מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

הכול על אבטיח

כמה אבטיחים גדלים בישראל? מתי הם הכי נפוצים לשיווק? וגם: לאילו מאפיינים כדאי לשים לב כדי לבחור את האבטיח האידיאלי? כל הטיפים במקום אחד

03/07/2022
זמן קריאה: 2.5 דק'

האבטיח עשוי מ-93% מים, והוא הפרי שהכי מזוהה עם הקיץ. בישראל הוא פרי אהוב במיוחד. בשנת 2021 גידלו בישראל כ-119 אלף טונות אבטיחים המיועדים לשוק המקומי על כ-25,000 דונם. מדובר בעלייה של כ-13% משנת 2020, אז היה הנתון כ-105 אלף טונות.

רוב האבטיחים הגדלים בישראל הם ללא גרעינים (זרעים), והם משווקים בישראל בין החודשים אפריל לאוגוסט. הודות למחקר ולפיתוח החקלאי המקומי, אפשר למצוא אבטיחים גם בחודשים פברואר-מרס וספטמבר-אוקטובר.

בתחילת עונת האבטיחים, התוצרת מגיעה מאזור הערבה, לאחר מכן מצפון ים המלח, עמק בית שאן, גלבוע והנגב המערבי, ולקראת סוף העונה האבטיחים מגיעים אלינו מאזור הגליל המערבי, רמת הגולן, הנגב והמרכז. במשרד החקלאות מדגישים שאבטיח רגיל (גדול) שגדל בחודשים אוגוסט וספטמבר מאבד מאיכותו ומטעמו בגלל ירידה ברמת הסוכר הנובעת מטמפרטורות גבוהות בלילה.

 

אבטיח בטוח

בשנים האחרונות מגדלים אבטיח בתוך מבנים מוגנים ברשת חרקים כדי להבטיח פרי איכותי ונקי מווירוסים שפוגמים באיכותו. מאוקטובר ועד נובמבר מגדלים אבטיחי מיני ומידי בנגב ובערבה בבתי צמיחה מוגנים ברשת למניעת כניסת חרקים, כשהם נקיים מווירוסים ובאיכות גבוהה.

לבחור אבטיח אידיאלי

מומחי שירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות מסבירים שלאבטיח צריך להיות גוון מבריק וחיוני. צבע דהוי מלמד על אחסון ממושך, שלרוב פוגם באיכות הפרי.

על כל אבטיח ישנו כתם בהיר אחד הכרחי, שנוצר באזור המגע של האבטיח עם הקרקע. אם מזהים כתמים נוספים, צהובים או דהויים, מדובר באבטיח שחווה חשיפה ממושכת מאוד לשמש, אשר גורמת לירידה באיכותו.

הביטו על העוקץ של האבטיח. עוקץ ירוק ורענן מלמד על אבטיח טרי. ככל שהעוקץ יבש, כנראה שהאבטיח פחות טרי ונקטף לפני ימים רבים יותר.

געו באבטיח ונסו להרגיש עד כמה הוא גמיש. בחרו אבטיח מוצק ככל האפשר. גמישותו מלמדת על אחסון ממושך הפוגם באיכות הפרי.

בחרו אבטיח סימטרי ככל האפשר, עגול או אובלי. מבנה זה מלמד על התפתחות תקינה של הפרי, ומבטיח שלא יופיעו חללים בתוך ציפת הפרי. יצוין כי חללים מסוג זה אופייניים יותר לאבטיחים בתחילת העונה של האבטיח, חודשים מרס-אפריל.

הטפיחה על האבטיח נעשתה כה רחבה, עד כי רובנו טופחים על האבטיח בלי לדעת מה עלינו לשמוע. שמשון עומר, מנהל אגף הצומח, בשירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, מסביר: "כשאנו טופחים על האבטיח, עלינו להמתין לקבלת צליל. האבטיח צריך 'להשיב' במעין צליל נקי. מומלץ לטפוח על מספר אבטיחים. אם מרגישים שאין שום הד לטפיחה, האבטיח בשל מדי ומרקמו וטעמו יהיו ירודים."

אחסון

בתום הבדיקה הקפדנית ואחרי שסחבתם את האבטיח הנבחר הביתה, כיצד תטפלו בו כדי לשמור על טריותו ואיכותו הגבוהה עד להגשה?

לדברי שמשון עומר, אפשר לאחסן את האבטיח במקרר עד שבוע ימים.

לפני החיתוך של האבטיח, יש לשטוף אותו היטב, למרות שלא אוכלים את הקליפה, ולחתוך אותו באמצעות סכין גדולה, יציבה וחדה. אם לא סיימתם את האבטיח כולו, מומלץ לעטוף בפלסטיק נצמד את החלק שנותר ולהחזירו לאחסון במקרר.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן