק עלול לחדור דרך הפצע בעור ולגרום תחלואה סבוכה ("חיידק טורף"), המחייבת טיפול רפואי אגרסיבי ומהיר. פציעה זו עלולה להיגרם בנקל בעת ניקוי דגים הנושאים על גופם את החיידק האלים, בעיקר באנשים שאינם מקצועיים בניקוי דגים ואינם משתמשים בכפפות מגן.

רוב מקרי התחלואה שאירעו בישראל נבעו ממגע ישיר עם דגים ובעת ניקוי דגים (בעיקר דגי אמנון וקרפיון) ואירעו עקב פציעה. כלומר החיידק חדר לעור דרך חתכים גלויים או מיקרוסקופיים וגרם לזיהום חריף. עקב כך משרד הבריאות הוציא המלצות רשמיות לצרכנים והנחיות רשמיות מחייבות למוכרי הדגים:

* יש לקנות דגים אך ורק ממקומות מורשים בעלי רישיון עסק.

* יש לוודא כי הדגים המוצגים במקרר הוויטרינה בחנות מצופים בשבבי קרח.

* אין לקנות דגים ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים אשר בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים.

* יש להימנע ממגע ישיר עם דגים חיים או טריים, ומומלץ להשתמש בכפפות מגן.

* יש לקנות דגים רק לאחר שנוקו מסנפירים, קשקשים, זימים ואברי בטן.

* דגים במשלוח הביתה יש לקבל אך ורק אם יש קרח בשקית שבה הובלו.

* חולים במחלות כרוניות או בעלי פצעים פתוחים בידיים - מומלץ להימנע מכל מגע עם דגים.

יצוין כי הנחיות משרד הבריאות משנת 2011 בנושא תנאים תברואיים נאותים למרכולים קובעות חד-משמעית את חובת ניקוי הדגים לפני מכירתם ללקוח (סעיף 42 א').

 


* ד"ר ניר רודולר, MPH DVM Ph.D, מתמחה בבריאות ציבור וטרינרית.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן