מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

מדריך צ'יפס לקראת יום הצ'יפס הבינלאומי

06/07/2023
זמן קריאה: 3 דק'

יום הצ'יפס הבינלאומי שחל ב-13 ביולי מוקדש למאכל האהוב ונחגג כדי להעריך את המגוון הרחב של צ'יפס שקיים וליהנות ממנו, החל בצ'יפס פשוט, תפוצ'יפס קלסי, וכלה בטעמים ובמרקמים ייחודיים המצויים בכל מיני תרבויות. הצ'יפס נעשה חלק בלתי נפרד ממטבחים וחטיפים רבים ברחבי העולם, אם כחטיף מהיר בדרכים, אם במסיבה ואם בצפייה בסרט בערב - הצ'יפס מצא את דרכם לליבנו ולבלוטות הטעם שלנו.

ד"ר איה בן שלום, מנחה בכירה בחלי ממן - רשת תמיכה לאורח חיים בריא מסבירה, כי צ'יפס מהנה כשהוא נצרך במידה, אך לצריכה מוגזמת עלולות להיות השפעות שליליות על הבריאות. לכן אפשר ליהנות ממנו בגרסה בריאה, לא עתירת שומן וללא ייסורי מצפון.

בין שאתם מעדיפים טעמים קלסיים כגון צ'יפס רגיל וברביקיו, ובים שאתם מעריצים של אפשרויות אקזוטיות יותר כגון שמנת חמוצה ובצל ואפילו צ'יפס מכוסה שוקולד, יום הצ'יפס הבינלאומי הוא האירוע המושלם להעריך את הקראנצ'יות המענגת והטעם שאי אפשר לעמוד בפניו של צ'יפס.

לא חייבים לטגן: צ'יפס שמוגש במסעדות איכותיות אינו מטוגן כלל אלא אפוי בתנור או ב-AIRFRY. ד"ר בן שלום משתפת: "אחרי ניסיונות רבים גיליתי שלמרות שיש זנים רבים של תפוחי אדמה בשווקים ובחנויות, הזן הטוב ביותר לאפייה בתנור הוא זן גורמה או הזן עם הקליפה האדומה, כי הם מכילים פחות מים ויותר עמילן."

צ'יפסים מגניבים: ד"ר בן שלום מציעה להציע לבני הבית, ובעיקר לילדים ובני נוער, חלופות מעניינות ובריאות יותר מתפוח אדמה. הסוד הוא הקריספיות. נסו: צ'יפס בטטה, דלעת, כרובית, חציל, גזר ואפילו צ'יפס מקישואים... התיזו מעט שמן זית ותבלינים שיש בכל בית כגון רוזמרין, אבקת שום, פפריקה, כורכום, זעתר, טימין ומלח גס, הכניסו לתנור על 200 מעלות, ונשנשו. כדי לקבל ערך תזונתי גבוה יותר מתפוחי אדמה, השאירו את קליפתם או קלפו רק את חלקה.

 

 

העובי כן קובע: חתכו את הצ'יפס לעובי של חצי ס"מ. צ'יפס עבה יהיה פריך יותר, ואם תחתכו דק מדי, תקבלו מקלונים שרופים. היעזרו בבני הבית הצעירים לחיתוך מדויק - זו הזדמנות נהדרת לשלב אותם יותר במטבח, וחוויית ההצלחה תגרום להם לרצות עוד קצת מאורח החיים הבריא הזה.

צ'יפס מרוסק: לאלו שממש לא אוהבים לחתוך, ד"ר בן שלום מציעה להכין צ'יפס של תפוחי אדמה מעוכים, שנזלל מהר. בחרו תפודים קטנים, חממו תנור לחום של 210 מעלות, בשלו אותם במים עד שיהיו רכים אבל לא מדי, העבירו אותם לתבנית עם נייר אפייה, ובעזרת כוס או תחתית הסיר שבו הם בושלו או כלי אחר, מעכו מעט את תפוחי האדמה עד שהם מתפוצצים והקליפה נסדקת. רססו בנדיבות תרסיס שמן זית, מלח גס, טימין/רוזמרין, ואפו כחצי שעה, עד שתפוחי האדמה משחימים ומזהיבים.

רככו מעט את תפוחי האדמה: בשלו את תפוחי האדמה במים עם כף מלח עד לרתיחה (10 דקות). היזהרו לא לבשל יותר מדי. לאחר מכן שפכו את המים מהסיר, ונערו בעדינות. ייווצר ציפוי מחוספס שהופך את הצ'יפס לפריך יותר באפייה. הספיגו אותם היטב לפני המעבר לתנור. לאחר שחותכים אותם חייבים להספיג היטב את תפוחי האדמה עם נייר סופג או מגבת יבשה ונקייה, בשל תכולת הנוזלים שבהם, שמקשה על השמן לעטוף אותם ולהפכם לקרנצ'ים פריכים.

שמן בכמות מדודה: כדי לקבל את התוצאה הקריספית השווה של הצ'יפס, לא מוותרים על השמן אלא משתמשים בכמות צנועה, 2-1 כפות לכל חצי קילו של תפוחי אדמה. ד"ר בן שלום מציעה להכניס תבנית משומנת עם נייר אפייה לתנור לכמה דקות כדי שהשמן יבעבע, ורק אז לסדר את תפוחי האדמה על התבנית (בזהירות, להישמר מחום התבנית). יש לערבב היטב את חתיכות הצ'יפס והשמן, כך שכל חתיכה תהיה מכוסה בשכבה של שמן, ואז לסדר אותן מהר בשכבה אחת אחידה על מגש גדול שיכיל את כולן, ולא בתפזורת זו על זו, כדי שלא יקרה שחלק מהצ'יפסים יתבשלו ויהיו רכים. חממו את התנור מראש ל-230 מעלות, והכניסו לתנור כשהוא כבר חם כדי שהחלקים החיצוניים של הצ'יפס יתחילו מיד להיצלות ולהשחים. לא להתרחק מהתנור. יש להשגיח, ולאחר כמה דקות להפוך את הצ'יפס לצד השני כדי שגם הוא יושחם.

ד"ר איה בן שלום מספקת טיפ לסיום: מתינות היא המפתח. יום הצ'יפס הבינלאומי הוא אמנם חגיגה, אבל חיוני לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת ולשלב מזונות מזינים אחרים כגון פירות, ירקות, חלבונים רזים ודגנים מלאים. על ידי בחירה מושכלת והקפדה על צריכת צ'יפס נכונה, נצליח להגיע לאיזון וליהנות מהטעמים והמרקמים של הצ'יפס תוך מתן עדיפות לבריאות שלנו.


צילום: יחסי ציבור

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן