מגה מזון
כתבות
מגה מזון פלוס
לעמוד קודם

סוגי אריזות וטרנדים באריזה

תפקידן של אריזות בתעשיית המזון הוא להגן על מוצרי המזון וליצור חוויה חיובית לצרכן, אבל פתרונות האריזה מתפתחים וחורגים מייעודם הקלסי. עתיד אריזות המזון נראה מבטיח עם צפי להתפתחויות חדשות ומרגשות

31/05/2023
זמן קריאה: 8 דק'

אריזות הן מרכיב חיוני בתעשיית המזון, הממלא תפקיד קריטי בהגנה על מוצרי מזון וביצירת חוויה חיובית לצרכן. עם שינוי העדפות הצרכן והטכנולוגיה המתפתחת, תעשיית המזון מחדשת ומפתחת כל הזמן פתרונות אריזה חדשים העונים על הדרישות של הצרכן המודרני: מאריזות ידידותיות לסביבה ועד אריזות חכמות. העתיד של אריזות המזון נראה מבטיח, עם התפתחויות חדשות ומרגשות באופק.

מגה מזון סוקר את סוגי האריזות הקיימים והטרנדים הצפויים בתחום.

אריזות ידידותיות לסביבה

התפתחות חשובה בשנים האחרונות בתחום האריזות נובעת מהדאגות הסביבתיות, שנעשו דוחקות יותר ויותר בשנים האחרונות. הדבר גרם לצרכנים לדרוש חלופות אריזה בנות קיימא לאריזות המסורתיות. בתגובה פיתחה תעשיית המזון פתרונות אריזה ידידותיים לסביבה המפחיתים פסולת וזיהום ומקדמים מיחזור, ועשויים מחומרים טבעיים או מתכלים.

אריזות מתכלות עשויות מחומרים טבעיים כגון עמילן תירס, במבוק וקנה סוכר, המתפרקים עם הזמן ואינם פוגעים בסביבה. אריזות מתכלות נעשות פופולריות יותר ויותר מכיוון שהן מפחיתות פסולת וזיהום ומשמשות חלופה בת קיימא לאריזות מסורתיות. לדוגמה, קערות קנה סוכר עשויות מבאגאס, תוצר לוואי של קנה סוכר, מתכלות וניתנות לקומפוסטציה. הן משמשות להגשת אוכל וכתחליף מצוין לצלחות פלסטיק או נייר. הן גם עמידות למדי, והקערות העמוקות מתאימות למרקים.

אריזות הניתנות למיחזור מיועדות לשימוש חוזר או למיחזור לאחר השימוש הראשוני. מיחזור מפחית פסולת וזיהום ושומר על משאבי טבע. לדוגמה, קוקה קולה הציגה בקבוק פלסטיק ממוחזר הניתן למיחזור 100%, כולו עשוי מפלסטיק ממוחזר. יוזמה זו מפחיתה את ההשפעה הסביבתית של ייצור בקבוקי פלסטיק חדשים ומקדמת מיחזור.

צד אחר של מיחזור הוא שימוש חוזר. אריזות לשימוש חוזר מיועדות לשימוש מספר פעמים, תוך הפחתת פסולת וזיהום. אריזות לשימוש חוזר נעשות פופולריות יותר ככל שהצרכנים מודעים יותר לסביבה. כך למשל חברת Loop המספקת פתרונות אריזה לשימוש חוזר, שיתפה פעולה עם כמה מותגי מזון כדי לאפשר ללקוחות לרכוש מוצרים במכלים רב-פעמיים. המכלים מיועדים להחזרה לאחר השימוש, לניקוי ולמילוי מחדש.

סוג חדשני יותר של אריזות הוא אריזות אכילות - מושג חדש יחסית שצובר פופולריות. הן עשויות מחומרי מזון כגון אצות, אורז ועמילן תירס, ומיועדות לאכילה עם מוצר המזון. אריזות אכילה מפחיתות בזבוז והן חוויה ייחודית ובלתי נשכחת. חברת Loliware המספקת פתרונות אריזה אכילים, יצרה קשיות אכילה מאצות ים במגוון טעמים.

 

אריזות נוחוּת

נוחות היא מגמה בעלת משמעות באריזות מזון. צרכנים מחפשים פתרונות אריזה קלים לשימוש וקלים לאחסון, המתאימים לאורח החיים העמוס שלהם. אריזות נוחות מסייעות לצמצם את הזמן והמאמץ הנדרשים להכנה, לאחסון ולצריכת מזון, ולפיכך הן בחירה פופולרית של משקי בית ואנשים עסוקים.

דוגמה לכך היא אריזות הניתנות לשימוש במיקרוגל והמאפשרות הכנה מהירה וקלה של מזון. סוג זה של אריזה נעשה פופולרי יותר ויותר מכיוון שהוא מפחית את הזמן והמאמץ הנדרשים להכנת ארוחות. אריזות הניתנות לשימוש במיקרוגל משמשות בדרך כלל לארוחות מוכנות לאכילה.

אריזות נוחות אחרות הן כאלו שניתנות לסגירה חוזרת, שנועדה לאפשר אחסון ושימור קלים של מזון, הפחתת פסולת ושמירה על טריות המזון לאורך זמן. אריזות מסוג זה משמשות בדרך כלל לחטיפים כגון צ'יפס, אגוזים ופירות יבשים.

יש גם אריזות עם כמות מבוקרת של מזון. הן נועדו לספק מנות מזון שנמדדו מראש, תוך צמצום הזמן והמאמץ הנדרשים למדידה והכנה של המזון. אריזה מבוקרת מנות משמשת בדרך כלל לחטיפים ולפריטי מזון קטנים אחרים כגון אגוזים, פירות יבשים ואוכל "לקחת לדרך". הן גם יכולות לעזור למי שרוצה להיכנס למשטר תזונה קפדני.

סוג אחר הוא מארזים מוכנים להכנת ארוחות. אריזות מסוג זה מספקות את כל המרכיבים הדרושים לארוחה בחבילה אחת, תוך צמצום הזמן והמאמץ הנדרשים לקנייה ולהכנה של הארוחות. הן נהיות פופולריות יותר ויותר בשנים האחרונות מאחר שהן מציעות דרך נוחה וקלה להכין ארוחות בבית.

אריזות חכמות

לטכנולוגיה יש תפקיד חשוב בחדשנות של אריזות מזון, ואריזה חכמה היא אחד הפיתוחים המרגשים והחדשניים בתחום. אריזות חכמות משתמשות בטכנולוגיה לניטור איכות המזון ובטיחותו, תוך מתן מידע בזמן אמת על מצב מוצר המזון. טכנולוגיה זו מסייעת להפחית בזבוז, לשפר את בטיחות המזון ולשפר את חוויית הלקוח הכוללת.

דוגמה אחת היא אריזה עם ניטור טמפרטורה. אריזה חכמה יכולה לנטר את הטמפרטורה של מוצרי מזון מתכלים ולוודא שהם נשמרים בטמפרטורה הנכונה כדי לשמור על טריות ולמנוע קלקול. סוג זה של אריזה חכמה שימושי במיוחד למוצרי מזון המצריכים קירור, כגון מוצרי חלב, בשר ותוצרת טרייה. צג הטמפרטורה של FreshTag לדוגמה הוא תווית חכמה שמשנה את צבעה כאשר הטמפרטורה של המזון מגיעה לרמה מסוימת, המלמדת שהמוצר אינו בטוח יותר לאכילה.

יש גם אריזות עם ניטור איכות. הן יכולות לפקח על איכות מוצרי המזון ולהבטיח שהם טריים ובטוחים לאכילה. סוג זה של אריזה חכמה שימושי במיוחד למוצרים בעלי חיי מדף קצרים, כגון תוצרת טרייה, פירות ים ובשר. לדוגמה, מערכת האריזה החכמה iFresh משתמשת בחיישנים כדי לזהות נוכחות של חיידקים ומיקרואורגניזמים מזיקים אחרים, ומספקת מידע בזמן אמת על הבטיחות והאיכות של מוצר המזון.

אריזה חכמה יכולה לסייע בשיפור העקיבות על ידי מתן מידע על המקור, הייצור וההובלה של מוצר המזון. לפיכך היא שימושית במיוחד להבטחת הבטיחות והאותנטיות של מוצרי מזון כגון דגים ותוצרת אורגנית.

 

אריזות מגניבות

אריזה מגניבה היא כלי שיווקי רב עוצמה שעוזר למשוך לקוחות ולבנות הכרה של המותג. עיצובי אריזה ייחודיים ומושכי עין יכולים ליצור חוויה בלתי נשכחת ללקוח ולהגדיל את הסבירות לרכישות חוזרות ולהמלצות חיוביות מפה לאוזן.

דוגמה אחת היא האריזות לדואנטס של שואו רום בתל אביב. האריזות בשיתוף עם דגני הבוקר של נסטלה - כל דונאטס נארז באריזת דגני בוקר קטנה, בהתאם לשילוב הטעם. דוגמה אחרת היא שיתוף הפעולה עם במבה של אסם. האריזות היו שקיות במבה יוקרתיות במגוון טעמים.

סוג נוסף של אריזות מדליקות הן כאלה שיש להן צורות לא שגרתיות. הן עשויות לגרום למוצר לבלוט על המדף, למשוך תשומת לב ולעורר סקרנות בקרב צרכנים. לדוגמה, מותג Arizona Iced Tea ידוע בפחיות הגבוהות והרזות הייחודיות שלו, הבולטות בין שאר המשקאות.

דרך אחרת לבלוט היא באמצעות צבעים מודגשים וגרפיקה. אלו יכולים ליצור השפעה ויזואלית בולטת ולעזור למוצר להתבלט על המדף. מותג דוריטוס למשל ידוע באריזות הנועזות והתוססות שלו, הכוללות צבעים עזים וגרפיקה שובת עין, המשקפת את הטעמים הנועזים והחריפים של המוצר.

גם אריזות בנות קיימא נחשבות מגניבות ומושכות מבחינה שיווקית. הן נעשות פופולריות יותר ויותר בקרב צרכנים מודעים לסביבה, ומותגים המשתמשים בהן יכולים ליצור תדמית חיובית ולבנות נאמנות למותג. לדוגמה, מותג הקוסמטיקה Lush משתמש באריזות בנות קיימא למוצריו, בכלל זה פחים לשימוש חוזר ואריזות מתכלות העשויות מחומרים ממוחזרים.

אריזה אינטראקטיבית היא כזו שיכולה ליצור חוויה בלתי נשכחת ומושכת ללקוח, ולהגביר את הכרת המותג ואת נאמנות הלקוחות. לדוגמה, מותג קוקה קולה הציג בקבוקים עם קשיות מובנות היוצאות החוצה עם פתיחת הבקבוק.

נזכיר סוג אחרון וישן של אריזות מגניבות - אריזה אישית. זו יכולה ליצור תחושה של בלעדיות ולעזור לבנות נאמנות לקוחות. לדוגמה, מותג נוטלה הציג צנצנות מותאמות אישית עם שם הלקוח על התווית, ליצירת תחושת בעלות ובלעדיות.

סכנות באריזה

האריזה חיונית אמנם לבטיחות המזון, אך היא עלולה להיות קשורה לסיכונים ולסכנות אם לא משתמשים בה נכון.

סכנה אחת היא חשיפה לחומרים כימיים. כימיקלים המשמשים בחומרי אריזה, כגון ביספנול ((BPA A, פתלטים ופורמלדהיד, עלולים לדלוף למוצר המזון ומסכנים את בריאות האדם. BPA למשל הוא חומר כימי שנמצא באריזות פלסטיק מסוימות. הוא עלול להפריע להורמונים בגוף, ועקב כך עלולות להיווצר בעיות בריאות כגון סוכרת, השמנת יתר והפרעות בפוריות.

סכנה אחרת נובעת מחוסר היגיינה של אריזות. אלו עלולות ליצור זיהום מיקרוביולוגי, שעלול להביא למחלות נישאות במזון. לדוגמה, אריזות המאוחסנות בסביבה מלוכלכת או בסביבת לחות, עלולות להזדהם בחיידקים מזיקים כגון סלמונלה ו-E coli, שעלולים לגרום מחלה אם הם נבלעים.

גם אריזות שאינן מיועדות לעמוד בטיפול או בהובלה עלולות לסכן את הצרכן. לדוגמה, קצוות חדים או בליטות על חומרי אריזה עלולים לגרום פציעה, ואם הסגירה רופפת, התכולה עלולה להישפך וליצור סכנת החלקה.

אריזות שאינן מסומנות כהלכה עלולות לסכן צרכנים בעלי אלרגיות או אי סבילות למזון. לדוגמה, אם מוצר מזון מכיל אלרגנים כגון אגוזים, גלוטן או מוצרי חלב אך האריזה אינה מסומנת כהלכה, היא עלולה לסכן צרכנים עם אלרגיות או אי סבילות.

 

דוגמאות לפיתוחים עתידיים

תעשיית המזון מתפתחת כל הזמן, וחדשנות באריזה היא היבט קריטי באבולוציה זו. הצרכנים דורשים יותר אריזה בת קיימא, נוחה ובטוחה יותר, ותעשיית המזון מגיבה בפיתוח פתרונות אריזה חדשים ומלהיבים. דוגמאות לכך הן אריזות המשלבות ננוטכנולוגיה, אריזות נגד זיוף ואריזות אקטיביות.

ננוטכנולוגיה היא תחום צומח במהירות, בעל פוטנציאל לחולל מהפכה באריזות מזון. אפשר להשתמש בננו-חלקיקים כדי לשפר את החוזק, הגמישות ותכונות המחסום של חומרי אריזה. הדבר הופך אותם לעמידים יותר וטובים יותר בשמירה על איכות המזון. אפשר להשתמש בננוטכנולוגיה גם לפיתוח אריזות חכמות שיכולות לנטר את מצב המזון ולספק מידע בזמן אמת על טריותו ובטיחותו.

אריזות נגד זיוף נועדו למנוע שכפול לא מורשה של האריזה ולהגן מפני שיבוש המוצר. סוג זה של אריזה נעה חשוב יותר ויותר בתעשיית המזון, שכן הוא מסייע להבטיח את הבטיחות והאותנטיות של מוצרי המזון. אריזות נגד זיוף יכולות להשתמש במגוון טכנולוגיות, כגון קודי QR, הולוגרמות ושבבי RFID, כדי לספק מזהה ייחודי שאפשר להשתמש בו כדי לאמת את האותנטיות של המוצר.

חידוש צפוי נוסף באריזות מזון הוא אריזות אקטיביות. אריזה אקטיבית נועדה להאריך את חיי המדף של מוצרי מזון על ידי שימוש בתוספים טבעיים או כימיים המונעים קלקול או זיהום. לדוגמה, חברות מסוימות מפתחות אריזות המשתמשות בחומרים אנטי-מיקרוביאליים כדי למנוע צמיחה של חיידקים ופטריות, ואחרות מעצבות אריזות שיכולות לספוג חמצן וגזים אחרים כדי להאריך את חיי המדף של מוצרי המזון.

לסיכום, לאריזות מזון תפקיד מכריע בתעשיית המזון, בהגנה על המזון וביצירת חוויה חיובית לצרכן. ידידותיות לסביבה ונוחות הן שתי מגמות חשובות באריזות מזון, ואריזות מתכלות וערכות ארוחות למיקרוגל, צוברות פופולריות. ככל שהמגמה של הזמנת מזון באינטרנט נמשכת, אריזות למשלוחים נעשות חשובות יותר. בעתיד, אריזות חכמות, אריזות בנות קיימא ואריזות אקטיביות צפויות להיות נפוצות יותר ולספק חוויה טובה יותר לצרכן. חדשנות האריזות תמשיך להתפתח כל עוד יצרנים מבקשים לעמוד בדרישות הצרכנים לאיכות, קיימות ונוחות.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן