מגה מזון
כתבות
מגה מזון פלוס
ולנו יש פלאפל! היום שמוקדש למאכל הלאומי
09/06/2025
זמן קריאה: 2 דק'
בלב הקולינריה הישראלית ניצב הפלאפל - כדורי זהב פריכים העשויים מגרגרי חומוס טחונים. טעמו, ריחו ואופן הגשתו הפכו אותו למאכל עממי ואהוב לא רק בישראל.
לרגל יום הפלאפל הבין־לאומי, שיתקיים כמדי שנה ב־12 ביוני, חלי ממן, מייסדת רשת תמיכה לאורח חיים בריא, משתפת מניסיונה שמונה עובדות שמסבירות מדוע הפלאפל ראוי למעמדו המכובד:
- המרכיב העיקרי במאכל הלאומי הוא חומוס, חִמצה בשמו הבוטני, המשתייך למשפחת הקטניות הידועות באיכותן התזונתית הגבוהה. הקטניות הן מקור חשוב לחלבון מן הצומח ולוויטמינים מקבוצת B כגון חומצה פולית, ומספקות גם מגוון מינרלים, בהם מגנזיום, אשלגן, ברזל, סידן וזרחן.
- הקטניות עשירות גם בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים. גרגרי חומוס מכילים כ־7% סיבים תזונתיים התורמים לשיפור רמות הכולסטרול בדם ולהפחתת הסיכון לסוכרת. סיבים אלה משפרים את תפקוד מערכת העיכול ותורמים לתחושת שובע. מכלול רכיבי הקטניות תורם להפחתת הסיכון למחלות לב, סוגי סרטן והשמנה, ומכאן שחומוס ופלאפל הם דרך מצוינת להעשיר את התפריט ולגוון אותו.
- פלאפל המבוסס על חומוס בלבד, ללא תוספות, אינו מכיל גלוטן, ולכן מתאים לחולי צליאק ולרגישים לגלוטן. אפשר לשלב אותו עם פיתה ללא גלוטן, הזמינה כיום בשוק.
- תערובת פלאפל המבוססת בעיקר על חומוס סופגת פחות שמן בטיגון. החומוס עשיר בחלבון (כ־20%), ובטיגון בטמפרטורה מתאימה, נוצרת שכבה חיצונית אחידה שמפחיתה את ספיגת השמן לתוך הקציצה.
- כאשר רוכשים תערובת להכנת פלאפל ביתי, חשוב לוודא שרשימת המרכיבים כוללת חומוס ותיבול בלבד, ללא קמחים או שמנים צמחיים. אפשר לאפות את כדורי הפלאפל כדי לחסוך את שומן הטיגון.
- מומלץ ללוות את הפלאפל בירקות מגוונים, טריים או מוחמצים, ולשלב טחינה במתינות. טחינה היא מקור מצוין לשומן איכותי, אך שימוש מופרז בה יעלה את הערך הקלורי של המנה. תוספת מקובלת נוספת היא עמבה - רוטב פיקנטי וחמצמץ שמקורו במטבח ההודי, אך מזוהה גם עם המטבח העיראקי. העמבה עשויה ממנגו, מחילבה ומתבלינים כגון כורכום, כמון וצ'ילי. ערכה הקלורי נמוך יותר מזה של טחינה, ולכן אפשר לשלב ממנה יותר - למי שאוהב את הטעם.
- תוספות עתירות פחמימות כגון צ'יפס, בטטה מטוגנת או ירקות מטוגנים (כגון חצילים וכרובית) - הנפוצים כתוספות לפלאפל - רצוי לשלב בכמות קטנה בלבד. הן מכילות שמן רב ופחמימות רבות, שעלולות להכביד על מערכת העיכול וליצור תחושת כבדות לאחר הארוחה.
- מאחר שפלאפל עשוי מגרגרי חומוס ונאכל בדרך כלל עם פיתה, מדובר בארוחה עשירה בפחמימות. הדבר עשוי להפר את איזון הסוכר בדם למי ששומר על תפריט מותאם לסוכרת או מגביל פחמימות. במקרים כאלה אפשר ליהנות מהפלאפל גם ללא פיתה או צ'יפס, בצירוף ירקות מגוונים וטחינה.
מטוגן או אפוי, מתובל או טבעי - כל יתרונות הפלאפל הפכו אותו לאחד המאכלים האהובים בעולם. כיום אפשר למצוא אותו בשלל גרסאות וסגנונות, מדוכני רחוב שוקקים ועד מסעדות שף יוקרתיות. לנו נותר רק לבחור היכן טמון הטעם האהוב ביותר עלינו.
מנת פלאפל. צילום: יחסי ציבור
תגובות