מגה מזון
כתבות
מגה מזון פלוס
לעמוד קודם

דגים ובשר בפסח

משרד החקלאות: אילו סוגי דגים נמצא על השולחן בפסח הקרוב? כמה בשר נאכל?

15/04/2024
זמן קריאה: 4 דק'

משרד החקלאות ופיתוח הכפר סוקר את נתוני הצריכה שהיו לנו ב-2023 לעומת 2022 לרגל חג הפסח. בפסח אשתקד עלתה צריכת בשר הבקר ב-50% לעומת שאר ימות השנה, צריכת הדגים הטריים עלתה ב-35%, ובעוף נצפתה עלייה בביקוש של כ-21% ברשתות השיווק. ניכרת גם עלייה ביבוא של אחד המאכלים האהודים ביותר בחג - חזרת. עד כה יובאו מהונגריה 52 טונות של שורש החזרת, המשמש להכנת המאכל המסורתי.

לקראת חג הפסח, משרד החקלאות חושף את כל הנתונים והמספרים על אודות הענפים בשר, דגים, ביצים, עוף ויין. מה כמות הבשר שנשים על שולחן החג? אילו זני דגים מועדפים על הצרכן הישראלי? מה הישראלים אוהבים לאכול יום-יום ומה הם אוהבים לשים על שולחן החג החגיגי?

לפי נתוני משרד החקלאות הישראלי, בענף הדגים ניכרת העדפה לדגים אמנון וסלמון. במקום השלישי נמצא דג טונה, במקום הרביעי דניס, ואחריו נסיכת הנילוס ולברק. בחודש ממוצע צורך הישראלי 1.5 ק"ג דגים, כ-30% מתוכם דגים טריים. בפסח האחרון עלתה צריכת הדגים ברשתות השיווק ב-22% לעומת שאר ימות השנה. צריכת הדגים הקפואים עלתה ב-19% בפסח לעומת שאר ימות השנה, וצריכת הדגים הטריים עלתה בחג ב-35% בערך. במהלך ההכנות לחג עולה הצריכה של דגי קרפיון טריים לאדם ומגיעה לפי שניים כמעט לעומת שאר חודשי השנה.

במסגרת ההכנות לקראת החג, נערכים מכוני התערובת ומגדלי הדגים להזנת הדגים במזון כשר לפסח. מנתוני ארגון מגדלי הדגים עולה, כי צפי הצריכה בפסח הקרוב של דגים ישראלים טריים המגודלים בבריכות הוא כ-1,500 טונות, מתוכן 600 טונות דגי קרפיון, 450 טונות דגי אמנון, 150 טונות דגי בורי, 50 טונות באס ו-250 טונות של דגי בריכות טריים מזנים אחרים, בהם לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות ואדמונית.

בהשוואה לצריכה בעולם, בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2023 היא 18 ק"ג בשנה במונחי דג שלם (כשמונה ק"ג לנפש במונחי דג אכיל) לעומת הממוצע העולמי לשנים 2022-2020 של 20.4 ק"ג לנפש. קיימים פערים גדולים בכמויות צריכת הדגים בין היבשות. יבשת אסיה היא צרכנית הדגים הגדולה ביותר, וצריכת הדגים בה הייתה 24.7 ק"ג לנפש לשנה בממוצע בשנים 2022-2020. באירופה הצריכה לנפש הייתה 20.9, וביבשת אפריקה - 9.8 ק"ג לנפש בשנה. בסין הצריכה הממוצעת בשנים 2020-2018 הייתה 39 ק"ג לנפש בשנה, בצפון אמריקה - 23.4 ק"ג, ובאירופה - 20.8 ק"ג לנפש בשנה.

מנתוני מועצת הלול עולה, כי ישראלי צורך מדי שנה 263 ביצים בממוצע ו-22 ביצים בממוצע בחודש. מתוך נתוני סטורנקסט, לקראת הפסח האחרון של שנת 2023 עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק ב-10% בהשוואה לימי חול. ככלל, ישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות", ורק כ-11% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות" כגון ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות. על פי נתוני מועצת הלול, בישראל מיוצרות מדי שנה 2.4 מיליארד ביצים המגודלות על ידי כ-2,870 מגדלים. מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים של הארץ. באזור הגליל מיוצרים כ-67% מהיקף הביצים בישראל.

 

 

בהשוואה לצריכת הביצים בעולם, הצריכה הישראלית הממוצעת של 263 ביצים בשנה נחשבת גבוהה יחסית למדינות אחרות. בשנת 2021 הצריכה באירופה הייתה 198 ביצים לנפש לשנה, והצריכה העולמית הממוצעת הייתה 148 ביצים לנפש לשנה. סין דורגה במקום הגבוה ביותר בצריכת ביצים לנפש עם 314 ביצים בממוצע, ואחריה מקסיקו עם 306 ביצים לנפש וארה"ב עם 226 ביצים לנפש.

על פי נתוני משרד החקלאות, ממוצע האספקה של בשר בקר בשנת 2023 (טרי, מצונן וקפוא) היה 17.7 ק"ג לנפש. סך אספקת הבשר בשנת 2023 הייתה 172 אלף טונות בשנה. 43% מהכמות הם בשר שנשחט בישראל, ו-57% מהכמות הם בשר מיובא. בשנת 2023 נצפתה לקראת חג הפסח עלייה בביקוש של 49% בהשוואה לכמות הבשר הממוצעת הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים".

בהשוואה לצריכת בשר בעולם, צריכת הבשר בישראל לפי נתוני משרד החקלאות הייתה בשנת 2023 17.7 ק"ג לנפש בממוצע. ממוצע הצריכה במדינות ה-OECD נמוך מישראל והיה 14.2 ק"ג לנפש בלבד. ארגנטינה במקום הראשון בעולם עם 36.8 ק"ג לנפש, במקום השני ארה"ב עם 25.3 ק"ג לנפש, ובמקום השלישי ברזיל עם 24.6 ק"ג לנפש.

בענף העוף הייתה הצריכה של עוף טרי בשנת 2023 בישראל 49 ק"ג לנפש בשנה. בשנת 2023, לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה של כ-21% בביקוש לעוף ברשתות השיווק בהשוואה לכמות בשר העוף הממוצעת הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים". כיום, בענף העוף בישראל פועלים כ-590 מגדלים.

בהשוואה לצריכה בעולם? הצריכה המקומית של עוף טרי של כ-49 ק"ג לנפש בשנת 2023, הייתה גבוהה יחסית לממוצע במדינות ה-OECD שהיא 32.1 ק"ג לנפש בשנה. הממוצע עולמי נאמד ב-14.9 ק"ג לנפש. בדומה לישראל, צריכה גבוהה של בשר עוף נרשמה בארה"ב, עם 50.9 ק"ג לנפש בשנה, ובמלזיה - 50.5 ק"ג לנפש בשנה.

לגבי ענף היין, בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם. ייצור היין הישראלי נאמד ב-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים. הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.

לפי נתוני סטורנקסט, בישראל נמכרו 31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020. מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים 2010 ל-2020. המחיר הממוצע לליטר יין בישראל היה בשנת 2020 36.6 ₪. לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת של יין אדום או לבן. יין אדום נמכר קצת יותר מ-50% מסך המכירות בישראל. אפשר להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל במרוצת השנים. ניכרת גם מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.

בהשוואה לצריכת יין בעולם, לפי נתוני משרד החקלאות, ישראלי צורך בממוצע 5.6 ליטרים של יין בשנה. הנתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט למדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין היא 46 ליטרים בשנה לאדם בממוצע. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, הנתון הוא 51 ליטרים.

כמו בכל שנה, משרד החקלאות ממליץ לקנות תוצרת חקלאית ישראלית.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן