מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

הלפני שאחרי החגים

ראש השנה בפתח, ואיתו קדחת ההכנות לחג. החג הראשון של השנה מתאפיין בסעודות מרובות ובמשפחתיות, וכמארחים אנחנו תמיד רוצים להפתיע: להיות טעימים, ייחודיים, מגוונים, וכמובן בריאים.

04/09/2022
זמן קריאה: 4 דק'

שנים שאנו מסיימים את תקופת החגים עם כמה קילוגרמים נוספים. כולנו כך. הפעם נאחל לעצמנו חגים טובים ולא משמינים, חגים שנצליח לארגן כך שגם הגוף שלנו יישאר כמו שהיה "לפני החגים".

ההצלחה בהכנת ארוחות טובות ושמירה על המשקל תלויה בתכנון מראש ובעיצוב וארגון נכונים של שולחן החג. חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, מראה את הדרך עם טיפים ורעיונות.

לעיצוב שולחן האוכל השפעה רבה על הכמות שאוכלים. אין הכוונה למפה או לפרחים שיקשטו אותו, אלא לגודל כלי האכילה שבהם נשתמש: 3 כפות אורז מפנק על צלחת קטנה נראות כמנת פחמימה מספקת וטובה, אבל אותן 3 כפות ייראו על צלחת גדולה כמו פתיח קטן לסעודה, ולכן ניקח עוד כף או שתיים.

כך בקלות, בלי לדעת, לחשוב או להתכוון, רק בגלל גודל הצלחת, הוספנו עשרות קלוריות לארוחה. הכפילו זאת במספר ארוחות החג... עכשיו ברור למה אנחנו לא מצליחים לסגור את הכפתור במכנסיים בסוף תקופת החגים.

כשעורכים את שולחן החג כדאי לבחור צלחות בינוניות, לא ענקיות. הכוסות צריכות גם הן להיות קטנות, וכפות ההגשה - חשוב שיהיו רגילות, לא גדולות ועמוקות.

לאחר שהכלים במידה המתאימה, נארגן מחדש את צורת ההגשה של המזון לארוחה. בופה, שבו האוכל לא נשאר מולכם על השולחן, יכול לעזור לא להגזים באכילה. על השולחן השאירו מים וסלטים, ואת המנות העיקריות ארגנו בשולחן נפרד, על התנור או על השיש. אם צורת עריכה אינה אפשרית, לפחות כסו את הסירים או הקערות במכסה.

באופן הזה מוכח שתאכלו פחות, כי כשצריך לקום ולקחת עוד, יש סבירות גבוהה שתשאלו את עצמכם: האם אני באמת רעב/ה בשביל עוד מנה? עצם השאלה תכוון אתכם בקלות לתשובה הנכונה. לעומת זה כשהמנות העיקריות, הטובות והחד-שנתיות האלה, נמצאות מולכם, קטן הסיכוי שתעמדו בפיתוי ולא תיקחו כף נוספת ועוד אחת, אפילו בלי לשים לב. זה פשוט יהיה מולכם.

שולחן מעוצב באופן נכון הוא דרך מצוינת למנוע עלייה במשקל בחגים. כשהמזונות לא בהישג יד, אנחנו חייבים לחשוב רגע לפני האכילה. הרגע הזה יעזור לקבל החלטה מתוך מודעות ומתוך שליטה.

 

המלצות למאכלי חג קלילים

הכינו מנות עיקריות הכוללות דגים. ארוחה המבוססת על דג וסלט היא ארוחה קלה, מזינה ולא מרדימה. הדגים תורמים חלבון איכותי. הם תחליף מצוין לבשר, לעוף, לגבינה ולביצה, ובכך עוזרים לגוון את התפריט. דגי הבריכות בישראל מכילים מעט שומן רווי ומגוון מינרלים וויטמינים כגון ויטמין B12 ווויטמין D. לדגי הבריכה למיניהם איכויות תזונתיות שונות מאלה של דגי ים, ולכן מומלץ לגוון את סוג הדגים שמשלבים בארוחות.

חפשו את התוספות של העונה: דלעת למשל שייכת למשפחת הדלועים (וכן מלפפון, קישוא ודלורית). היא תורמת לתחושת שובע וקלה לעיכול. היא מכילה בטא-קרוטן (פרו ויטמין A), מינרלים כגון אשלגן השומר על מאזן הנוזלים בגוף ועוזר ליצור אנרגיה וויטמינים רבים, בהם C, B ו-E.

מלבד מרקמה הרך, טעמה המתוק ותרומתה לבריאות ולראייה, לדלעת יתרונות רבים: היא מכילה מעט מאוד שומן וקלוריות, ובגלל ערכה הקלורי הנמוך (26 קלוריות ל-100 גרם) היא נחשבת ירק שאפשר לאכול בחופשיות כדי לשמור על המשקל.

כדאי לדעת: דלעת אפויה בתנור בשילוב תבלינים/עשבי תיבול תשמש כתוספת טעימה, משביעה ודלת קלוריות.

לוביה (שעועית ירוקה) עשירה במגנזיום ומכילה ויטמינים רבים, בהם ויטמין K העוזר בתהליך ריפוי של הגוף, ויטמין C, ויטמין A וסיבים תזונתיים רבים היעילים לסובלים מעצירות.

כדאי לדעת: הכינו תבשיל שעועית ירוקה עם בצל מאודה ומעט תבלינים - תוספת נהדרת לצד דג בארוחת החג.

סלק הוא ירק בעל ערכים תזונתיים גבוהים, המתאים לאכילה בכל צורה - קר או חם, מבושל או טרי, על שורשיו ועליו. הוא מכיל ויטמינים ומינרלים רבים. למרות הערך התזונתי הרב שלו, הוא מכיל סוכר טבעי, לכן מומלץ לאכול ממנו בנדיבות, אך לא להגזים.

פנקו את האורחים בסלט עשיר בסלק: מקלפים את הסלק, חותכים ומאדים במעט שמן זית ומים רבע שעה לכל היותר, והסלק מוכן.

אפשרות אחרת היא סלט סלק: בשלו שלושה סלקים בינוניים וחתכו לקוביות, סחטו עליהם מיץ מלימון שלם, הוסיפו בצל סגול בינוני קצוץ, צרור פטרוזיליה שטוף וקצוץ, ופזרו מלח ופלפל שחור טרי טחון. המתכון ישתלב מצוין עם אורז מלא.

רימון: הפרי הזה מסמן את ראש השנה. טעמו חמצמץ, הוא עשיר בסיבים, מספק אשלגן, ויטמין C, נוגדי חמצון ומרכיבי תזונה בריאים וטובים נוספים. הוא נמצא בקבוצת המזונות האדומים, שיכולים לתרום לשמירה על בריאות הלב ומערכת החיסון.

הכינו מראש קינוח רימונים. פזרו גרגירי רימון עם שתי כפות סומסום, והגישו בקעריות קטנות (יחידה בינונית של רימון, 300 גרם, מכילה כ-240 קלוריות).

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן