מגה מזון
כתבות
מגה מזון פלוס
לעמוד קודם

סקירה: באילו ענפי חקלאות צפוי מחסור?

20/12/2023
זמן קריאה: 5 דק'

מומחי משרד החקלאות סקרו את כל ענפי החקלאות ואת מצבם בעקבות המלחמה מהבחינות זריעה, שתילה, טיפול וקטיף. מדריכי שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) של המשרד בחנו את כל השטחים ברחבי הארץ כדי לבחון את הפער הקיים בין תוכניות השתילה, הזריעה והקטיף אל מול המציאות, כפי שמתאפשרת מהמצב בשטח ומהנחיות הביטחון. על סמך הסקירה המקיפה התקבלה תמונת מצב של מצאי התוצרת החקלאית הטרייה מהשוק המקומי, שבשגרה מספקת את רוב הביקוש המקומי, ועתה, בעקבות המצב בחלק מהענפים, עלולה לא להספיק.

בעקבות זאת פרסם משרד החקלאות נוהלי עידוד לחקלאים לזריעה, שתילה ושדרוג תשתיות לטובת אספקה של תוצרת מקומית. במסגרת זו פורסמו ארבע תמיכות: תמיכה לשיפוץ ושדרוג של חממות ישנות לטובת גידול ירקות ל"סלט ישראלי", תמיכה לתמרוץ שתילה מוקדמת של עגבניות, תמיכה לתמרוץ זריעת חיטה לתחמיץ ושחת ותמיכה לתמרוץ זריעה של תפו"א להעתקת זריעה לנגב המזרחי. ההנחה היא שבענפים שבהם ייווצר מחסור בתוצרת המקומית גם אחרי פעולות התמרוץ, הוא יושלם על ידי היבואנים ביבוא נקודתי.

לפי נתוני המשרד, חקלאים כבר החלו להגיש בקשות להסבה ושיפוץ של חממות של ירקות בכל הארץ כדי לפעול למתן מענה למחסור. כ-6,000 דונם של תפו"א וכ-1,000 דונם של גזר החלו להישתל בלב הנגב במקום בשטחי העוטף, שאליהם אי אפשר להגיע עתה באופן מסודר (שתילת סתיו-חורף). כמו כן כ-60,000 דונם מספוא לתחמיץ (מזון לבעלי חיים) החלו להישתל בלב הנגב במקום בשטחי העוטף.

בד בבד המשרד מעוניין לעודד גידול עגבניות בשטח פתוח מזני תעשייה באזורים חמים כדי לאפשר לשוק המקומי לספק עגבניות לקראת חודש אפריל 2024. ההערכה היא שיתאפשר לגדל בשטח פתוח בין 500 ל-1,000 דונם עגבניות.

שתילות עונת סתיו-חורף של עגבניות בבתי צמיחה מתבצעות בספטמבר-אוקטובר. ההנבה צפויה בין נובמבר לאפריל. באזור אשכול קיימים כ-4,000 דונם של בתי צמיחה לגידול עגבניות. חלק מהמגדלים הספיקו לשתול לפני המלחמה, אך לא טיפלו והגידול לא התקדם לקטיף. בחלק מהשדות באזור הבשור עדיין קוטפים בבתי רשת, בהיקף של 2,000 דונם. הקטיף נמשך עד חודש דצמבר ויספק פחות מ-50% מהממוצע הרגיל לעונה.

מסקר של מומחי משרד החקלאות עולה, כי בשתילות ספטמבר פחות מ-50% שוקמו (הדליה ועיצוב). לכן האספקה בחורף מאזור אשכול תהיה נמוכה ב-50% מהממוצע הרגיל בעונה.

בנוגע לשתילות חורף להנבה באביב ובקיץ, מבדיקת המשרד עולה, כי היקף השתילות הוא כ-30% מהממוצע הרגיל לעונה. בשאר אזורי הארץ, בערבה, בבית שאן ובמרכז הארץ, נשתלו כ-4,000 דונם בספטמבר, והקטיף מתנהל מנובמבר עד מאי. למרות איחור בהדליה ובעיצוב הצמח בגלל מחסור בעובדים, הקטיף החל בזמן. כמו כן נשתלים עתה בשתילות חורף של עגבניות שטח פתוח בערבה, בסובב ים המלח ובבקעה, בהיקף של 200 דונם. ההערכה היא כי המחסור בתוצרת המקומית בחודשי החורף היא יותר מ-30% מהממוצע לעונה.

 

 

לגבי פלפל, בחודשים נובמבר-דצמבר לא צפויה בעיה באספקה, מכיוון שכל 10,000 הדונם של פלפל שמגדלים בערבה ובבקעת הירדן בשיא. אזור שדות נגב והבשור נשתלים בדרך כלל רק בסוף דצמבר עד מרס, ומיועדים להניב בחודשים יוני עד נובמבר. ההערכה במשרד החקלאות היא שרוב המגדלים יזמינו שתילים וישתלו בזמן לשיווק הקיצי. אין צפי למחסור.

מלפפון: אזורי הגידול העיקריים הם אזור ואדי ערה, אחיטוב, השרון והנגב. שתילות החורף מבוצעות כמעט במלואן. הערכה היא כי 10% מהשטחים לא יישתלו בעונת החורף, לכן יהיה מחסור נקודתי בתוצרת מקומי בהיקף נמוך של כ-10%, שככל הנראה יושלם ביבוא.

חסה מגודלת מגדלים בכל הארץ לפי החלוקה הזו: בחבל הבשור כ-5,000 דונם, לכיש ומרכז - כ-4,000 דונם, באזור העמקים - כ-2,000 דונם, ברמת הגולן ובגליל המערבי - כ-1,000 דונם, בבית שאן ובבקעה - כ-1,000 דונם נוספים.

חסה שותלים כל השנה במחזורים של כל שבוע. קיימת פגיעה של כ-30% בהיקף השתילות בגלל מחסור בעובדים. באזור העוטף הפגיעה מגיעה ל-40%. חקלאים מאזורים אחרים שתלו בהיקפים גדולים יותר, ולכן כיסו על חלק מהחוסר. מחזור גידול החסה בחורף נמשך 80-70 ימים. לחסה אין "חיי שדה" והיא חייבת להיקטף במועד, אחרת הצמח מפריג (פורח). לכן זמינות העובדים בזמן הקטיף חשובה מאוד. הערכה: הירידה בהיקפי הגידול מתקרבת ל-25%.

היקף גידול הכרוב בישראל הוא 25 אלף דונם כרוב לבן ו-5,000 דונם כרוב אדום. הכרוב גדל בכל האזורים, בעיקר בנגב המערבי בהיקף של 10,000 דונם, בלכיש ומרכז - כ-6,000 דונם, באזור הבשור - 2,500 דונם, באזור החוף - כ-5,000 דונם, בעמקים - כ-3,000 דונם, בגליל העליון ובגולן - כ-2,000 דונם ובקעה ובית שאן - כ-1,500 דונם. החקלאים נוהגים לשתול במחזורים של כל שבוע. היקף השתילות הארצי פחת בסדר גודל של 25% בגלל מחסור בעובדים. מחזורי החורף ארוכים יותר ועשויים להגיע ל-110-90 ימים לאסיף. לכרוב יש "חיי שדה" ואפשר לעכב את האסיף בשבועיים בערך. הערכה: הכמויות נמוכות ב-20% מהממוצע בעונה הרגילה.

 

 

תפו"א: ביישובי חבל מעון נזרעו 17,000 דונם במקום 20,000 המתוכננים. בשאר האזורים הזריעות ממוצעות לעונה. הערכה: לא צפוי חוסר בתפו"א בחודש הקרוב.

גזר: חלק גדול מהחלקות ממערב לכביש 232 ננטשו. המגדלים הצליחו להגדיל את הזריעות ממזרח לכביש 232, לפיכך היקף השטחים נשאר דומה למתוכנן. הערכה: לא צפוי שינוי בכמויות.

בטטה: רוב שטחי הבטטה נאספו ונכנסו לאחסון. שטחים מעטים בעוטף לא טופלו בשל המלחמה. הערכה: לא צפוי חוסר.

בצל יבש לחורף מסופק בעיקר משטחים שנשתלו מבצלצולים (חומר ריבוי). השתילה החלה בתחילת ספטמבר ונמשכה עד אמצע אוקטובר. בסך הכול נשתלו כ-5,800 דונם בצלצולים. עקב בעיות גידול של חומר ריבוי במשתלות, נשתלו העונה 1,000-700 דונם פחות מהמתוכנן. זריעת המשתלות בשטחים פתוחים מתוכננת לאמצע ינואר עד אמצע פברואר. זריעה ישירה של הזנים המוקדמים הייתה מאמצע אוקטובר עד תחילת נובמבר. בסך הכול נזרעו יותר מ-1,900 דונם, כ-400 דונם יותר מאשר בעונה ממוצעת. האסיף צפוי להתחיל בתחילת אפריל. כיום הספקת הבצל היא מאחסון של הזנים הקיציים. הערכה: בשל בעיות בחומר הריבוי בזריעת בצל בספטמבר, צפוי מחסור של כ-20% מהכמויות כל החורף עד אפריל 2024.

תות שדה: בעונת הגידול הנוכחית גדלו מעט שטחי הגידול בכל שיטות הגידול הקיימות. ההערכה היא שיש יותר מ-4,500 דונם תות שדה. רוב המגדלים בשטח הפתוח סיימו את הפעולות האגרוטכניות ההכרחיות (חיפוי קרקע וכיסוי המנהרות ביריעות פוליאיתילן), חלק מהמגדלים לא הספיקו לסיים את הפעולות האלה, ויש חלקות שנמצאות בכל מיני שלבים של הפעולות הנדרשות. יש גם חלקות שיינטשו. האתגר העיקרי של הענף הוא ידיים עובדות מקצועיות. קשה מאוד להגיע לכמות היבול ולאיכות שאנו רגילים אליהן, לכן הצפי הוא ליבול נמוך יחסית לעונה ולגריעה של חלק משטח הייצור. הערכה לעונה: היבול יהיה נמוך יותר. ההיקף תלוי בזמינות עובדים לקטיף.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן