מגה מזון
כתבות
מגה משפט מזון
לעמוד קודם

תביעה ייצוגית נגד החברה לייצור משקאות קלים

17/08/2021
זמן קריאה: 1 דק'

בקשה לאישור תביעה ייצוגית בהיקף מצרפי של 39 מיליון ש"ח הוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז נגד החברה המרכזית לייצור משקאות קלים מבני ברק (קוקה קולה). במוקד הבקשה נמצאים המוצרים קוקה קולה זירו וקוקה קולה דיאט במארזי פחיות של 0.33 ליטרים, המיוצרים והמשווקים על ידי הנתבעת במקטע השיווק החם (אפיק לשיווק משקאות קלים באמצעות רשתות השיווק לצורך צריכה ביתית. המשקאות אינם מקוררים).

לטענת המבקשת, אתי לוי חדד, זה שנים רבות שקוקה קולה היא בעלת מונופלין בשוק הקולה. היא מנצלת לרעה את כוחה וגובה מחירים מופרזים בגין המוצרים הנזכרים לעיל, באופן הפוגע בצרכנים והמפר את חוק התחרות הכלכלית (שמו הקודם: חוק ההגבלים העסקיים).

לפי חוות דעת מומחה של ד"ר כורש גליל, בשש השנים האחרונות מארזי הפחיות של קוקה קולה זירו וקוקה קולה דיאט, המשווקים לרוב בשוק החם במארזים של שש פחיות, מתומחרים בממוצע ב-5.52 ש"ח ביתר לליטר משקה לעומת מוצרים מתחרים, דהיינו פער בשיעור ממוצע של 141% ממחיר המשקה שנגבה מהצרכן. בבקשה נטען כי המחיר ומופרזותו דוקרים את העין וברורים לכל. על פי חוות הדעת, הנזק לציבור בשבע השנים האחרונות הוא 38 מיליון ש"ח. כך עולה ממבחן השוואה שביצע המומחה בשנים 2018-2013, תוך השוואת מחיר של פחיות קוקה קולה למחיר המשקה המתחרה פפסי קולה. נכון לחודש דצמבר 2015, מחיר פחית קוקה קולה היה יקר ממחירו מישראל רק בשלוש מדינות מבין 71 מדינות שנבדקו: נורווגיה, קוסטה ריקה ושוודיה. לדברי המומחה, אם מתייחסים למחיר של 4.9 ש"ח, ישראל מדורגת במקום השני. מחיר פחית בישראל גבוה יותר ממחירה במדינות רבות הנחשבות כבעלות יוקר מחיה גבוה יותר מהקיים ישראל: שוויץ, אוסטרליה, דנמרק, איסלנד, אנגליה וניו-זילנד.

 

תמונת אילוסטרציה

 

השוואה זו מספקת אינדיקציה ראשונית למחיר הפחיות המופרז. המחיר לליטר משקה בכמה מדינות ברבעון הראשון של שנת 2016 היה גבוה ב-44% ממחירו במדינה השנייה בסדר המחיר (ספרד) וב-90% ממחירו במדינה הזולה ביותר (ארצות הברית). תמונה דומה עולה גם מהשוואה בכל אחת מהשנים 2013 עד 2015.

בבקשה צוין כי מאז הוכרזה קוקה קולה כבעלת מונופולין בשוק משקאות הקולה (הרגיל והדיאט) לפני כ-20 שנים, וחרף הוראות ברורות שניתנו לה, כוח השוק שלה בשוק הקולה גדל, וכיום הוא כ-88%. היא שולטת בשוק הקולה באופן מוחלט כמעט. היא נקטה פעולות שאינן לגיטימיות כדי לדחוק החוצה את מתחרותיה ולשמר את מעמדה המונופליסטי על חשבון הציבור.

לפני כשנתיים הודיעה הממונה על ההגבלים העסקיים על כוונתה להטיל על קוקה קולה עיצום כספי בסכום חסר תקדים של 62 מיליון שקלים, כפוף לשימוע בגין הפרת ההוראות שניתנו לה כבעלת מונופולין ונקיטה במספר פרקטיקות אנטי תחרותיות שנועדו לשמר את כוחה המונופוליסטי.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן