מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

פיקניק בריא ביום העצמאות

אגף התזונה במשרד הבריאות מפרסם המלצות לפיקניק בריא, כחלק מהמדיניות לעידוד תזונה בריאה ברוח התזונה הים תיכונית

23/04/2023
זמן קריאה: 3 דק'

לפניכם טיפים להכנת בשר ומוצרי מזון אחרים על האש:

* בשר רזה ככל האפשר - עוף, הודו או בקר. מומלץ להסיר את השומן הגלוי כדי להקטין את כמות השומן.

* פחות מעובד, יותר טרי: יש להשתדל לצמצם באכילת בשר מעובד כגון נקניקיות ושניצלים מעובדים, ולהעדיף נתחי בשר טרי. למידע נוסף בנושא בשר מעובד.

* כדי שהבשר או הדגים לא ייחרכו מאש גלויה, יש לעטוף אותם בנייר כסף.

* פחות "על האש" ויותר מבושל, מוקפץ או מאודה: קיימות עדויות מחקריות למגוון נזקים הנוצרים מצריכת בשר "על האש", בהם עלייה בסיכון לסרטן ופגיעה בכבד. הסיכון לנזקים אלה עולה כאשר צולים בשר עד אשר הוא חרוך, או מה שמכונה well done.

* ברוח הקיימות, לא חייבים לאכול רק בשר. אפשר לצלות דגים וירקות כגון בצל, עגבנייה, קישוא, חציל, גזר, פטריות ואפילו קוביות פרי. קוביות טופו הן אלטרנטיבה מוצלחת, בריאה ולא יקרה לבשר. אפשר להשרות את הטופו במשרה לפני הצלייה, להעשרת הטעם. משרה לדוגמה: תערובת של מיץ לימון עם עשבי תיבול, שמן זית ועגבניות מרוסקות, עם כמות קטנה של רוטב סויה או טבסקו.

* תחליף נוסף טעים, בריא ולא יקר לבשר: הכנה מראש המבורגר או קציצות מעדשים או שעועית.

 

המלצות תזונה נוספות לפיקניק

* שתו רק מים: מומלץ להעדיף שתיית מים על שתייה ממותקת.

* יותר ירקות, פחות סלטים מוכנים: מומלץ להכין סלטי ירקות או ירקות חתוכים. סלטים מוכנים כגון טחינה, חומוס וסלטים עם מיונז, הם עתירי קלוריות ומלח. מומלץ להשתמש בהם במידה מצומצמת.

* פיתות - אפשר גם חצי: פיתה היא "כיס" נוח לאכילת מזון שהוכן על האש, אך כדאי לצמצם בכמויות.

* פרי בריא: קינוח אולטימטיבי לפיקניק הוא פירות העונה או סלט פירות ללא תוספת סוכר, במקום עוגות, עוגיות וממתקים.

 

עצות נוספות לפיקניק בטוח

* קניית מזון אך ורק במקומות מורשים: מומלץ לקנות מזון רק מעסקים בעלי רישיון עסק.

* להכין את המזון בהתאמה לתנאים התברואיים הנדרשים. לדוגמה, חיתוך וטיפול בבשר ייעשו באמצעות כלים אחרים (סכין, קרש חיתוך) מאלה שמשמשים לחיתוך והכנה של פירות וירקות.

* לשמור מזון במכלים סגורים ולהפריד בין מזון גולמי לא מבושל (בשר, עופות, דגים) למזון מוכן לאכילה. עדיף להשתמש בצידנית ובכלים נפרדים למזון גולמי ולמזון מוכן לאכילה. חשוב להקפיד שמיצים מבשר, מעופות, מדגים ומכל מזון גולמי אחר, לא יזהמו מזון מוכן לאכילה (כגון סלטים, פירות וירקות).

* תנאי האחסון צריכים להתאים לסוגי מזון רגישים המועדים לקלקול מהיר, כגון סלטים עם מיונז וסלט טונה. יש להימנע מהשארתם בשמש, ולהשאירם בקירור עד סמוך ככל האפשר למועד הארוחה.

* לצרוך את הבשר מיד לאחר צלייתו, ולהוציא את המזון המוכן לאכילה מהצידנית רק סמוך לארוחה.

* להעביר מזון מהמקרר לצידניות עם קרח או קרחונים סמוך לשעת היציאה. רצוי שהצידניות יהיו בכל עת בסביבה מוצלת ומאווררת.

* לבחור מקומות מסודרים המאפשרים לשמור על תנאי תברואה נאותים, בכלל זה מקור מי שתייה ופחי אשפה.

* שמירת הניקיון חשובה. מומלץ לשטוף ידיים וציוד בזמן המגע עם מזון.

ערך קלורי של מזונות נפוצים בפיקניק
שם המזון גודל מנה ערך קלורי
שיפוד חזה עוף / הודו / דג חמש חתיכות בינוניות (110 גרם) או 120 גרם דג 160
שיפוד פרגית עם בצל ושמן כ-130 גרם פרגית 270
קבב מבשר בקר / הודו יחידה קטנה (80 גרם) 230
המבורגר בקר יחידה בינונית (100 גרם) 200
טופו מטוגן בשמן פרוסה גדולה (44 גרם) 60
פיתה יחידה בינונית (100 גרם) 250
סלט כרוב / חצילים במיונז כף 35
סלט טחינה כף 70
סלט חומוס כף 60
סלטי חסה / גזר / עגבניות / פלפלים או סלט מעורב עם מעט שמן, מיץ לימון ותבליני טעם 150 גרם 60
סלט פירות העונה (ללא תוספת סוכר) 170 גרם 80-70

 

 

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן